Ηλεκτρονική Έκδοση

Για δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες και μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης

Απέσυρε ο ΣΥΡΙΖΑ δύο τροπολογίες καταγγέλλοντας φέουδα υπουργών

Τελευταία ενημέρωση:

Στην απόσυρση δύο σημαντικών τροπολογιών για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού προχώρησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη δέσμευση να τις επανακαταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο.

Όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Δρίτσας, ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε τις δύο τροπολογίες είναι ότι στο νομοσχέδιο στο οποίο είχαν ενταχθεί και αφορά στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος, είχαν ενταχθεί επίσης εννιά υπουργικές τροπολογίες, και έτσι δεν θα υπήρχε χρόνος για εκτενή συζήτηση.

“Είναι δύο τροπολογίες που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να γίνει ευρεία συζήτηση. Θα τις ξανακαταθέσει” είπε ο Θ. Δρίτσας σημειώνοντας ότι το προεδρείο δεν θα έπρεπε να δεχθεί τουλάχιστον τις εκπρόθεσμες και “ο κάθε υπουργός να αντιμετωπίζει τη Βουλή ως να είναι φέουδο”.

Την εκτίμηση των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες θα κοστίσει 263 εκατ. ευρώ, μετέφερε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης.
 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος σχολιάζοντας την είπε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Στην τροπολογία σας ζητάτε η ΔΕΗ να μπορεί να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του ΚΟΚ. Και το υπογράφει πρώτος ο κ. Τσίπρας. Μα δεν ξέρετε ότι σε κανένα λογαριασμό, σε καμία σύνδεση του ΚΟΚ δεν έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα; Δεν το ξέρετε αυτό; Πουθενά στην Ελλάδα. Άρα τι μας λέτε; Λέει επίσης, η τροπολογία ότι στους δικαιούχους του ΚΟΚ χορηγείται, ανά οικογένεια, δωρεάν ποσότητα 1.200 κιλοβατώρες. Άκουσα ότι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι για κόστος 59 εκατ. ευρώ και ζήτησα από τις υπηρεσίες να πάρουν την τροπολογία και να εκτιμήσουν το κόστος. Το κόστος είναι 263 εκατ. ευρώ και ο αριθμός βγαίνει από πολλαπλασιασμό 560.845 δικαιούχων ΚΟΚ που παίρνουν φθηνότερο ρεύμα επί τα τρία τετράμηνα του έτους».
 
«Ο πολλαπλασιασμός βγάζει 263 εκατ. ευρώ. Αναρωτιέμαι τι ακριβώς συμβαίνει και δεν αναρωτιέμαι βεβαίως ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος» είπε ο κ. Μανιάτης.
 
Τον λόγο ζήτησε στη συνέχεια ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας πως σε σχέση με το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο και την εξαγγελία της Θεσσαλονίκης, η κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει με το σύνολο των 560.000 νοικοκυριών που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο αλλά με 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια ακραίας φτώχειας, όχι με 0,42 που είναι το κοινωνικό τιμολόγιο αλλά με το 0,55 που είναι το ανώτερο. Μ΄ αυτή την έννοια βγαίνουν τα 69 εκατομμύρια που είναι επιπλέον κόστος του κοινωνικού τιμολογίου, είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι τα 263 εκατ. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός συνυπολογίζουν το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου. «Με αυτή την έννοια, να μην σκιαμαχούμε με αριθμούς αλλά να αντιδικούμε για πολιτικές» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης, δηλώνοντας όμως ότι το κόμμα του μπορεί να δώσει όλες τις διευκρινίσεις για την κοστολόγηση της πρότασης και πως υπάρχει παρανόηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο, την οποία δεν θεωρεί εσκεμμένη.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ)
Ψηφίσματα/Τροπολογίες
Πετρέλαιο θέρμανσης