Έντυπη Έκδοση

«Κουβάδες» με βιβλία

Το τελευταίο διάστημα στο facebook η λογοτεχνία έχει την τιμητική της! Μετά τη μανία με τα μπουγελώματα στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (βλ. Ice Bucket Challenge), οι χρήστες του δημοφιλούς σόσιαλ μίντια είδαν τους «τοίχους» τους να πλημμυρίζουν από λίστες βιβλίων-μυθιστορημάτων κατά κανόνα.

 Το ζητούμενο πλέον δεν είναι να ρίξουν έναν κουβά με παγωμένο νερό στο κεφάλι τους, συμβάλλοντας έτσι στη χρηματοδότηση της έρευνας για την καταπολέμηση της παραπάνω νόσου, αλλά ν' αναφέρουν δέκα βιβλία που τους σημάδεψαν, χωρίς να βασανίσουν ιδιαίτερα το μυαλό τους. Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται γι' αριστουργήματα, λέει η πρόσκληση, αρκεί να πρόκειται για έργα που τους συγκίνησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κι αφού φτιάξουν τη λίστα τους, καλούνται να βάλουν κι άλλους διαδικτυακούς φίλους στο... κόλπο.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του «Nouvel Observateur», η Facebook βάλθηκε ν' αναλύσει το καινούργιο φαινόμενο και, περνώντας από το μικροσκόπιο 130.000 ανάλογα στάτους, εντόπισε τους τίτλους που αναφέρονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Το 63,7% του δείγματος αντλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 9, 3% από την Ινδία και το 6,3 % από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η ηλικία των χρηστών ήταν κατά μέσον όρο 37 ετών.

Στην κορυφή του καταλόγου με τα 20 «δημοφιλέστερα» έργα δεσπόζει η σειρά Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ κι ακολουθεί το μοναδικό και βραβευμένο το 1961 με Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Χάρπερ Λι «Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια». Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο «Αρχοντας των δακτυλιδιών» του Τόλκιν, στην τέταρτη το «Περηφάνια και προκατάληψη» της Τζέιν Οστιν κι αμέσως μετά η Βίβλος, παρακαλώ!

Στην έβδομη και την όγδοη θέση φιγουράρουν έργα από το χώρο της επιστημονικής φαντασίας: το «Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ» του Βρετανού Ντάγκλας Ανταμς και η μοσχοπουλημένη τριλογία της Αμερικανίδας Σούζαν Κόλινς «Αγώνες Πείνας» (εδώ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Φανταστικός κόσμος και Πλατύπους, αντίστοιχα). Στη συνέχεια βλέπουμε τον «Φύλακα στη σίκαλη» του Σάλιντζερ (θα πάρει χρόνο μέχρι να συμφιλιωθούμε με το «Ο φύλακας, στα στάχια, ο πιάστης», τον τίτλο που του έδωσε ξαναμεταφράζοντάς το η Τζένη Μαστοράκη...) και η δεκάδα συμπληρώνεται με το «Χρονικό της Νάρνια» του Κ.Σ. Λιούις.

Παραμυθάς που εξακολουθεί να σαγηνεύσει πολλούς νεαρούς αναγνώστες, ο Λιούις (1898-1963) εκπροσωπείται εις διπλούν στη λίστα, καθώς στη δέκατη ένατη θέση συναντάμε μία ακόμη ιστορία από το μαγικό κόσμο της Νάρνια, το «Λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα». Εκτός από αυτήν, στη δεύτερη δεκάδα του καταλόγου βλέπουμε κατά σειρά τον «Μεγάλο Γκάσμπι» του Φιτζέραλντ, το «1984» του Τζορτζ Οργουελ, τις «Μικρές κυρίες» της Λουίζα Μέι Αλκοτ, την «Τζέιν Εϊρ» της Σαρλότ Μπροντέ, το «Κοράκι» του Στίβεν Κινγκ, το «Οσα παίρνει ο άνεμος» της Μάργκαρετ Μίτσελ, το αμετάφραστο στα ελληνικά «Α wrinkle in time» της Αμερικανίδας συγγραφέως του φανταστικού Madeleine L' Engle, την «Ιστορία της πορφυρής δούλης» της Μάργκαρετ Ατγουντ και, στην εικοστή θέση, το παγκόσμιο μπεστ σέλερ του Πάολο Κοέλιο «Ο αλχημιστής».

«Παρά την παρουσία ορισμένων κλασικών έργων, ο παραπάνω κατάλογος δεν μοιάζει να περιλαμβάνει ό,τι μελετάμε στο σχολείο», σχολιάζει το γαλλικό περιοδικό, επισημαίνοντας την πληθώρα έργων της λογοτεχνίας του φανταστικού ή βιβλίων που απευθύνονται σ' εφηβικές ηλικίες.

Θα 'χε ενδιαφέρον μια ανάλυση των προτιμήσεων των Ελλήνων χρηστών του facebook, οι οποίοι συμμετέχουν στο Book Bucket Challenge με μεγάλο ζήλο! Οπως πάντως κάγχαζε, τις προάλλες, ένας από αυτούς, «το χρήμα πολλοί εμίσησαν (λέμε τώρα), τη μόστρα ουδείς (αφελή συμπεράσματα από τις λίστες βιβλίων με τη μεγαλύτερη επιρροή). Εκτός κι αν άρχισαν να διαβάζουν στα είκοσι, οπότε έπεσαν κατευθείαν στα σκληρά»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Λογοτεχνία