Ηλεκτρονική Έκδοση

Κάμερον: Προχωράμε μπροστά ενωμένοι

Ψήφισαν «όχι» στην ανεξαρτησία

Τελευταία ενημέρωση:

Υπέρ της παραμονής της Σκοτίας στη βρετανική Κοινοπολιτεία τάχθηκε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που έλαβε μέρος στο χθεσινό δημοψήφισμα.Με καταμετρημένα αποτελέσματα σε 30 από τις 32 περιφέρειες, το 55% ψήφισε «όχι» στην ανεξαρτησία και πλέον η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις επιπλέον ελευθερίες που έχει δεσμευτεί ότι θα προσφέρει το Λονδίνο στη Σκοτία. Η επικράτηση του «όχι» με αυτό το ποσοστό δεν ήταν αναμενόμενη καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αμφίρροπη μάχη.

Ο πρωθυπουργός της Σκοτίας και υπέρμαχος της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία μέσω Twitter σχολίασε ότι το ποσοστό 86% των ψηφοφόρων που πήγε να ψηφίσει είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο δημοκρατικό κόσμο σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία ή δημοψήφισμα στην ιστορία και αποδέχθηκε τη βούληση των πολιτών. "Καλώ όλη τη Σκοτία να αποδεχθεί τη δημοκρατική βούληση των Σκοτσέζων" συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Αλιστερ Ντάρλινγκ, που στήριζε το "όχι", ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει σύντομα στη Γλασκώβη -όπου πάντως η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας-και έκανε λόγο για μια "εξαιρετική βραδιά". Συγχαρητήρια στον Α.Ντάρλινγκ απέστειλε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επίσης απηύθυνε κάλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ενωθεί και δεσμεύτηκε για παραχώρηση νέων εξουσιών σε Σκοτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία.

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η βρετανική λίρα σημείωσε ανοδική πορεία έναντι του δολαρίου.

(Πηγή:BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Σκοτία
Για το ίδιο θέμα
Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Σκοτίας