Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέες διαρροές περί απειλών Πούτιν σε χώρες της ΕΕ

“Αν το ήθελα, ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να είναι μέσα σε δύο ημέρες, όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι”, φέρεται να είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Süddeutsche Zeitung”.

φωτ: AFP φωτ: AFP Όλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, χωρίς να διευκρινίζεται το πότεε έγινε, και επικαλούμενη μια αναφορά της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Οι απειλές αυτές μεταφέρθηκαν από τον Ποροσένκο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάρκεια της επίσκεψης αυτού του τελευταίου στις 12 Σεπτεμβρίου στο Κίεβο, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει και η εκπρόσωπος Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν ανακοίνωσε πως η ΕΕ δεν προτίθεται “να διεξάγει τη διπλωματία της μέσω των μέσων ενημέρωσης” ούτε “να σχολιάζει αποσπάσματα εμπιστευτικών συνομιλιών”. “Αυτό που μετράει για την ΕΕ”, πρόσθεσε, “είναι να συνεισφέρει σε μια διαρκή ειρήνη, στην ευημερία και στη σταθερότητα της Ουκρανίας”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαχέονται τέτοιες πληροφορίες καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου η ιταλική εφημερίδα “La Repubblica” είχε αναφέρει πως στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Μπαρόζο και τον Πούτιν, ο τελευταίος είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερώτηση για την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία και ότι είχε δηλώσει πως : “Αν το θελήσω, μέσα σε δύο εβδομάδες παίρνω το Κίεβο”.

Πούτιν: Οι νέες κυρώσεις παραβιάζουν τις αρχές του ΠΟΕ

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της εμπλοκής της στην κρίση στην Ουκρανία παραβιάζουν τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), κατήγγειλε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ πρόσθεσε ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι να αναπτυχθεί η εγχώρια αγορά.

«Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας δεν είναι τίποτα άλλο από παραβίαση των βασικών αρχών του ΠΟΕ από κάποιους από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Πούτιν σε ένα κυβερνητικό συμβούλιο. «Όλα αυτά έγιναν με πολιτικό τρόπο, χωρίς κανέναν σεβασμό για τους κανόνες του ΠΟΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, «μία από τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», οι Δυτικοί παραβιάζουν συγκεκριμένα «τη ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους» και «την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού» του ΠΟΕ, εκτίμησε ο ρώσος πρόεδρος.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι τα αντίποινα στα οποία προχώρησε η Ρωσία δεν «προκλήθηκαν από την επιθυμία της να τιμωρήσει τους εταίρους της ή να τους επηρεάσει». «Σκεφτόμαστε πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντά μας σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία των παραγωγών μας και των αγορών μας από τον άδικο ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ουκρανία