Έντυπη Έκδοση

«Το tablet του μαθητή»

Καθώς φαίνεται, η ψηφιακή επανάσταση θα στείλει τις μαθητικές τσάντες στην αποθήκη. Τα tablets, αν και δεν μετράνε περισσότερα από 5 χρόνια ζωής, εκτοπίζουν ολοένα και περισσότερο τετράδια, βιβλία, σημειωματάρια. Στις σχολικές αίθουσες της χώρας μας ο μαυροπίνακας παραμένει στη θέση του, έξω από αυτές όμως η ψηφιακή εποχή τρέχει με ασύλληπτες ταχύτητες «φορτώνοντας» τα tablets των μαθητών με γνώσεις και πληροφορίες. Ιδού πώς και από πού

Τα tablets μπορούν να μετρούν μόλις πέντε χρόνια ζωής, αλλά έχουν ήδη επιφέρει μια πρώτη επανάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται είναι πολυδιάστατος: Σε αμερικανικά σχολεία αλλά και πανεπιστήμια έχουν ήδη αντικαταστήσει τα σχολικά και ακαδημαϊκά εγχειρίδια, έχουν μετατραπεί σε σημειωματάρια, δίνουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές, πλέον, βιβλιοθήκες αλλά και χρησιμοποιούνται για να ηχογραφούνται οι διαλέξεις.

Υπάρχουν επίσης τάξεις και αμφιθέατρα, όπου τα tablets μαθητών/σπουδαστών τούς επιτρέπουν να συμμετέχουν διαδραστικά στο μάθημα ή τη διάλεξη, απαντώντας σε ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια και τεστ, προβάλλοντας βίντεο και άλλο multimedia υλικό.

Το tablet για το μαθητή έχει γίνει βιβλίο, τετράδιο, σημειωματάριο, βιβλιοθήκη, κασετόφωνο ηχογράφησης, οθόνη προβολής multimedia εκπαιδευτικού υλικού αλλά και εξεταστική μηχανή! Υπάρχουν επίσης εκπαιδευτικά social media, όπως το Edmodo, το λεγόμενο και «facebook της εκπαίδευσης», όπου οι μαθητές επικοινωνούν με άλλους συμμαθητές και τον καθηγητή τους, εκτός σχολείου, για συνεργασία σε εργασίες, ερωτήσεις, ασκήσεις ακόμα και όταν είναι σπίτι τους.

Κυκλοφορεί από τις 10 Σεπτεμβρίου στα περίπτερα Κυκλοφορεί από τις 10 Σεπτεμβρίου στα περίπτερα Και αν αυτά σας ακούγονται επιστημονική φαντασία, έχετε υπ' όψιν σας πως υπάρχουν ήδη ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν ενεργά τα tablets στην τάξη, αλλά και στο σπίτι στην προετοιμασία του μαθητή. Το ΑΠΘ έχει δική του εφαρμογή για tablets και κινητά, μέσω της οποίας ενημερώνει τους φοιτητές του για το πρόγραμμα σπουδών, τις έκτακτες αλλαγές, τις βαθμολογίες, τις ανακοινώσεις κ.λπ.

Ρεαλιστικότερα τώρα, στην Ελλάδα ξεχνάμε, προς το παρόν, το tablet στην τάξη και ας δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα tablets για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός σχολείου.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε σχολικά βιβλία, βοηθήματα αλλά και εξωσχολικά, ώστε ο μαθητής να τα έχει όλα μαζεμένα μέσα στο tablet του, το οποίο έτσι θα γίνει το μαθησιακό του εργαλείο!

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Στο σάιτ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (http://www. pi-schools.gr/books/) υπάρχουν σε pdf μορφή βιβλία τα οποία μπορούμε να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας και να τα «φορτώσουμε» στο tablet του παιδιού μας, σε μια από τις εφαρμογές για pdf που έχουμε. Μπαίνοντας στο site έχουμε την εναλλακτική λύση να επιλέξουμε είτε βιβλία του Δημοτικού είτε του Γυμνασίου είτε τα παροράματα που περιέχουν όλες τις διορθώσεις για λάθη που εντοπίστηκαν μετά την εκτύπωση των βιβλίων, καθώς και οδηγό με βιβλία προσχολικής αγωγής. Επιλέγοντας «Γυμνάσιο» ή »Λύκειο» θα βρείτε τα βιβλία ανά μάθημα και ανά τάξη, καθώς και τα βιβλία καθηγητή και τα βιβλία ασκήσεων.

Ψηφιακό Σχολείο

Στο σάιτ Ψηφιακό Σχολείο (http:// dschool.edu.gr) υπάρχουν διαδραστικά βιβλία για παιδιά, και όλα τα σχολικά βιβλία ανά τάξη και μάθημα τα οποία μπορούμε να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε στο tablet του παιδιού μας. Στο συγκεκριμένο site μπορούμε να βρούμε βιβλία σε μορφή html για να διαβάσουμε εμείς ή τα παιδιά μας online, σε μορφή pdf για να τα κατεβάσουμε και να τα διαβάζουμε στον υπολογιστή ή στο tablet μας και σε μορφή ibooks για να τα διαβάζουμε στο iPad ή στον υπολογιστή mac.

Project Gutenberg

Το Project Gutenberg ιδρύθηκε το 1971 και είναι μια διεθνής εθελοντική προσπάθεια για την ψηφιοποίηση των βιβλίων και πολιτιστικών έργων που δεν έχουν πια πνευματικά δικαιώματα, καθώς και για τη διάθεσή τους ως e-books σε μια σειρά από ανοιχτά πρότυπα αρχείων. Μέσα στα χιλιάδες βιβλία στα αγγλικά, υπάρχουν και βιβλία στα ελληνικά, τα οποία είναι διαθέσιμα για δωρεάν κατέβασμα σε μια σειρά από διαφορετικά είδη αρχείων, με συνηθέστερα τα ΤΧΤ, HTML, ePUB και Mobipocket, ενώ μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση http://www.gutenberg.org/browse/languages/el

Ελληνική Βικιθήκη

Στην ελληνική Βικιθήκη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες κείμενα τα οποία έχουμε τη δυνατότητα να τα κατεβάσουμε ως e-book σε μορφή ePUB. Μπορούμε να επισκεφθούμε τη σελίδα του βιβλίου που μας ενδιαφέρει ή τη σελίδα ενός συγκεκριμένου κεφαλαίου και να κάνουμε κλικ από την αριστερή στήλη στην ενότητα «Εκτύπωση/εξαγωγή» στην επιλογή «Κατέβασμα ως EPUB». Αμέσως κατεβαίνει στον υπολογιστή μας το βιβλίο ή το κεφάλαιο που επιλέξαμε σε μορφή ePUB. Αν επιλέξουμε να κατεβάσουμε ένα ολόκληρο βιβλίο, και πάλι αυτόματα δημιουργείται πίνακας περιεχομένων και τα κεφάλαιά του ξεχωρίζουν μέσα στο βιβλίο, ώστε να είναι αναγνώσιμα. Εχουμε δηλαδή μια τέλεια, αυτόματη μετατροπή σε ePUB. Στην κεντρική σελίδα θα βρείτε όλες τις κατηγορίες βιβλίων για να ξεκινήσετε από τις αγαπημένες σας!

* http://el.wikisource.org/wiki/Κύρια_Σελίδα

eBooks4Greeks.gr

Το σάιτ είναι μια πολύ καλή προσπάθεια για τη συλλογή δωρεάν e-books στα ελληνικά. Περιλαμβάνει μυθιστορήματα, ποιήματα, περιοδικά, πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες, εκπαιδευτικά και επιστημονικά βιβλία, καθώς και βιβλία για υπολογιστές και Ιντερνετ. Τα e-books είναι σε μορφή PDF.

* www.eBooks4Greeks.gr

OpenBook.gr

Η «Ανοιχτή Λογοτεχνία στο Διαδίκτυο» είναι ένα σάιτ με μια πλούσια συλλογή από links που διαθέτουν e-books στα ελληνικά, των οποίων οι συγγραφείς και οι εκδότες διαθέτουν δωρεάν στο Internet. Καθώς οι πηγές των βιβλίων είναι πολλές και διαφορετικές, η μορφή του αρχείου ποικίλλει:

* www.openbook.gr

myebooks

Μέσα από την εφαρμογή myebooks μπορούμε να αγοράσουμε βοηθήματα σχολικών βιβλίων για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου. Η εφαρμογή είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με διάφορους εκδότες, και βιβλία σε μορφή pdf και ePUB. Περιέχει και βοηθήματα σχολικών βιβλίων από όλες τις τάξεις για τα παιδιά σας. Εχει αναζήτηση ανά ηλικία, γλώσσα, θεματογραφία και προέλευση.

Ανοίξτε την εφαρμογή, επιλέξτε αριστερά «Κατάλογος» και από το μενού που θα εμφανιστεί η επιλογή «Εκπαιδευτικά». Στη συνέχεια θα ανοίξουν νέες επιλογές για την αγορά βιβλίων «Δημοτικού» «Γυμνασίου», «Λυκείου».

Πατήστε και διαλέξτε το πεδίο που θέλετε και θα εμφανιστούν τα αντίστοιχα βιβλία για την κάθε τάξη που σας ενδιαφέρει.

* iPhone / iPad / Δωρεάν

* Android / Δωρεάν

Το λυσάρι

Το λυσάρι είναι μια πολύ καλή εφαρμογή για κάθε μαθητή Λυκείου ή Γυμνασίου (και τους γονείς του). Καλύπτει ύλη, θεωρία, ασκήσεις και λύσεις από τα περισσότερα μαθήματα. Είναι δωρεάν και μπορεί ο μαθητής να κατεβάζει τα βιβλία ασκήσεων και τις λύσεις τους ανάλογα την τάξη του και να τα έχει όλα μαζί μαζεμένα στο tablet του.

Scribd

Το scribd είναι πραγματικά ο παράδεισος του κάθε μαθητή που λατρεύει το διάβασμα. Πρέπει πρώτα να γίνει μέλος και με δωρεάν συνδρομή μπορεί να απολαμβάνει μια σειρά από τίτλους βιβλίων και στα ελληνικά που έχουν ανεβάσει διάφοροι χρήστες. Εχει αναλυτική αναζήτηση. Μπορεί να βρει το βιβλίο που τον ενδιαφέρει σε μορφή pdf και να το εντάξει στα αγαπημένα του (βιβλιοθήκη) ή να το κατεβάσει στη συσκευή για να το διαβάσει off line οποιαδήποτε στιγμή θέλει. Το scribd για τα βιβλία είναι ό,τι το spottily ή το deezer για τη μουσική. Στα συν του το γεγονός ότι υπάρχει και συνδρομή χωρίς χρέωση, με πολύ καλό όγκο και ποιότητα βιβλίων και στα ελληνικά.

Inkling

Η εφαρμογή αυτή δίνει έμφαση στα εκπαιδευτικά βιβλία στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα. Οι τίτλοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από θέματα όπως η ανατομία, τα τρόφιμα, η φωτογραφία. Η «προθήκη» του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι ελκυστική και η εφαρμογή είναι εύκολη στην πλοήγηση, ενώ υπάρχουν πολλά βιβλία με διαδραστικό περιεχόμενο. Μια καλά σχεδιασμένη και εκπαιδευτική εφαρμογή με σπουδαία εξτρά, αλλά και δυστυχώς δεν υπάρχουν βιβλία στα ελληνικά. Συνιστάται και για εκπαιδευτικούς που αναζητούν επιπρόσθετο υλικό για τους μαθητές τους.

* Για περισσότερες πληροφορίες, εφαρμογές και λύσεις για το tablet του μαθητή μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το ηλεκτρονικό βιβλίο μου «Επιστροφή στα θρανία» στη διεύθυνση i-system.gr σε μορφή iBook για όσους έχουν iPad/Mac ή σε μορφή pdf για όσους έχουν Android/PC.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Παιδί
Πληροφορική και διαδίκτυο
Υπολογιστές/Λάπτοπ/Ηλεκτρονικές συσκευές