Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ, ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Στη Μέρκελ με σκοπό την πολιτική επιβίωσή του

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το μέγαρο Μαξίμου για να εξασφαλίσει από την Ανγκελα Μέρκελ τις «οικονομικές ανάσες» που χρειάζεται προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας με στόχο τη σωτηρία της συγκυβέρνησης. Στόχος του πρωθυπουργού, που μεταβαίνει στο Βερολίνο για να δει τη Γερμανίδα καγκελάριο, είναι να στείλει το μήνυμα ότι «το βάρος δίνεται στην πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές μας».

Διευκολύνσεις θα ζητήσει από την καγκε-λάριο ο πρωθυ-πουργός Διευκολύνσεις θα ζητήσει από την καγκε-λάριο ο πρωθυ-πουργός Κύριο μέλημα του Αντώνη Σαμαρά είναι να αποφευχθεί νέο δάνειο, που συνεπάγεται και τυπικά νέο μνημόνιο κατ' επέκταση και νέα μέτρα, και να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Από την πλευρά πάντως του Μαξίμου αποφεύγονται οποιεσδήποτε διαρροές για τις λεπτομέρειες της ατζέντας που θα περιλαμβάνει η συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης στη γερμανική πρωτεύουσα.

Επί της ουσίας, τα αποτελέσματα της συνάντησης με τη Μέρκελ θα βαρύνουν αποφασιστικά για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας και σ' ένα βαθμό θα κρίνουν και τις δυνατότητες παράτασης του βίου της «γαλαζοπράσινης» συγκυβέρνησης.

Οι κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν ότι χωρίς να ανοίξει η συζήτηση για την πολιτική διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά το χρέος και την αποφυγή ενός τρίτου μνημονίου εξανεμίζονται οι όποιες δυνατότητες διαθέτουν ακόμα το Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη για να «εκβιάσουν» την ψήφο των βουλευτών και να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε περίπτωση που η Μέρκελ διευκολύνει την κυβέρνηση να υποστηρίξει βάσιμα ότι ξεκινάει η πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος, τότε Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν βρει και τα διλήμματα που έχουν ανάγκη για να επιδιώξουν την αντιστροφή του αρνητικού, για τη συγκυβέρνηση, πολιτικού κλίματος.

Σύμφωνα με «πράσινες» κυβερνητικές πηγές, η επιδίωξη της δικομματικής είναι να εξασφαλίσει από τη γερμανική πλευρά μια «χαλαρή αξιολόγηση» από την τρόικα, που επανέρχεται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Βασικό ζήτημα που «καίει» την ελληνική πλευρά είναι να μην ανοίξουν νέα μέτωπα από τους εκπροσώπους των δανειστών σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα πάντα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, ο Αντώνης Σαμαράς θα ανιχνεύσει το έδαφος για μια πολιτική στήριξη της Μέρκελ που θα δώσει το μήνυμα στις αγορές να δανείσουν την ελληνική κυβέρνηση και ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σ' αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θέλει τις «παραμετρικές αλλαγές», δηλαδή την επιμήκυνση προκειμένου να μειωθεί η άμεση επιβάρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς απ' αυτό εξαρτάται η αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να μειώσει το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα οποία έχει δεσμευτεί για τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε μέτρα «ανάσες» όπως π.χ. οι φοροελαφρύνσεις.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων αρχίζουν να διαγράφονται διεργασίες στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης που θέτουν ερωτηματικά για το κατά πόσο υπάρχει σύμπνοια μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως τουλάχιστον θέλουν να εμφανίζουν, με δεδομένο ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κινούνται έχοντας το βλέμμα και στην επόμενη μέρα των εξελίξεων και δίνουν την εντύπωση ότι έχουν αποκλίνουσες στοχεύσεις αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική τους επιβίωση.

Ερωτήματα θέτει το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου το ραντεβού του πρωθυπουργού με τη Μέρκελ και έγινε γνωστό μέσω... Γερμανίας. Στη συνέχεια η κυβέρνηση το επιβεβαίωσε και έπειτα το ΠΑΣΟΚ άφησε να διαρρεύσει ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα. Ενώ από την Τετάρτη το βράδυ με την επιστροφή Βενιζέλου από Μαδρίτη η Χαριλάου Τρικούπη άφηνε να διαφανεί ότι έχει καθοριστεί νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου με αντικείμενο την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανία. Τελικά η συνάντηση αυτή στο Μαξίμου δεν φαίνεται να γίνεται καθ' ότι σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για το Μπακού και το πιθανότερο είναι να μετατραπεί το υποτιθέμενο τετ α τετ σε μια... τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Ευρωζώνη