Έντυπη Έκδοση

Τα ακατανόητα

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συμπεριφέρεται ωσάν να βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, μέσα σε μια γυάλα απόλυτης οικονομικής καθαρότητας, ιδανικό περιβάλλον για τα androids των αριθμών που διαθέτει.

Περίπου είκοσι ημέρες μετά τις προαναγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για ηπιότερη αντιμετώπιση των φοροοφειλετών και μόλις μία εβδομάδα μετά τις δεσμεύσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για 80 και πλέον δόσεις πληρωμής των οφειλών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απέστειλε χθες ραβασάκια σε 200.000 οφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός 15 (!) ημερών, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις σκληρές προβλέψεις του νόμου.

Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα αυτής της κίνησης των androids του υπουργείου Οικονομικών είναι να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση. Αποκαλύπτει ακόμα ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στα πρόθυρα υστερικής κρίσης, λίγες μόνον ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας.

Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά. Η βόμβα του «χρέους εσωτερικού» αγγίζει περίπου τα 70 δισ. από τους 2,2 εκατ. οφειλέτες. Μέσα στο χρόνο η καθίζηση των εσόδων είναι άκρως εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη πάει περίπατο τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ για το 2014 και επαναφορά του στο «ταπεινό» 1,5% του ΑΕΠ, που παραμένει όμως εντός στόχου. Οσο μάλιστα αυξάνεται η αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές, άλλο τόσο αυξάνεται και η απροθυμία των πολιτών να συνδράμουν τα δημόσια ταμεία με χρήματα από το υστέρημά τους.

Είναι μάλλον προφανές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται -ούτε και αν κατεβεί ο Δίας κάτω- να εισπράξει τα προβλεπόμενα 21,2 δισ., όπως προσδοκά(;).

Πολύ απλά γιατί οι φορολογούμενοι και φοροοφειλέτες δεν μπορούν... να γεννήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό το υπέρογκο ποσόν.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν διαπράττουν ολέθριο πολιτικό λάθος, όσο διάστημα δεν βρίσκουν το πολιτικό θάρρος να καθορίσουν μονομερώς μια τολμηρή και αποδοτική φοροεισπρακτική πολιτική -και κυρίως- δίκαιη απέναντι στους φορολογικώς κατεστραμμένους από το Μνημόνιο.

Αυτό που αρνείται να δει η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσουν τα androids της στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι όλοι οι φοροοφειλέτες δεν είναι το ίδιο, ούτε χωράνε στο ίδιο τσουβάλι. Με άλλα λόγια, ο φοροοφειλέτης-θύμα του Μνημονίου δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που δεν είχε μεριμνήσει για τα χρέη του πριν από το 2009.

Αυτήν την πρώτη κατηγορία φοροοφειλετών-θυμάτων η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να την αντιμετωπίσει διαφορετικά -είτε συμφωνεί είτε δεν συμφωνεί η τρόικα. Είναι θέμα δικαιοσύνης, είναι θέμα άρσης της αδικίας εις βάρος τους, είναι μια πολιτική διευκόλυνσής τους με πολλές δόσεις και άρση των προστίμων και άλλων εξοντωτικών κυρώσεων εις βάρος τους.

Εν ολίγοις, είναι θέμα απλής εξυπνάδας: Αφού δεν πρόκειται να εισπράξει το κράτος τα υπέρογκα ποσά που υπολογίζει, ας πάρει τουλάχιστον πολύ λιγότερα, άρα και σίγουρα...

Οσο για τα οφειλόμενα του Δημοσίου προς τους φορολογουμένους, α, αυτό είναι πραγματικό ανέκδοτο...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα