Έντυπη Έκδοση

Κουπόνια στα κόμματα με ονοματεπώνυμο

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο σε οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα.

Η νέα τροποποίηση προβλέπει ότι τα πολιτικά κόμματα θα μπορούν να εκδίδουν μη ονομαστικοποιημένα κουπόνια συνολικού ύψους 150.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό και πάνω τα κουπόνια θα πρέπει να αναγράφουν τα προσωπικά στοιχεία και το ΑΦΜ του χρηματοδότη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, πάντως, χαρακτήρισε κοροϊδία και παραλογισμό και τη νέα ρύθμιση, λέγοντας ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί να δώσει στη δημοσιότητα εκείνους που δίνουν χρήματα στο ΚΚΕ, αλλά δεν επιθυμούν να γίνουν γνωστοί. Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, προβλέποντας ότι με την ονομαστικοποίηση των κουπονιών υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η συνεισφορά των ομίλων και των εταιρειών, δηλαδή να μειωθεί η παρουσία του απλού πολίτη, που θέλει να συμμετάσχει στην πολιτική και να την προσεγγίσει.

Με άλλη τροποποίηση, ο υπουργός Εσωτερικών προβλέπει ότι στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου των 20.000 ευρώ κατ' έτος και κατά πρόσωπο ως οικονομική ενίσχυση προς τα κόμματα δεν θα περιλαμβάνονται τα ποσά της βουλευτικής αποζημίωσης και των συντάξεων βουλευτών και ευρωβουλευτών που διατίθενται στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Ελληνες καταψήφισαν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εσωτερικών
Βουλή