Ηλεκτρονική Έκδοση

Ζητεί τριμερείς διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία αξιώνει να τροποποιηθεί η Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας

Η Μόσχα αξίωσε να γίνουν αλλαγές στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε.-Ουκρανίας, επισημαίνοντας πως δεν ικανοποιήθηκε από την παραχώρηση της ύστατης στιγμής να καθυστερήσει για διάστημα 25 μηνών η εφαρμογή του διμερούς εμπορικού συμφώνου.

Ο ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάιεφ, σε επιστολή του προς τον επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε, Κάρελ Ντε Χουχτ, ανέφερε ότι η Μόσχα επιθυμεί να διεξαχθούν τριμερείς διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της συνθήκης σύνδεσης Ε.Ε. - Ουκρανίας, που εκτιμά ότι θα βλάψει την ρωσική οικονομία.
 
Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός επανέλαβε τις απειλές περί περιορισμού της πρόσβασης της Ουκρανίας σε ζωτικής σημασίας ρωσικές αγορές. 
 
Το Κρεμλίνο ανησυχεί ότι η Ουκρανία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία που δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας τα οποία θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Στην επιστολή, ο Αλεξέι Ουλιουκάιεφ αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ε.Ε. πρέπει να λάβουν εντολή ώστε να προετοιμάσουν «προτάσεις για τροποποιήσεις της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, επιτρέποντας νομικά δεσμευτικούς όρους που θα απαλείψουν τις ανησυχίες της ρωσικής πλευράς».
 
Πάντως, τροποποίηση της συμφωνίας αποκλείει ο Ντε Χουχτ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουλιουκάιεφ και έναν Ουκρανό υπουργό την περασμένη Παρασκευή για να συμφωνήσουν σε μία συμφωνία ώστε να καθυστερήσει η εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015.
 
Σε αντίγραφο της επιστολής του προς τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν, ο ρώσος υπουργός Οικονομίας προειδοποίησε πως η χώρα του θα μπορούσε να εκλάβει την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης εν μέρει ως αιτία να προβεί σε αντίποινα.
 
«Επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να προσαρμόσουμε, εάν είναι απαραίτητο, το καθεστώς μάλλον ευνοούμενου κράτους που ισχύει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του καθεστώτος των συναλλαγών μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι τρόποι για την προστασία της ρωσικής οικονομίας» αναφέρεται στο αντίγραφο της επιστολής του ρώσου υπουργού Οικονομίας.
 
Πηγές: Reuters και ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ουκρανία