Έντυπη Έκδοση

Το χρέος, ο Πρόεδρος και οι εκλογές

Παρά την κακόγουστη παράσταση με την τρόικα στο Παρίσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι η αξιολόγηση της πορείας του Μνημονίου, η οποία θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, είναι καθοριστική. Οι δανειστές τής χώρας έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους του τόνους, όπως φάνηκε και πριν από μερικές μέρες στο Γιούρογκρουπ, ότι βασικά θέματα που εκκρεμούν, όπως είναι τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις) και το νέο Ασφαλιστικό, θα πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό.

Οι δανειστές στηρίζουν για την ώρα την κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά φροντίζουν και για την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, όσο βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Ως εκ τούτου θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις και να περάσουν γρήγορα τα νέα επώδυνα μέτρα πριν γίνουν εκλογές, γιατί ξέρουν ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία. Το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει, όσο δεν μπορούν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ της συγκυβέρνησης.

Η ήττα της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές άλλαξε τα δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο οι δανειστές και οι πάσης φύσεως ξένοι επενδυτές βλέπουν την κυβέρνηση. Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή το γεγονός ότι από τις ευρωεκλογές και μετά ουδείς μιλά για επενδύσεις στην Ελλάδα, κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρον -και όσοι είχαν δείξει στο παρελθόν, τηρούν στάση αναμονής. Από την άλλη, οι Σαμαράς-Βενιζέλος ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι η ετοιμόρροπη κυβέρνησή τους και εν όψει της προεδρικής εκλογής δεν έχει τη δύναμη να περάσει νέα μέτρα, γι' αυτό θα κάνουν ό,τι μπορούν να τα καθυστερήσουν, για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η δύσκολη θέση της κυβέρνησης, λόγω των πιέσεων για τη λήψη των νέων μέτρων, αναγκάζει τον πρωθυπουργό να ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα, για να ζητήσει την έμπρακτη στήριξη της Ανγκελα Μέρκελ και εμμέσως πλην σαφώς να διερευνήσει αν χαίρει ακόμα της εμπιστοσύνης της Μέρκελ και των συμμάχων της, εν όψει της δύσκολης συνέχειας.

Τι σημαίνει έμπρακτη στήριξη; Δύο πράγματα: Πρώτον, μια χαλαρή αξιολόγηση και μετάθεση για μεταγενέστερο χρόνο όλων των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου, που θα έπρεπε να έχουν ήδη κλείσει... και, δεύτερον, να αρχίσει το συντομότερο η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους...

Ο πρωθυπουργός θέλει, όπως όλα δείχνουν, να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσει αυτό το θέμα ως άσκηση πίεσης για να βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή ΠτΔ. Θεωρεί ότι σε αυτή την περίπτωση οι βουλευτές στους οποίους απευθύνεται για την εκλογή ΠτΔ (της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ και οι Ανεξάρτητοι) δεν θα θελήσουν να διακοπεί και να ναυαγήσει η συζήτηση για το χρέος και η χώρα να οδηγηθεί στις εκλογές. Αυτό είναι το τελευταίο του χαρτί και θέλει να το παίξει καλά. Αν το χάσει, οι εκλογές είναι μονόδρομος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Τα πάνω κάτω