Έντυπη Έκδοση

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΟΝΤΙΦΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Κατά των τραπεζών ο Πάπας

Στην κοινή αντίληψη για την κοινωνία και τον άνθρωπο, εκεί όπου η απανταχού γης Αριστερά συναντάται με το χριστιανισμό, επικεντρώθηκε, όπως ήταν άλλωστε λογικό, η συζήτηση που είχαν στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενδιαφέρον, όμως, έχει η μάλλον αριστερών καταβολών φράση που χρησιμοποίησε ο Ποντίφικας, που αμέσως μετά τη σύντομη περιγραφή που του έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι». Εξερχόμενος ο Αλέξης Τσίπρας, μετέφερε, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, όσα διημείφθησαν.

«Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την οικονομική κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανάγκη η πολιτική να εμπνεύσει τους ανθρώπους με συλλογικά οράματα που θα επαναφέρουν πνευματικές πανανθρώπινες αξίες απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του καταναλωτισμού και του κέρδους». Αλέξης Τσίπρας και Πάπας Φραγκίσκος συνομίλησαν ακόμη για τις πολεμικές επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή και στην Ουκρανία και την ανάγκη να οικοδομηθεί ένας πιο δίκαιος κόσμος και για τις αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, ζήτησε από τον Πάπα την ανάληψη πρωτοβουλίας σε διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό του πολέμου και για την ειρήνη, ενώ συζήτησαν για το μεταναστευτικό και τις τραγικές συνέπειες, όπως τόνισε, «μιας πολιτικής ευρωπαϊκής που χρήζει άμεσης αναθεώρησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας την εικόνα της Ελλάδας έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας, επεσήμανε στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι έπειτα «από τέσσερα χρόνια αδιέξοδων και άδικων πολιτικών λιτότητας, ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του», τη στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απειλούν και από πάνω. «Του είπα ότι αυτή η μεγάλη αδικία πρέπει να αποκατασταθεί κι ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία».

Και οι δύο συμφώνησαν «στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της χριστιανικής Εκκλησίας», σημειώνοντας πως «είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια, στις ανισότητες, απέναντι στη λογική ότι οι αγορές είναι πάνω από τα κέρδη, να οικοδομηθεί μια συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας».

* ΣΥΡΙΖΑ

Σύμπνοια παρά τη μυστικοπάθεια

Οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό και των Γιάννη Δραγασάκη και Γιώργου Σταθάκη στο Βερολίνο προκάλεσαν συζητήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς τέθηκε από πλευράς στελεχών και της Αριστερής Πλατφόρμας η σκοπιμότητα αυτών των επαφών.

Ειδικά η αποστολή των δύο οικονομικών στελεχών στη γερμανική πρωτεύουσα, περίπου ως μυστική αποστολή, και η επαφή που είχαν με τον υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ, Γεργκ Ασμουσεν, που έγινε γνωστή από δημοσίευμα των «Νέων», εγείρει ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αυτό που αφορά την τόση μυστικότητα που κρατήθηκε και η οποία προκάλεσε πολλές ερμηνείες σε ΜΜΕ.

Ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, φέρονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, να ταξίδεψαν στη Γερμανία, για να δουν τον κ. Ασμουσεν, και το ραντεβού ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία από τις ερμηνείες του ταξιδιού είναι ότι ακριβώς επειδή το αργότερο έως τον Απρίλιο θα προκληθούν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βολιδοσκοπήσει τις γερμανικές διαθέσεις απέναντι σε μία μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα. Λέγεται, επίσης, ότι στη συνάντηση οι κ. Δραγασάκης και Σταθάκης έθεσαν στον κ. Ασμουσεν και ζητήματα που αφορούν τη διαγραφή μέρους του «κουρέματος».

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το εσωκομματικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχει διασαλευθεί, δεν αναμένεται να ενταθεί, καθώς επικρατεί το σύνθημα της γενικής σύμπνοιας σε αυτήν τη φάση που θεωρείται προεκλογική και ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του κόμματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Βατικανό
ΣΥΡΙΖΑ