Ηλεκτρονική Έκδοση

Το Champions League της Gazprom

Το ένοπλο χέρι στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας μοιάζει να μην εμποδίζει το «αόρατο χέρι» της αγοράς να κινηθεί. Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία μάλλον δεν αφορούν στις διαφημίσεις της Gazprom που... φιλοτεχνούσαν το κατάμεστο γήπεδο Allianz Arena της Μπάγερν Μονάχου στον χθεσινό αγώνα του Τσάμπιονς Λινγκ. H Ρωσία δεν θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτόν χειμώνα για να εμποδίσει την επανεξαγωγή του στην Ουκρανία, δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

"Αυτό αποκλείεται", απάντησε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας,  σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, στην ερώτηση σχετικά με το αν η Μόσχα θα περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να εμποδίσει την τροφοδοσία της Ουκρανίας, η τροφοδοσία της οποίας σε ρωσικό φυσικό αέριο έχει διακοπεί από τα μέσα του Ιουνίου εξαιτίας διαμάχης μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη η οποία συγκεντρώνει αποθέματα εν όψει του χειμώνα, υπονομεύοντας έτσι τις δυνατότητες ευρωπαϊκών χωρών να τροφοδοτήσουν με αέριο την Ουκρανία.

Η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Αυστρία έχουν αναφέρει ελαφρά μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αλεξάντρ Νόβακ αρνήθηκε ότι η Ρωσία "παίζει παιγνίδια" με τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

"Παραγγέλθηκε περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι κανονικά κατά τις τελευταίες ημέρες και η Gazprom δεν κάλυψε πλήρως την αυξημένη ζήτηση", διευκρινίζει ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι και η Gazprom συγκεντρώνει αποθέματα στη Ρωσία.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία θα διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου που προορίζεται για τη δυτική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εάν το Κίεβο παρακρατήσει ποσότητες από αυτό, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας απάντησε: "Αυτό δεν είναι πρόβλημα για την Gazprom. Θέλουμε να τροφοδοτήσουμε την Ευρώπη όπως έχουμε συμφωνήσει, σύμφωνα με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις".

Σε επίμονη ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν η Ουκρανία παρακρατήσει φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη, απαντά: "Τότε το θέμα θα είναι πόσο αέριο θα φθάσει στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία. Στις πολύ κρύες ημέρες το σύνολο του αερίου μπορεί να παρακρατηθεί και τότε η Ευρώπη θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Φυσικό αέριο
Ρωσία
Πολεμικές επιχειρήσεις
Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΗΠΑ