Έντυπη Έκδοση

Οι ρίζες της Ανατολής βγήκαν στη Μεσόγειο

Οι συγγένειες και οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους λαούς της Εγγύς Ανατολής και τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ. θα αναδειχθούν σε μια μεγάλη αρχαιολογική έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, που εγκαινιάζεται την προσεχή Δευτέρα με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου.

 Με τον εύγλωττο τίτλο «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Κλασικής Εποχής» (22 Σεπτεμβρίου 2014 - 4 Ιανουαρίου 2015) και μέσα από 260 έργα τέχνης, προερχόμενα από σημαντικές συλλογές της Δυτικής Ευρώπης, από τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα τεκμηριωθεί η άποψη ότι είναι βαθιές οι ρίζες της σχέσης και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των αρχαίων λαών αυτών των περιοχών.

Το αμερικανικό μουσείο έχει επιλέξει εντυπωσιακά έργα τέχνης, μνημειώδη γλυπτά και ανάγλυφα, ελεφαντοστέινα αριστοτεχνικά σκαλισμένα, εξαιρετικά δείγματα μεταλλοτεχνίας και πολυτελή κοσμήματα που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες της αρχαιότητας από την Ανατολή ώς τη Δύση. Συγκεντρώθηκαν από 41 μουσεία 14 χωρών και θα εκτεθούν σε παράλληλη σχέση με τα αντίστοιχα έργα των μόνιμων συλλογών του Μουσείου. Ενα από τα διασημότερα έργα της έκθεσης είναι και το εκπληκτικής διατήρησης άγαλμα του βασιλιά των Ασσυρίων Ασουρνασιρπάλ Β' (883-859 π.Χ.), το οποίο θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα της γλυπτικής των Ασσυρίων.

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε τρεις θεματικές ενότητες: τη χερσαία επέκταση της Ασσυρίας από τη βόρεια Μεσοποταμία προς τα δυτικά, μέσω στρατιωτικών κατακτήσεων στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ., τη Φοινικική επέκταση από τη θάλασσα, μέσω της ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων και της ίδρυσης αποικιών και την υιοθέτηση και προσαρμογή εικόνων και τεχνικών της Εγγύς Ανατολής στη δυτική Μεσόγειο.

Στην τελευταία αίθουσα, θα παρουσιαστούν έργα που αντιπροσωπεύουν τη μετατόπιση ισχύος προς τη Βαβυλώνα μετά την άλωση της Νινευή (της ασσυριακής πρωτεύουσας) το 612 π.Χ. Θα γίνει αναφορά και σε σχετικά χωρία της Αγίας Γραφής, στα έπη του Ομήρου και σε άλλα κείμενα που αφορούν ιστορικά πρόσωπα, τόπους, έθιμα και εκδηλώσεις που πραγματεύεται η έκθεση.

Τον εικονογραφημένο κατάλογο της έκθεσης με κείμενα ειδικών επιμελήθηκε η επικεφαλής επιμελήτρια Joan Aruz, η Yelena Rakic (αναπλ. επιμελήτρια) και η Sarah Graff, επιμελήτρια όλου του τμήματος αρχαίας τέχνης της Εγγύς Ανατολής του Μητροπολιτικού Μουσείου. Οργανώνεται επίσης και ένα διήμερο συμπόσιο με κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς κύρους στον τομέα, μια ημερίδα μελετητών και σειρά διαλέξεων από ειδικούς.

Η έκθεση αυτή είναι η τρίτη μιας σειράς από εκθέσεις του Μητροπολιτικού Μουσείου που εστιάζονται στην τέχνη και τις διασυνδέσεις στην ιστορία της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Η πρώτη, με θέμα την «Τέχνη από τις Πρώτες Πόλεις: Η τρίτη χιλιετία π.Χ. από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδό ποταμό», παρουσιάστηκε το 2003 και η δεύτερη, «Πέρα από τη Βαβυλώνα: Τέχνη, Εμπόριο και Διπλωματία στη δεύτερη χιλιετία π.Χ.», τη διετία 2008-2009.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Γλυπτική/Κεραμική/Εργα Τέχνης
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι