Έντυπη Έκδοση

Η Σαμοθράκη περιμένει τον Κώστα Γαβρά

Τον Οκτώβριο αρχίζουν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για τη Νίκη

Ντοκιμαντέρ για τη Σαμοθράκη, το οποίο θα προβληθεί στο Λούβρο, θα γυριστεί τον Οκτώβριο στο νησί, υπό την εποπτεία του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Το ντοκιμαντέρ θα σκηνοθετήσει η Αγγελική Αριστομενοπούλου, η οποία αναμένεται στο νησί την προσεχή Δευτέρα, για να επιλέξει τους τόπους των γυρισμάτων. Την παραγωγή ανέλαβε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Γαλλίας, ενώ η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από χορηγίες. Πρόκειται, βέβαια, για μια ταινία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Εν όψει των γυρισμάτων, ο Δήμος Σαμοθράκης κάλεσε όλους τους φορείς του νησιού να βοηθήσουν όπως μπορούν στην καλύτερη διαμονή του συνεργείου που θα βρεθεί στη Σαμοθράκη, αλλά και να προσφέρουν όποια βοήθεια θα απαιτηθεί.

«Ηδη το ενδιαφέρον από όλους είναι έντονο και συγκινητικό», λέει στην «Ε» ο νέος δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας. «Ολοι βλέπουν αυτό το ντοκιμαντέρ ως την καλύτερη ευκαιρία για την ευρύτερη προβολή του νησιού στο εξωτερικό, και η παρουσία του Κώστα Γαβρά είναι για μας πολύ σημαντικό γεγονός» προσθέτει.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έγινε γνωστή στον δήμο έπειτα από ανακοίνωση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Γαλλίας, το οποίο τού γνωστοποίησε την απόφασή του. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο Λούβρο την ερχόμενη άνοιξη, στο πλαίσιο της επίσημης τελετής επανέκθεσης της Νίκης της Σαμοθράκης, έπειτα από τις εργασίες συντήρησης στις οποίες υπεβλήθη.

Κάθε χρόνο ο Δήμος Σαμοθράκης διοργανώνει εκδηλώσεις προς τιμήν του αγάλματος της Νίκης (φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ανεύρεσή του στο νησί και τη μεταφορά του στο Λούβρο). «Φέτος, η διοίκηση του δήμου σκέφτηκε να κάνει ένα άνοιγμα προς το γαλλικό μουσείο, το οποίο ανταποκρίθηκε θετικά, και έτσι προέκυψε η πρόσκληση προς τον δήμο και προς 12 μαθητές σχολείων του νησιού». Οι μαθητές και οι εκπρόσωποι του δήμου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το άγαλμα συντηρημένο λίγες μέρες μετά την επανατοποθέτησή του στην αρχική περίοπτη θέση του, όπου προκαλεί το θαυμασμό των χιλιάδων επισκεπτών του μουσείου.

Η πρωτοβουλία για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ για τη Σαμοθράκη έγινε γνωστή στη διοίκηση του Δήμου Σαμοθράκης στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Η αντιπροσωπεία του δήμου, μαζί και οι μαθητές με τους συνοδούς-εκπαιδευτικούς, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν τόσο με τον Κώστα Γαβρά όσο και με την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Γαλλίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί