Έντυπη Έκδοση

Στην αποβάθρα

«ΘΑ ΣΕ καρφώσω εγώ, αράπη. Επειδή γίναμε πάρα πολλοί, που δεν μας χωράει όλους ο κόσμος». Η «Δυτική Αποβάθρα» του Μπερνάρ Μαρί Κολτές, η σπουδαία παράσταση του Λουντοβίκ Λαγκάρντ που επανακάμπτει την Τετάρτη (και μέχρι τις 5 Οκτωβρίου) στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, συνομιλεί με τον ελληνικό ρατσισμό και τη ραγδαία λουμπενοποίηση του μικροαστού σε βαθμό... επικίνδυνο.

Ο Κολτές της δεκαετίας του '80 φιλοτέχνησε προφητικά το πορτρέτο μας; «Εδώ, λοιπόν, στη μεγάλη χώρα του θεάτρου, την αναστατωμένη, την πληγωμένη από την οικονομική κρίση, σε αυτήν θα παίξουμε τη "Δυτική Αποβάθρα"», είχε δηλώσει ο Γάλλος σκηνοθέτης, ο οποίος αναγνωρίζει ως Δυτική Αποβάθρα της χώρας μας τις παρυφές του Πειραιά, το λιμάνι, με «Ελληνες βουτηγμένους στην ένδεια, δίπλα στους μετανάστες».

Αποδέχθηκε την πρόταση του Γαλλικού Ινστιτούτου να δουλέψει τον Κολτές σήμερα στην Αθήνα, επειδή σε αυτή «νιώθει κανείς πολύ έντονα τις παρενέργειες του κοινωνικού αποκλεισμού, τις φυλετικές εντάσεις, τη βία που παράγει η λογική του νεοφιλελευθερισμού». Η έξοχη ατμοσφαιρική δουλειά του Λαγκάρντ, που εστίασε σε μια αληθινή και γειωμένη σωματικότητα, έβγαλε ό,τι καλύτερο έκρυβαν οι Ελληνες ηθοποιοί: η «αποκάλυψη» της παράστασης, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, περσινή απόφοιτος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, μια συγκλονιστική ανήλικη αδελφή του Σαρλ, η Θέμις Μπαζάκα ως μητέρα του κεντρικού ήρωα Σαρλ, συγκλονιστική, «κατασπαράσσοντας» τον ίδιο της το γιο. Εξαίρετος στο ακόμα πιο επίκαιρο από την εποχή που γράφτηκε πολιτικό και αντιρατσιστικό ορατόριο της ανθρώπινης ματαιότητας και ο Γ. Κοτανίδης.

Παίζουν επίσης οι Γ. Λάλος (καλός, αλλά χωρίς την ενέργεια που απαιτεί ο Σαρλ), Μαρία Ναυπλιώτου (πολύ σφιγμένη, σαν καρικατούρα, κάτι που όμως το «σηκώνει» ο ρόλος), Νίκος Χατζόπουλος, Γιάννης Νιάρρος και Μιχάλης Αφολαγιάν. ΙΩ. Κ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παραστάσεις
Θέατρο