Έντυπη Έκδοση

«Τρέχει» σαν... χελώνα;

Είναι πολύ συχνό και εκνευριστικό φαινόμενο. Το αγαπημένο μας pc, laptop, tablet «τρέχει» σαν σφαίρα τον πρώτο καιρό που το χρησιμοποιούμε και με την πάροδο του χρόνου αρχίζει και γίνεται... αργοκίνητο καράβι. Αν λοιπόν δεν έχετε καμία διάθεση να «σερφάρετε» με τη... «Δημητρούλα» και θέλετε τα μηχανήματά σας να είναι γρήγορα σαν τον άνεμο, θα πρέπει και εσείς να βάζετε πού και πού το χεράκι σας.

Διότι όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί ο χρόνος να μην είναι ευγενικός με τα αντικείμενα (και τους ανθρώπους), αλλά τουλάχιστον οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ωριμάσουν όμορφα. Και για να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα από φθορές και κακή χρήση.

Παρακάτω θα δούμε παρέα μερικούς τρόπους για να προφυλάξετε τα μηχανήματά σας από τον χρόνο, αλλά και από δικούς σας -όχι και τόσο καλούς- χειρισμούς. Ετσι, θα είναι πάντα ετοιμοπόλεμα και θα τρέχουν όπως την πρώτη μέρα που τα πήρατε στα χέρια σας!

* Εφαρμόστε τη συνήθεια να κάνετε κάθε μήνα (άντε δίμηνο) έναν καλό «καθαρισμό» στο pc σας. Μην βιαστείτε να αρπάξετε τα μπεταντίν και τις χλωρίνες... Απλώς βρείτε ένα καλό cleanup program και αφήστε το να τρέξει μέχρι το pc σας να είναι και πάλι «λαμπερό». Η συνήθεια αυτή μπορεί να φαίνεται βαρετή και να την ξεχνάτε -ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό- αλλά είναι καθοριστικής σημασίας και θα σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην άριστη λειτουργία των μηχανημάτων σας. (Για να βρείτε το ιδανικό «καθαριστικό» για σας, κάντε κλικ (ενδεικτικά) εδώ: www.pcworld.com/article/2029460/panacea-or-pariah-five-pc-cleanup-utilities-put-to-the-test.html. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το CCleaner.

* Κατά καιρούς συνηθίζουμε και «κατεβάζουμε» διάφορα προγράμματα, εφαρμογές κ.λπ., που τελικά δεν χρειαζόμαστε, αλλά ποτέ δεν απεγκαθιστούμε. Ολα αυτά τα «καλούδια» και μνήμη «τρώνε» και πιο αργούς κάνουν τους υπολογιστές μας. Οπότε μια καλή λύση είναι κάθε φορά που κατεβάζετε κάτι, να τσεκάρετε αν πραγματικά το θέλετε και αν όχι, να το πετάτε επιτόπου. Αν πάλι είστε «τσαπατσούληδες» στο συγκεκριμένο θέμα, την ημέρα που θα κάνετε... γενικό καθαρισμό στο pc σας, «πετάξτε» πριν κάθε περιττό πρόγραμμα, εφέ και animation έχετε μαζέψει.

* Φροντίστε να μην παραλείπετε να κάνετε updates στα προγράμματά σας. Ετσι, θα έχετε ό,τι πιο «καινούργιο» θα κυκλοφορεί· και το σπουδαιότερο, ό,τι πιο «συνεργάσιμο» με άλλα προγράμματα. Πράγμα που σημαίνει, λιγότερες καθυστερήσεις και μεγαλύτερη ταχύτητα.

* Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε τα μηχανήματά σας εκτεθειμένα σε κακόβουλα λογισμικά και ιούς. Βρείτε ένα «αντιβιοτικό» (antivirus) που σας αρέσει και το «βολεύεστε» (σ.σ: υπάρχουν δεκάδες εξαιρετικά για να διαλέξετε, αναφέρω ενδεικτικά τα kaspersky, avg, avast, avira, mcafee, comodo κ.λπ.), κατεβάστε το και φροντίστε να είναι πάντα ενημερωμένο και ενεργό. Ετσι, θα αποφύγετε να «κολλήσει» ο υπολογιστής σας διάφορα εκνευριστικά πράγματα, που στην καλύτερη περίπτωση θα τον κάνουν αργό, στη χειρότερη όμως θα τον κάνουν... άχρηστο. Και επειδή με αυτά καλό είναι να μην «παίζουμε», μην σκεφτείτε καν να αφήσετε ανοχύρωτους τους υπολογιστές σας. Ακόμη και αν δεν θέλετε να δώσετε χρήματα για να αγοράσετε αντιβιοτικά, υπάρχουν πολλές δωρεάν εκδόσεις για να χρησιμοποιήσετε. Οι παραπάνω εταιρείες -για παράδειγμα- δίνουν και δωρεάν εκδόσεις των αντιβιοτικών τους.

* Περιορίστε τις εφαρμογές που «ανοίγουν» όταν ξεκινάτε τους υπολογιστές σας. Και μην παραλείπετε να κλείνετε το μηχάνημά σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε πια. Ακόμα και αν λειτουργείτε το pc σας για περισσότερες από 6 ώρες συνεχόμενες, καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα για restart και να συνεχίσετε μετά. Και τούτο επειδή υπάρχει περίπτωση τα προγράμματα που τρέχετε, να χρησιμοποιούν περισσότερη μνήμη όσο περνούν οι ώρες χρήσης του υπολογιστή σας.

Αν πάλι κάνετε όλα τα παραπάνω και προκοπή δεν βλέπετε, είναι πιθανό ο υπολογιστής σας να πρέπει να πάει για... εξέταση σε κάποιον ειδικό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πρώτες «βοήθειες» να ξέρετε πως δίνονται από εσάς τους ίδιους. Και πως όσο πιο καλά φροντίζετε τα μηχανήματά σας, τόσο καλύτερα θα «συμπεριφέρονται» και αυτά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
www.