Έντυπη Έκδοση

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Σταθεροποιήθηκε στην Ε.Ε., μηδενίστηκε στην Ελλάδα

Ανακόπηκε, προσωρινά τουλάχιστον, τον Αύγουστο η σταθερή υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού της Ευρωζώνης στα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα του 0,4% (όσο ήταν και τον Ιούλιο) που εξακολουθούν για τον λόγο αυτό να προιωνίζονται πιθανή νέα ύφεση στην ηπειρωτική οικονομία.

Κι ενώ μειώνεται σταθερά ο θετικός πληθωρισμός της ΕΕ18, στην Ελλάδα μειώνεται σταθερά ο αρνητικός πληθωρισμός (αποπληθωρισμός) που από -1,1% τον Αύγουστο 2013 και -2,1% τον Μάιο 2014 έπεσε σε -0,2% τον Αύγουστο 2014 ακολουθώντας αντίστροφη πορεία από αυτόν της Ευρωζώνης.

Ενα χρόνο πρωτύτερα, τον Αύγουστο 2013, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 1,3% σύμφωνα με τη Eurostat. Στο μεταξύ, σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Αύγουστο ήταν μόλις 0,1% υψηλότερος.

Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα-ποτά-καπνός ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 0,9% τον Αύγουστο, αφού στην ενέργεια υπήρξε μείωση τιμών κατά 2% και στα τρόφιμα-ποτά-καπνός 0,3% αντίστοιχα.

Τον ίδιο μήνα αρνητικός πληθωρισμός παρατηρήθηκε σε Βουλγαρία (-1%), Ισπανία (-0,5%), Εσθονία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβακία (αμφότερες -0,2%), Πολωνία και Πορτογαλία (αμφότερες -0,1%). Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού είχαν οι Αυστρία και Βρετανία (αμφότερες 1,5%), Ρουμανία (1,3%) και Φινλανδία (1,2%).

Συγκριτικά με τον Ιούλιο 2014 ο πληθωρισμός έπεσε σε 17 χώρες, έμεινε σταθερός σε 2 και αυξήθηκε σε 9.

Εστιατόρια-καφετέριες, ενοίκια και συντήρηση αυτοκινήτων είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό του Αυγούστου, ενώ καύσιμα, φρούτα και τηλεπικοινωνίες είχαν αρνητική συμβολή.

Τέλος, μία καλή είδηση είναι πως η παραγωγή στις κατασκευές της Ευρώπης διατηρήθηκε σταθερή τον Ιούλιο 2014 συγκριτικά με τον Ιούνιο, όταν έπεφτε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και 0,1% στην Ε.Ε. των «28» αντίστοιχα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Πληθωρισμός
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομικές έρευνες και μελέτες