Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΑ 3,6 ΔΙΣ.

Δόση μετά νέου Μνημονίου

Ακόμα και τα χρήματα της τελευταίας δόσης, που απομένει από το υφιστάμενο πρόγραμμα, βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι εταίροι-δανειστές, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις προς την Ελλάδα, ώστε να την κρατήσουν δεμένη τη χώρα και μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος.

Η λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στο τέλος του 2014 έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κόλπους των δανειστών, καθώς εκτιμούν ότι μια πιθανή «χαλάρωση» της εποπτείας που έχουν στην Ελλάδα, θα προκαλούσε πρόβλημα τόσο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το Μνημόνιο για τα επόμενα χρόνια, αλλά κυρίως στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων που έχουν εκταμιευθεί ήδη.

Στο τραπέζι υπάρχουν αρκετές προτάσεις, με τους δανειστές να αναζητούν την πλέον κατάλληλη ώστε να επιβάλουν ένα νέο Μνημόνιο, ανανεώνοντας με αυτό τον τρόπο τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και τα επόμενα χρόνια.

Τελευταία «πρόταση» για το «δέσιμο» της Ελλάδας ήρθε ως προειδοποίηση από τον επικεφαλής του ESM/EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή εποπτεία αλλά και η συμμετοχή της Ε.Ε. στην τρόικα δεν θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο.

Με αφορμή τα υπολειπόμενα 3,6 δισ. ευρώ που απομένουν στο ταμείο του ESM και προορίζονται για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι μετά τον Δεκέμβρη θα απαιτηθεί επέκταση του προγράμματος για να λάβει η Ελλάδα τα υπόλοιπα χρήματα που απομένουν στον λογαριασμό της.

Αρχικά, η προειδοποίηση του κ. Ρέκγλινγκ σημαίνει ότι η επικείμενη αξιολόγηση από την τρόικα δεν αναμένεται να είναι εύκολη, όπως τουλάχιστον θέλει να πιστεύει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί τουλάχιστον το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας θέλει να εξασφαλίσει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι δράσεις του Μνημονίου οι οποίες εκκρεμούν, πριν αυτό εκπνεύσει.

Αντίστοιχα, από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γνωρίζοντας ότι (τουλάχιστον τυπικά) από την 1η Ιανουαρίου 2015 μένει μόνο του στο ελληνικό πρόγραμμα, θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα μπει σε κίνδυνο η συνέχεια του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανεπίσημα πηγές του ΔΝΤ συνεχίζουν να απειλούν με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα, με αφορμή είτε τη βιωσιμότητα του χρέους είτε τον τρόπο εποπτείας του ελληνικού προγράμματος από τη νέα χρονιά.

Οι συγκεκριμένες απειλές προκαλούν πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες, καθώς μια τέτοια κίνηση σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου τόσο τη χρηματοδότηση (εξαγοράζοντας το ποσοστό του ΔΝΤ) όσο και την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, γεγονός που η Γερμανία δεν θέλει ούτε να το συζητήσει.

Επιχειρώντας οι Βρυξέλλες να προλάβουν τις δυσάρεστες εξελίξεις, διά στόματος Κλάους Ρέγκλινγκ, διαμήνυσαν ότι το ΔΝΤ δεν θα φύγει ούτε από την Ε.Ε. ούτε και από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος λήγει στο τέλος του 2014 και ως εκ τούτου αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες θα επαναδιατυπωθούν κατά την επικείμενη αξιολόγηση, κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα της τελευταίας δόσης.

** Μπρος γκρεμός και πίσω... γκρεμός

Οι κλιμακούμενες πιέσεις προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς στην κυβέρνηση βλέπουν ότι πλέον οι αφορμές για να απαιτηθεί η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου πληθαίνουν.

Εστω και αν από το μέγαρο Μαξίμου η εντολή είναι ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί την υπογραφή ακόμα ενός Μνημονίου, τα δεδομένα δείχνουν ότι η αποφυγή του μοιάζει μάλλον απίθανη.

Εστω και αν ο πρωθυπουργός ταξιδέψει στο Βερολίνο, ώστε να πάρει το «πράσινο φως» από την Ανγκελα Μέρκελ, για μια πολιτική διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά πρέπει ταυτόχρονα να πείσει τους εταίρους-δανειστές ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες του υφιστάμενου Μνημονίου, ενώ παράλληλα μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό χωρίς νέο δάνειο.

Ωστόσο, ακόμα και αν «κερδίσει» τη μάχη των διπλών κενών (δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό), δύσκολα θα αποφύγει τη συμφωνία για την υπογραφή ενός νέου προγράμματος με αφορμή την απόφαση που θα ληφθεί αναφορικά με τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, συζήτηση που δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ