Έντυπη Έκδοση

Το «σκαθάρι» του Ρέντσο Πιάνο

«Μια φορά κι έναν καιρό, ένα υπερφυσικό σκαθάρι είπε να καταπιεί το Παρισάκι και μέσα στην κοιλιά του να γεμίσει τον κόσμο τέχνη και οράματα ... οοοοο ...«και μετά και μετά;» ρώτησε το παιδάκι»... Και τότε ο παππούς Ρέντσο Πιάνο ανοίγει την κουρτίνα του παραθύρου του, που βλέπει στη λεωφόρο des Gobelines, στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, και δείχνει στο παιδάκι μια τεράστια γυάλινη κατσαρίδα που σχεδίασε στη μέση της πόλης.

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας, που μας σχεδίασε το Πολιτιστικό Κέντρο Στ. Νιάρχος με τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Φάληρο, βραβευμένος με την ανώτατη διάκριση της Αρχιτεκτονικής, το Pritzker-Prize, πάτησε προ ημερών τα 77 του χρόνια και πιθανότατα θέλησε να ξανανιώσει την ιστορία της Αρχιτεκτονικής, αφού ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του για το Παρίσι φαντάζει σαν ένα υπερφυσικό γυάλινο τέρας που ορίζει την επέκταση ενός από τα ιστορικότερα και παλαιότερα κτήρια του Παρισιού, που ανήκει το ίδρυμα κινηματογράφου Jerome Seydouz-Pathe. Το κτήριο αυτό λειτούργησε πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα ως θέατρο και αργότερα, στα 1900 και 1960, υπέστη μετατροπές ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν σινεμά. Σημειωτέον δε ότι την όψη του επί της λεωφόρου des Gobelines κοσμούν έργα του Ροντέν.

Ο Ρέντσο Πιάνο, που έχει σχεδιάσει εξαιρετικά έργα διεθνώς, γνωρίζει πολύ καλά πώς να προβάλει ένα ιστορικό κτήριο ξανασχεδιάζοντάς το και σίγουρα θα εντυπωσιάσει, διότι με το γυάλινο προκλητικό αυτό κατασκεύασμα δεν μπορεί παρά να τραβήξει τα βλέμματα από γης και αέρος! Ο ίδιος άλλωστε υποστηρίζει πως η αρχιτεκτονική είναι τέχνη, αλλά μια τέχνη απέραντα μολυσμένη, διότι τροφοδοτείται και γονιμοποιείται μέσα από πολλά ερεθίσματα. Ο ευφάνταστος αυτός δημιουργός γονιμοποιεί τα δικά του ερεθίσματα σε μια πόλη που από καιρό εγκυμονεί μια καινούργια αρχιτεκτονική παρέμβαση.

Το υπερφυσικό σκαθάρι του θα είναι γεμάτο απολαυστικούς χρηστικούς χώρους. Κατ' αρχάς στην κοιλιά του θα φυλάσσονται τα αρχεία του Ιδρύματος Jerome Seydouz-Pathe, αλλά θα υπάρχουν επίσης και μια σειρά από εκθεσιακούς χώρους και μια αίθουσα προβολών!

Το νέο έργο του προφανώς θα καταστεί ακόμη ένα τοπόσημο στην Πόλη του Φωτός που συνεχώς μεταλλάσσεται, ανανεώνεται και κάνει μεγάλα βήματα προς το μέλλον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδρύματα
Σχέδιο/Σχεδιαστές
Αρχιτεκτονική
Τέχνη/Πολιτισμός