Έντυπη Έκδοση

«Εγκλωβισμένα» πάνω από 20 δισ. ευρώ

Ο ζεόλιθος είναι ένας εγκλωβισμένος πλούτος που αποτιμάται σε πάνω από 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το νέο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργο Παυλίδη. «Πρόκειται για έναν πλούτο που παραμένει εγκλωβισμένος στη γραφειοκρατική νομοθεσία», δήλωσε στο πλαίσιο της παρουσίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης στην 79η ΔΕΘ.

Η αξιοποίηση του ζεόλιθου σε περιοχή που μαστίζεται απο την ανεργία θα είχε πολλαπλά οφέλη, λέει ο Γ. Παυλίδης Η αξιοποίηση του ζεόλιθου σε περιοχή που μαστίζεται απο την ανεργία θα είχε πολλαπλά οφέλη, λέει ο Γ. Παυλίδης Και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εκμεταλλευτεί αυτό το πλεονέκτημα. Τα κοιτάσματα ζεόλιθου στη Θράκη, σύμφωνα με έρευνες, ανέρχονται σε 100 εκατ. τόνους, ενώ η αξία του ζεόλιθου αποτιμάται προς 300 ευρώ τον τόνο.

Η τιμή και τα έσοδα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα αν η επεξεργασία του ορυκτού γίνεται στην Ελλάδα, καθώς η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με τη χρήση, αφού, πέρα από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και άλλες δραστηριότητες, χρησιμοποιείται και στην ιατρική. Γι' αυτό και ο Γ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι ο ζεόλιθος δεν θα πρέπει να εξάγεται ανεπεξέργαστος, προκειμένου η χώρα μας να ωφελείται από την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει ο εξαιρετικής ποιότητας ζεόλιθος της Θράκης.

Η ανεργία

Η εκμετάλλευση του ζεόλιθου παραμένει εγκλωβισμένη τη στιγμή που η καταγεγραμμένη ανεργία στη συγκεκριμένη περιφέρεια αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά και ανέρχεται στο 30%. Παράλληλα, έντονη είναι η αποβιομηχάνιση, καθώς, από τις 100 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στη ΒΙ.ΠΕ. Ροδόπης, έχουν απομείνει μόνο επτά, τόνισε ο Γ. Παυλίδης. Το 2011, συνέχισε ο Γ. Παυλίδης, η πτώση του ΑΕΠ στην επικράτεια ήταν 5% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 9,6%. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έφτασε το 25%.

Κι ενώ η εικόνα είναι απογοητευτική και ο ζεόλιθος παραμένει ανεκμετάλλευτος, το μοναδικό αναπτυξιακό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η εξόρυξη χρυσού στον Εβρο. Για την οποία ο Γ. Παυλίδης εξέφρασε ακόμη μία φορά τη δεδηλωμένη αντίθεσή του. «Είμαστε αντίθετοι σε ό,τι βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον» υπογράμμισε. Και επισήμανε ότι στον πυρήνα της στρατηγικής για την οικονομική και αναπτυξιακή αναδιάρθρωση της περιοχής βρίσκεται ο τουρισμός, κάτι που θα γίνει ορατό και στο σχεδιασμό του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020. Σ' αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του λιμανιού και του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης. Τα οποία όμως, μαζί με αυτά της Καβάλας, πωλούνται από το ΤΑΙΠΕΔ. Για το θέμα επισήμανε ότι: «Δεν ξεκινάμε από μία στείρα άρνηση, αλλά και δεν θέλουμε να ακυρωθεί ο στρατηγικός, αναπτυξιακός, χαρακτήρας των λιμανιών και των αεροδρομίων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΑΙΠΕΔ
Περιφέρειες
Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Ορυκτός πλούτος
Ζεόλιθος
Κύριο θέμα
Το μαύρο άσπρο για το ζεόλιθο