Έντυπη Έκδοση

ΓΡΙΒΕΑΣ ΚΑΙ ΒΑΤΣΙΚΑ ΠΗΡΑΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ψάχνουν τα δικαιολογητικά για τα χαριστικά δάνεια

Θέση «μάχης» για να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια που έλαβε σε μορφή δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο λαμβάνει πλέον το ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα, που βρίσκεται στην Ελλάδα και τη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθεί για την υπόθεση των «επισφαλών δανείων».

Ο Κυριάκος Γριβέας βγαίνει από τα δικαστήρια και οδηγείται στη φυλακή Ο Κυριάκος Γριβέας βγαίνει από τα δικαστήρια και οδηγείται στη φυλακή Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα, που αργά το βράδυ της Τετάρτης έφτασαν στη χώρα «οικειοθελώς» -όπως δηλώνει ο συνήγορός τους- καθώς εις βάρος τους εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, ενώ πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Λονδίνου είχε συμφωνήσει στην έκδοσή τους, βρέθηκαν χθες πρώτη φορά ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Αρχικά οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Εκδόσεων, Ιω. Αγγελή, και στη συνέχεια πέρασαν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου. Ο ανακριτής Διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδης, που χειρίζεται την έρευνα, έκανε δεκτό το αίτημά τους να λάβουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν, κι έτσι το «ραντεβού» ανανεώθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. Εως τότε και οι δύο παραμένουν κρατούμενοι.

Σε δήλωσή του, ο συνήγορος υπεράσπισης, Γ. Καψής, επισήμανε ότι οι δύο κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα «επέστρεψαν οικειοθελώς αφού διευθέτησαν ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα. Παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους, της προσφυγής δηλαδή στο δευτεροβάθμιο αγγλικό δικαστήριο. Είναι στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Θα δώσουν εξηγήσεις και απαντήσεις και θα αποδείξουν ότι τα επίμαχα ποσά κατέληξαν στο σκοπό για τον οποίο είχαν χορηγηθεί».

Τη Δευτέρα, λοιπόν, το ζεύγος πρέπει να είναι έτοιμο να παράσχει εξηγήσεις γύρω από το βαρύ κατηγορητήριο που του έχει αποδοθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, φέρονται ότι επί προεδρίας του συγκατηγορούμενού τους Αγγ. Φιλιππίδη (έχει αφεθεί ελεύθερος με καταβολή εγγύησης ύψους 2 εκατ. ευρώ), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χορήγησε στον όμιλό τους δάνεια εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την επίκουρη εισαγγελέα Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, που χειρίστηκε την προκαταρκτική έρευνα:

* Το Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 χορηγήθηκαν για την εταιρεία C&C International Ανώνυμος Εμπορική Ξενοδοχειακή και Εταιρεία Συμμετοχών 17 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία, που είχε αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, κυρίως ιατρικού αντικειμένου, δεν είχε τις απαραίτητες εγγυήσεις. Μάλιστα, περίπου 15 εκατ. ευρώ εμφανίζονται να εκταμιεύονται από τους δύο κατηγορούμενους, που ήταν και βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, και να δαπανώνται για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών που είχαν αρνητική θέση.

* Τους αποδίδονται πράξεις που σχετίζονται με την εταιρεία Postbank Green Institute, η οποία συστήθηκε από το Τ.Τ. και τη C&C International με μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η C&C φέρεται να κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα, ενώ και η νέα εταιρεία έλαβε δάνειο, ύψους 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010. Τα δε χρήματα του δανείου -σύμφωνα με την έρευνα- κατέληξαν σε άλλες εταιρείες του ζεύγους Γριβέα - Βάτσικα, μέσω τιμολογήσεων για διαφημιστικές προβολές ή συνέδρια και άλλα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Δάνεια
Διαφθορά