Έντυπη Έκδοση

«Είμαστε όλοι σαν βράχοι»

Το θέμα της τελευταίας δουλειάς του εικαστικού Γιώργου Χαδούλη είναι οι βράχοι «Αν το καλοσκεφτείς», σχολιάζει, «είμαστε όλοι σαν βράχοι, στη θέση μας, στο περιβάλλον μας, στο ρόλο μας, βράχοι μέσα στη θάλασσα του πλήθους»

Γιατί βράχους; Με ρώτησε ο Γ.Ν. τρώγοντας ένα βράδυ σ' ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο στην Πάρο. Με αιφνιδίασε. Δεν είχα έτοιμη την απάντηση. Πάνε δύο-τρία χρόνια που ζωγραφίζω βράχους αλλά δεν έβρισκα τα λόγια. Του είπα πως στη ζωγραφική το θέμα σού έρχεται όπως ο έρωτας, αναπάντεχα. Σε βαράει κατακούτελα εκεί που δεν το περιμένεις.

Ας ξεκινήσω την ιστορία από την αρχή. Πριν από μερικά χρόνια ταξίδευα από την Ανδρο στη Σύρο με ένα καραβάκι που πήγαινε κόστα κόστα. Πήγαινε βράχο βράχο. Και τότε μού ήρθε. Το ζήτημα με το βράχο είναι η απόστασή σου από αυτόν. Από μακριά, ο βράχος είναι νησί. Μια αχνή γκριζωπή γεωλογική προεξοχή μέσα στη θάλασσα. Από κοντά όμως ο βράχος είναι βουνό, είναι τεράστιος, είναι επικίνδυνος, είναι χρωματιστός.

Στην κινεζική καλλιγραφία τα δύο στοιχεία που σημαίνουν το τοπίο είναι το βουνό και το νερό.

Οι Κινέζοι ζωγράφοι συνδέουν τη ζωγραφική με την ποίηση. Λένε, «Το ποίημα είναι μία ζωγραφιά όπου τα σχήματα είναι αφανή. Η ζωγραφιά είναι ένα ποίημα όπου τα σχήματα είναι εμφανή».

Από κοντά ξανά. Ο βράχος κρύβει το νησί, είσαι στη σκιά του, βλέπεις τις λεπίδες του, ακούς τη σιωπή του, νιώθεις τη δύναμή του. Η επιβλητικότητα του βράχου, η φαινομενική αφθαρσία του, η δυσκολία του στην αντανάκλαση του ήλιου, η άνεσή του στα μαβιά του σούρουπου και στα πορτοκαλιά της Ανατολής γίνεται οικεία αίσθηση.

Μα δεν ξεφεύγεις από το βράχο αλώβητος. Πληγώνεσαι, ματώνεις, προσπαθείς να αναρριχηθείς, πέφτεις, ξανασηκώνεσαι, ξαναπέφτεις, ξανασηκώνεσαι. Αυτή είναι η ζωή, μια προσπάθεια να πιαστείς στο βράχο για να πατήσεις σε στέρεο έδαφος, μια προσπάθεια να αποφύγεις το βράχο για να μην τσακιστείς πάνω του. Μια προσπάθεια για να ανέβεις στο βράχο και να βουτήξεις στα βαθιά.

Πριν αρχίσω να ζωγραφίζω βράχια, ζωγράφιζα πορτρέτα φίλων. Οχι αγνώστων, μόνο φίλων και γνωστών, ανθρώπων που ήξερα καλά ή που τέλος πάντων είχα φροντίσει να αποκτήσω μια καλή επαφή πριν τους ζωγραφίσω. Είναι απαραίτητο αυτό για να κάνεις το πορτρέτο, για να ζωγραφίσεις τον άνθρωπο και όχι την εικόνα του. Αν το καλοσκεφτείς, είμαστε όλοι σαν βράχοι, ο κάθε φίλος, εμείς οι ίδιοι, είμαστε βράχοι, στη θέση μας, στο περιβάλλον μας, στο ρόλο μας, βράχοι μέσα στη θάλασσα του πλήθους. Ι am a Rock τραγουδούσαν ο Simon και ο Garfunkel στο Sound of Silence.

Την οικειότητα με τον άνθρωπο του πορτρέτου, την αποκτούσα με τα χρόνια, με την επαφή. Την οικειότητα με το βράχο την είχα πάντα, την έχουμε όλοι όταν ταξιδεύουμε τα καλοκαίρια και περνάμε δίπλα τους, εκείνες τις στιγμές πριν νυχτώσει, όταν η θάλασσα είναι ήρεμη και ο καπετάνιος δεν φοβάται να περάσει κοντά τους. Είναι τόσο οικείος ο βράχος που δεν τον προσέχουμε, δεν τον κοιτάζουμε, δεν του δίνουμε σημασία, δεν βλέπουμε τα χιλιάδες χρώματα που αλλάζουν ανάλογα με το φως, δεν μπορούμε να δούμε τις μικροαλλαγές που φέρνει το κύμα με τα χρόνια, με τις δεκαετίες, με τους αιώνες. Ο βράχος έχει ζωή, αλλά και πεθαίνει, καταλήγει σε άμμο, αλλά εμείς δεν προλαβαίνουμε να καταλάβουμε ούτε τη ζωή του ούτε το θάνατό του. Ο βράχος ξεπερνάει το χρόνο μας, τις δυνατότητές μας, την αντίληψή μας.

Εν πάση περιπτώσει, τώρα ζωγραφίζω βράχια, αύριο ίσως κάτι άλλο, ποιος ξέρει τι και γιατί. Αυτή είναι η δουλειά μου, αυτός είναι ο τρόπος ο δικός μου, το βλέμμα μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω με λόγια και νομίζω ότι δεν χρειάζεται, αρκετά είπα. Κάθε έργο είναι ένας αυτόνομος ζωντανός οργανισμός. Ο κάθε άνθρωπος κάτι άλλο βλέπει, κάτι άλλο νιώθει όταν το κοιτάζει, κάτι του θυμίζει, κάτι τον ενοχλεί, κάτι τον προκαλεί, κάτι του αρέσει, κάτι δεν του αρέσει.

Δες! Ενας βράχος...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

* Ο Γιώργος Χαδούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι, όπου έζησε σχεδόν δέκα χρόνια και έκτοτε εκθέτει συστηματικά το έργο του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργα του βρίσκονται σε μουσεία και σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Εκθέσεις