Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο ΟΑΣΕ διπλασιάζει τους παρατηρητές του στην Ουκρανία

Διευρύνεται η ομάδα του ΟΑΣΕ που επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και την κατάσταση ασφαλείας στη μεθόριο.

Φωτογραφία αρχείου (AFP) Φωτογραφία αρχείου (AFP)

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμένεται να αναπτύξει «500 παρατηρητές σε διάστημα 2,5 μηνών», από σήμερα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των παρατηρητών του Οργανισμού στην Ουκρανία, Ερτουγρούλ Απακάν, σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.
 
Ο αξιωματούχος του ΟΑΣΕ τόνισε ότι στόχος της ενίσχυσης αυτής είναι η ανάπτυξη μιας ομάδας «με περισσότερα μέλη, πιο ευκίνητης και πιο ευέλικτης». Υπογράμμισε ότι η επιτήρηση της εκεχειρίας «αποτελεί ένα νέο καθήκον».
 
Ο ΟΑΣΕ είχε αρχικά αποστείλει ομάδα 20 παρατηρητών το Μάρτιο πριν αυξήσει τον αριθμό τους στους 250 που είναι σήμερα.
 
Ο Ερτουγρούλ Απακάν δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ θα αναπτύξει μέσα σε ένα μήνα τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επιτήρηση των ουκρανικών συνόρων. Ανέφερε ότι περίπου 400 άνθρωποι έχουν αναλάβει το έργο της υλικοτεχνικής υποστήριξης.
 
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπεγράφη μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ, με το οποίο τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, με αντάλλαγμα κυρίως τη χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
ΟΑΣΕ