Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 26% ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΟΣΟΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 5.000 ΕΥΡΩ * ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 55% ΕΠΙ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

Επάγγελμα... διαζευγμένοι

Διόρθωση από του χρόνου υπόσχεται το υπουργείο

Ως επαγγελματίες μεταχειρίζεται τους διαζευγμένους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών και για αυτό τους φορολογεί όπως και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η αποκάλυψη ακόμα ενός παραλόγου που υπάρχει στο φορολογικό σύστημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς φορολογούμενοι κατήγγειλαν ότι στα φετινά εκκαθαριστικά, όσοι ήταν χωρισμένοι και έπαιρναν διατροφή άνω των 5.000 ευρώ ετησίως, φορολογήθηκαν με συντελεστή 26% και επιπλέον πρέπει να πλήρωσαν και προκαταβολή 55% επί του φόρου.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, ενημέρωσε τους φορολογουμένους ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι του χρόνου για να δουν να μειώνεται ο υπέρογκος φόρος με τον οποίο τους χρεώνει η κυβέρνηση.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επικαλείται, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τη διάταξη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (4172/2013), η οποία ορίζει ότι η διατροφή προς τον ή τη σύζυγο που έχει καταβληθεί βάσει δικαστικής απόφασης ή συμβολαιογραφικής πράξης μετά την 1/1/2014 είναι αφορολόγητη.

Αυτό σημαίνει ότι την όποια ελάφρυνση οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα τη δουν του χρόνου στις φορολογικές δηλώσεις για το 2015 (με εισοδήματα 2014), καθώς όπως επισημαίνει η ΓΓΔΕ αυτός ο τρόπος φορολόγησης προβλέπεται για τη χρήση του 2013 (φορολογικές δηλώσεις 2014).

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΓΔΕ, επισημαίνει ότι «πλέον με βάση της διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), η διατροφή που λαμβάνει ο/η δικαιούχος, σύμφωνα με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη από 1.1.2014, απαλλάσσεται από τον φόρο».

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, το νομοθετικό καθεστώς μέχρι σήμερα προέβλεπε τα εξής:

«Οσον αφορά στη χρήση του 2013 καθώς και προγενέστερων ετών, το ποσό της διατροφής που καταβαλλόταν στη σύζυγο ή στον σύζυγο, βάσει δικαστηρίου ή συμβολαιογραφικής πράξης, το οποίο υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ, φορολογούνταν ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα (ν.2238/1994) με συντελεστή 26% και για ποσό διατροφής μέχρι 50.000 ευρώ σύμφωνα με την κλίμακα των μη μισθωτών. Περαιτέρω, υπολογιζόταν προκαταβολή φόρου η οποία όμως σε κάθε περίπτωση συμψηφιζόταν έναντι του φόρου που προέκυπτε για το επόμενο οικονομικό έτος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)
Εφορία και φορολογική πολιτική