Έντυπη Έκδοση

Η κλεμμένη ελληνική άνοιξη

Η ΕΛΛΑΔΑ τών εξαθλιωμένων ανέργων, των χαμηλόμισθων -ή και με έναντι- υπαλλήλων και των πενομένων συνταξιούχων έχει βρει στο πρόσωπο της Σουηδής δημοσιογράφου Καΐσα Εκις Εκμαν ένα θερμό υποστηρικτή. Η 34χρονη συνεργάτις της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία καθημερινής σουηδικής εφημερίδας «Dagens Nyheter» και της φιλοαριστερής «ETC» δεν μας θεωρεί τεμπέληδες, ασύντακτους, ανοργάνωτους, μας θεωρεί θύματα για να στηθεί από την αρχή ένας νέος παράδεισος νέων εθνικών και υπερεθνικών επενδύσεων.

Πριν από τρία χρόνια συνυπήρξε με τους Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος, προτού τα χημικά πνίξουν την αγανάκτηση σε μία στεγνή λιμνούλα αυτολύπησης. Το χρονικό της κρίσης από ρεπορτάζ και έρευνα έγινε βιβλίο -θα κυκλοφορήσει στις 29 του μήνα- με τον τίτλο «Κλεμμένη άνοιξη. Το χρονικό της κρίσης με τη ματιά της Σουηδής δημοσιογράφου» (εκδόσεις Κέδρος, σελίδες 405, τιμή 16, 60 ευρώ). Το προλογίζει ο συνάδελφος Αρης Χατζηστεφάνου.

Η Εκμαν αμφισβητεί όλα τα στερεότυπα τα οποία έχουν φορτώσει στους Ελληνες σαν σακιά γεμάτα τσιμεντόλιθους. Μήπως θυμάστε ακόμη (ή αποξεχαστήκατε με τον ΕΝΦΙΑ;) τι μέτρα περιελάμβανε το Μνημόνιο της τρόικας; Περικοπή δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. «Το αποτέλεσμα των πρώτων δύο είναι πασιφανές», αποφαίνεται η Σουηδή συνάδελφος. Πασιφανές; «Παίρνουν λεφτά από τον απλό κόσμο και τα δίνουν στους πλούσιους».

«Φτηνός λαϊκισμός και ανεπίστροφος εξτρεμισμός» (ακούστηκε μια φωνή υποβολέως από τα υπόγεια του Μαξίμου). «Οι μισθοί που δεν παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (σ.σ. π.χ. οι σε διαθεσιμότητα καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών) διατίθενται στην πληρωμή των τόκων για τα δάνεια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι μισθοί που δεν παίρνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πάνε στους Ελληνες επιχειρηματίες. Ομοίως, με τις ιδιωτικοποιήσεις η δημόσια περιουσία μεταφέρεται σε ιδιωτικά χέρια, ελληνικά και ξένα. Από αυτή την κατάσταση, επομένως, κερδίζουν όχι μόνο οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι Ελληνες καπιταλιστές».

Δεν γνωρίζω σε ποιες εφημερίδες αναφέρεται η Καΐσα Εκις Εκμαν, όταν γράφει στον επίλογο της ελληνικής έκδοσης: «Αν διαβάζει κάποιος εφημερίδα, θα έχει ήδη ενημερωθεί πως η κρίση έχει πλέον περάσει και πως η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα [...]». Κάθε άλλο παρά συμμερίζεται την αντωνοσαμαρική αισιοδοξία. «Κάθε κρίση σημαίνει ότι συγκεντρώνεται ακόμη περισσότερο», επιμένει «μονότονα», «κεφάλαιο σε όλο και λιγότερα χέρια, καθώς οι μεγαλοεπιχειρήσεις βρίσκουν την ευκαιρία να επεκταθούν ακόμη περισσότερο».

Και οι προσδοκίες-στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα καταφέρει να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα και να δημιουργήσει κάτι νέο; Ή το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό θα προσχωρήσει στους κόλπους του, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι πελατειακές σχέσεις και στο μέλλον; Θα εξακολουθήσει και ως κυβέρνηση να κρατήσει τη σχέση του με τα λαϊκά κινήματα;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Σημείο συνάντησης με τον Βασίλη Κ. Καλαμαρά