Ηλεκτρονική Έκδοση

Με τη «βούλα» της ΕΕ η διάσωση της Corpbank

Σε συνεχή επικοινωνία με τη Βουλγαρία για το θέμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να κινήσει διαδικασία παράβασης κατά της Βουλγαρίας για την προβληματική τράπεζα Corpbank, από τώρα, δήλωσε ανώνυμη πηγή της Κομισιόν στο πρακτορείο ειδήσεων «ΒΤΑ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Βουλγαρία για το θέμα και τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει για την επίλυσή του. Σχετικές ερωτήσεις στάλθηκαν στη Σόφια στις 18 Αυγούστου και οι απαντήσεις δόθηκαν στις 27 Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα εκτιμάται ότι θα επιλυθεί χωρίς την ανάγκη να κινηθεί διαδικασία παράβασης κατά της Βουλγαρίας. Την 1η Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Στην επιστολή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τη μακρά περίοδο, στη διάρκεια της οποίας οι καταθέτες της Corpbank δεν έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

Η Corpbank σταμάτησε να λειτουργεί στις 21 Ιουνίου και την ίδια μέρα τέθηκε υπό ειδικό καθεστώς εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα με ανώτατο όριο "επιτήρησης" τους έξι μήνες, με στόχο να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο ίδρυμα.

Στον Τσβέταν Βασίλεφ, μεγαλομέτοχο της τράπεζας -μέσω της Bromak EOOD με έδρα τη Σόφια (κατέχει το 50,7%)- και σε άλλα ανώτατα εκτελεστικά στελέχη της τράπεζας απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υπεξαίρεση περίπου 206 εκατ. λέβα από την τράπεζα, την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2014.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Βουλγαρία
Οικονομική κρίση