Έντυπη Έκδοση

Ο νεκρός μπορεί να μην είναι εκεί

Οι ανασκαφείς του τάφου της Αμφίπολης αφήνουν τώρα να εννοηθεί ότι μπορεί ο τρίτος θάλαμος να μην είναι ο νεκρικός. Αυτό προκύπτει όχι από δικές τους δηλώσεις αλλά από την απάντηση της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη σε δημοσιογραφική ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το αν ο τρίτος θάλαμος, που τώρα υποστυλώνεται γιατί βρίσκεται «σε κατάσταση οριακής ετοιμορροπίας», είναι και ο κυρίως ταφικός θάλαμος του μνημείου. «Δεν νομίζω», απάντησε. «Η εικόνα που έχουμε από τους ανασκαφείς δεν λέει κάτι τέτοιο».

Για το ενδεχόμενο ο τάφος να έχει συληθεί, όπως πολλοί πιστεύουν με βάση τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα (π.χ. τις τρύπες στους διαφραγματικούς τοίχους), η κ. Μενδώνη επέμεινε στην άποψη ότι «δεν μπορεί κανείς να πει αυτή τη στιγμή αν ο τάφος έχει συληθεί διότι η ανασκαφή δεν έχει δώσει τα δεδομένα». Οσο για το αν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν την απογοήτευση του κοινού, αν αποδειχθεί ότι ο νεκρός δεν ανήκε στο περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τόνισε: «Δεν θα συμμεριστώ ποτέ μια απογοήτευση αυτού του είδους δεδομένου ότι το ίδιο το μνημείο με αυτά που μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει δηλώνει ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ένα μνημείο με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες που η επιστημονική κοινότητα θα συζητά για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, ένα μνημείο που μπορεί να προσδώσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο στην περιοχή. Δεν θα συμμεριζόμουν συναισθήματα απογοήτευσης».

Στο ανασκαφικό πεδίο τα προβλήματα είναι άλλα. Οι μηχανικοί της ανασκαφικής ομάδας θα εξετάσουν επί τόπου σήμερα τη μελέτη στερέωσης για τον τρίτο θάλαμο. Αμεσα μέτρα με μικρές στερεώσεις λαμβάνονται συνεχώς. Η εφαρμογή της ειδικής μελέτης στερεωτικών εργασιών που εκπονήθηκε, θα επιτρέψει στους εργάτες να μπουν με ασφάλεια στον επίμαχο χώρο ώστε από τη Δευτέρα να ξαναρχίσει η ανασκαφή. Ο χρόνος τρέχει, στην περιοχή βρέχει και αν αποχωματωθεί πλήρως ο τάφος στην κατάσταση που βρίσκεται η θολωτή στέγη του, κινδυνεύει να πλημμυρίσει.

Από την Αμφίπολη πάντως διαμηνύεται ότι τα στεγανωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα λειτούργησαν ικανοποιητικά κατά την προχθεσινή νεροποντή. Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα όταν θα απομακρυνθούν τα χώματα ύψους 13 μέτρων που υπάρχουν πάνω από τον τρίτο ταφικό θάλαμο. Η απομάκρυνσή τους θα γίνει με μηχανήματα τα οποία θα έχουν μακρείς βραχίονες έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ανέβουν εκσκαφείς πάνω στο λόφο, κάτι που δεν έγινε στην πρώτη φάση της επέμβασης.

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας έλυσε και το θέμα «της επικοινωνιακής διαχείρισης της ασκούμενης πολιτιστικής πολιτικής» συγκροτώντας μια «άμισθη» τριμελή επιτροπή που θα έχει την Αννα Παναγιωταρέα συντονίστρια και τους Βασίλειο Νταβώνη και Λεωνίδα Μακρή μέλη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αρχαιολογία