Ηλεκτρονική Έκδοση

FED

Παίζεται άνοδος επιτοκίων στις ΗΠΑ

Γιέλεν: Βλέπει πολυάριθμους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

Η βραδεία ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρώπη και οι παρατεινόμενοι φόβοι περί εκδήλωσης αποπληθωρισμού δημιουργούν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε χθες αργά το βράδυ η επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζάνετ Γέλεν.

“Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε τον περιορισμό του ύψους του προγράμματος αγοράς τίτλων στα $15 δισ. από $25 δισ., μειώνοντας ισόποσα τις αγορές κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων (MBS). Η Fed ανέφερε ότι στην επόμενη σύσκεψη τον Οκτώβριο (29/10) θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, εφόσον διατηρηθεί η εκτίμηση ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ ενισχύεται και ο πληθωρισμός αυξάνεται σταδιακά”, αναφέρει σχόλιο της Alpha Bank.

“Η Fed διευκρίνισε ότι η διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής θα βασισθεί στις αρχές που είχαν ορισθεί το 2011, με ορισμένες τροποποιήσεις. Ανέφερε ότι όταν κριθεί επαρκής η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς και μετέπειτα θα τερματίσει (ή θα αρχίσει να περιορίζει) την επανεπένδυση των εισροών που προκύπτουν από τις λήξεις τίτλων, που περιλαμβάνονται στον ισολογισμό της. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Fed αναμένει ότι ο ισολογισμός θα αποτελείται κυρίως από κρατικά ομόλογα. Αναθεώρησε ανοδικά την ενδιάμεση εκτίμηση των μελών της Fed για το επιτόκιο αναφοράς για τα τέλη του 2015 στο 1,375% από 1,125%”.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα οι διαμορφωτές πολιτικής της τράπεζας συζήτησαν σχετικό με το «πολύ χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού» στην ΕΕ, τις επιδεινούμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αλλά και τον «βραδύ ρυθμό της ανάπτυξης» της οικονομίας της, ανέφερε.

Αυτοί οι παράγοντες συνθέτουν «έναν από τους πολυάριθμους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία», συνέχισε η Γέλεν, για την οποία η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρώπη θα ήταν «καλή» εξέλιξη, τόσο «για την παγκόσμια οικονομία», όσο «και για τις ΗΠΑ».

Το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η ευρωζώνη κατέγραψε στασιμότητα στην εξέλιξη του ΑΕΠ της, ενώ το τρίτο η ανάπτυξή της ήταν οριακή (0,2%).

Η Γέλεν απέφυγε ερωτηθείσα σχετικά να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Εξάλλου, η Fed ανακοίνωσε πως αναμένει ότι θα τερματίσει τις μηνιαίες αγορές αξιογράφων με εγγυήσεις του δημοσίου μετά την επόμενη σύνοδο της επιτροπής της για τη νομισματική πολιτική (28η-29 Οκτωβρίου).

Το ομοσπονδιακό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ ανέφερε ότι διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις του περί βελτίωσης της κατάστασης στην αγορά εργασίας και στο πεδίο του πληθωρισμού, και εάν αυτές οι προβλέψεις επαληθευτούν, «η επιτροπή θα τερματίσει το τρέχον πρόγραμμα αγοράς αξιογράφων» τον επόμενο μήνα.

Η Fed ανέφερε νωρίτερα ότι αποφάσισε να μειώσει τον όγκο του λεγόμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο εφαρμόζει από τα 25 δισεκ. δολάρια μηνιαίως στα 15 δισεκ. δολάρια τον Οκτώβριο. Οι αγορές αυτές ανέρχονταν σε 85 δισεκ. δολάρια μηνιαίως αλλά άρχισαν να μειώνονται σταδιακά από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα ανέφερε πως τα επιτόκιά της, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στο μηδέν, θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για μια «αξιοσημείωτη χρονική περίοδο» μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο είχε στόχο να εκτρέψει επενδύσεις από τα κρατικά ομόλογα στην ιδιωτική οικονομία.

Η Federal Reserve ζυγίζει το εάν και κατά πόσον πρέπει να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια από το μηδέν στο οποίο βρίσκονται από τον Δεκέμβριο του 2008.

Νωρίτερα η ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικής για την εργασία (BLS) του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε (σε εποχικά προσαρμοσμένες τιμές) κατά 0,2% τον Αύγουστο, καταγράφοντας την πρώτη του υποχώρηση σε 16 μήνες.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Fed για τον πληθωρισμό θέλει τον δείκτη αυτό να βρίσκεται κοντά στο 2%.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ εξάλλου θα αυξηθεί κατά 2,0-2,2% το τελευταίο τρίμηνο, προέβλεψε η Fed, μειώνοντας ελαφρώς τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Ιούνιο (2,1-2,3%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
ΗΠΑ
Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ (FED)
Ιαπωνία
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση