Έντυπη Έκδοση

Ατζέντα Εικαστικών

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ

ΕΠΙ-PHANIES είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας με έργα των Αλεξάνδρας Μαράτη και Γιώργου Διβάρη.

Η έννοια της επιφάνειας με την ανά τους αιώνες σημειολογική της πολλαπλότητα είναι ο συνδετικός κρίκος στα έργα δύο αυτόνομων, καλλιτεχνικά και αισθητικά, καλλιτεχνών, που όμως διασταυρώνονται στις επιφάνειες των εικαστικών τους δημιουργιών. Η Αλεξάνδρα Μαράτη χρησιμοποιεί άλλοτε τη ζωγραφική και άλλοτε την κατασκευαστική της ικανότητα για τη δημιουργία πυραμίδων διαφορετικών διαστάσεων. Από τη δική του πλευρά, ο Γιώργος Διβάρης επινοεί νέες σχέσεις υλικών πάντα σε αντίστιξη με την αναπαραγωγή στιγμιοτύπων της επικαιρότητας.

Η θεωρητικός τέχνης Ανθή Αργυρίου θέτει το βασικό ερώτημα και προτείνει ένα ερμηνευτικό σχήμα που διατρέχει όλη την έκθεση:

«Το σώμα των έργων της τελευταίας ενότητας δουλειάς της Αλεξάνδρας Μαράτη και του Γιώργου Διβάρη συγκροτεί μια απόπειρα αρχιτεκτονικής ταξινόμησης και ανασύνταξης του κατακερματισμένου κόσμου. Οι δύο σύγχρονοι εικαστικοί δίνουν ο καθένας τη δική του βιωματική κατάθεση μέσα από ένα προσωπικό ιδίωμα που εισβάλλει στο πεδίο της γλυπτικής κατασκευής, αποδίδοντας ως επί το πλείστον τρισδιάστατα κλιμακωτά έργα (Μαράτη) ή ψηφιακές εκτυπώσεις σε σκληρά υλικά (Διβάρης). Ο καλλιτέχνης-οδηγός, ο καλλιτέχνης-πύλη, που χτίζει μια διαπερατή επιφάνεια μετάβασης από τον υλικό στον άυλο κόσμο, έρχεται αντιμέτωπος με τον καλλιτέχνη-καθρέφτη, τον καλλιτέχνη-αγγελιαφόρο κακών ειδήσεων που στήνει ένα μεγεθυντικό κάτοπτρο στο πρόσωπο της ανθρωπότητας. Επιφάνειες που καλούν σε ανεπαίσθητα περάσματα και επιφάνειες που καλούν σε παύση και αναστοχασμό. Ανάμεσά τους, ένας ολόκληρος κόσμος».

Διάρκεια έως 18 Οκτωβρίου.

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΟΙΚΕΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Θεοδωρόπουλος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία. Στις εικόνες που παρουσιάζει στην 6η ατομική του έκθεση στην γκαλερί ΑΔ συνεχίζει, όπως και στις προηγούμενες, να εστιάζει στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού του ψηλαφώντας την προσωπική του διαδρομή και τους μηχανισμούς συγκρότησης του Εγώ μέσα από μικρές καθημερινές ιστορίες ταυτισμένες με τις ιδιαιτερότητες της οικογένειάς του: του πατέρα, της μητέρας, της νονάς κ.λπ. Είναι σαν οι ιστορίες αυτές των οικείων ανθρώπων που έφυγαν να έχουν αφήσει τα ίχνη τους και την κρυμμένη σημασία τους στο σπίτι όπου μεγάλωσε και ο καλλιτέχνης τα ανασύρει για να μας τα παρουσιάσει, συχνά, μέσα από μια κεκαλυμμένη με χιούμορ θλίψη. Οπως αρμόζει, άλλωστε, στις εικόνες της μνήμης, της νεανικής ραστώνης και των αδιέξοδων αγορίστικων ονείρων.

Η περιπλάνησή του στο χώρο του προσωπικού βιώματος μοιάζει με την ιστορία της Αλίκης που περνάει από την άλλη μεριά του καθρέφτη για να χαθεί στον κόσμο του ονείρου. Αλλωστε, στην πραγματικότητα οι εκθέσεις του συγκροτούν πάντα μια αυτοπροσωπογραφία που έχει τη μορφή της εγκατάστασης. Οι επιμέρους φωτογραφίες δεν είναι άλλο από ψηφίδες που υπηρετούν την τελική εικόνα. Διάρκεια: 24.9- 8.11.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ

Η DIANE Katsiaficas είναι εικαστική αφηγήτρια, με προσανατολισμό σε ιστορίες και χώρους που σχετίζονται με την κοινωνική συνείδηση και την υπεύθυνη πράξη. Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η - Γιάννα Γραμματοπούλου» φιλοξενεί την έκθεσή της με τίτλο «Two kinds of nature». Η ίδια παρατηρεί για το έργο της:

«Τα μικρά σχέδια ήταν πάντα για μένα ένα μέσο για να προσδιορίσω μια θέση, μια εμπειρία ή μια ιδέα. Τι κρύβεται κάτω από την επίφαση μιας επανάληψης των στοιχείων ή των γεγονότων; Το σχέδιο, "υπό μια διευρυμένη έννοια", με ένα κοπίδι από λέιζερ και με μια ψηφιακή ραπτομηχανή έχει προσφέρει άπειρες δυνατότητες για την εξέταση των επιπέδων του νοήματος». Διάρκεια: 23.9 - 18.10.

Η ΣΧΕΣΗ ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ της Κύπρου στο πλαίσιο του εικαστικού του προγράμματος οργανώνει την έκθεση «Tradition Today: Exploring Conditions to Recreate it» σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σταύρου Καβαλλάρη. Η έκθεση προσπαθεί να εξετάσει την αλλαγή των συνθηκών ή παραστάσεων που έχει ο καθένας από εμάς για την παράδοση και όχι το υποκείμενο καθαυτό. Ετσι, μία τέτοιου είδους προσέγγιση ορίζει και τις αιτιώδεις σχέσεις των προσωπικά μεμονωμένων εκδοχών μας, οι οποίες αποτελούν κλειδί για την αλληλοεπίδραση και κατανόηση της (κυκλικής) σχέσης ανάμεσα στην αιτία και το αποτέλεσμα, ενώ, ταυτόχρονα, προσδιορίζουν τη συστημική παράδοση ως έναν μη δόκιμο, για την ώρα, όρο.

Οι 16 καλλιτέχνες της σύγχρονης εικαστικής σκηνής της Ελλάδας και της Κύπρου, που συμμετέχουν και έχουν κληθεί να αποδώσουν και να αναδείξουν τη χρήση της κλασικής παράδοσης και τον τρόπο αποκωδικοποίησής της στη μεταλλαγμένη της μορφή, ως συστημική, είναι: Δημήτρης Αντωνίτσης, Χρήστος Βαγιάτας, Βαλεντίνος, Ναταλί Γιαξή, Χριστόφορος Δουλγέρης, Πέτρος Ευσταθιάδης, Αντώνης Κατσούρης, Μαρίνα Κασσιανίδου, Lexileictous, Τζένη Μαρκέτου, Μάρω Μιχαλακάκου, Απόστολος Ντελάκος, Εφη Σπύρου, Σάββας Χριστοδουλίδης, Μαριάννα Χριστοφίδου και Versaweiss.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού ΝΕΟΝ και του Outset Contemporary Art Fund.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά