Έντυπη Έκδοση

Ζητούν Δημοκρατική Παράταξη αντι-ΠΑΣΟΚ

Πίεση προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης ασκούν οι Πολιτικές Κινήσεις που συγκροτούσαν την «Ελιά» στις ευρωεκλογές, θέτοντας όμως ζητήματα που περιπλέκουν περισσότερο τα πράγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Με κείμενο που υπογράφουν 12 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της «Ελιάς» και άλλοι 43 εκπρόσωποι Κινήσεων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, ζητούν την πραγματοποίηση «ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» την ευθύνη του οποίου θα έχει «Εθνική Πολιτική και Οργανωτική Επιτροπή» που θα συγκροτηθεί από «κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα» και «η πλειοψηφία των συνέδρων θα προκύψει από άμεση εκλογή με βάση το μητρώο μελών της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».

Ωστόσο, γίνεται λόγος για τη διατήρηση της «αυτοτέλειας και του διακριτού ρόλου των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν» στη συγκρότηση της ΔΠΠ.

Το κείμενο καταλήγει ζητώντας «το Συνέδριο να εκλέξει Επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της πορείας της Παράταξης και στην οποία θα αποτυπώνεται η συλλογικότητά της», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά, η πρωτοβουλία αυτή συμπίπτει με τις αρχικές σκέψεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για μια Παράταξη με μέλη και όχι για απλά για έναν συνασπισμό κομμάτων όπως θέλουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εναντιώνονται στα σχέδια Βενιζέλου στο όνομα της μη διάλυσης του ΠΑΣΟΚ.

Συλλογική ηγεσία

Ταυτόχρονα, όμως, εκτός από την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος για να αντιπαρέλθει τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, τελευταία, αποφεύγει να μιλάει για «ιδρυτικό» συνέδριο και κάνει λόγο για «πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο», οι υπογράφοντες το κείμενο ζητούν επί της ουσίας συλλογική ηγεσία της Παράταξης και όχι μονοπρόσωπη ηγεσία Βενιζέλου.

Αυτά τα δύο ζητήματα είναι αμφίβολο πώς θα τα υποδεχτούν οι διάφορες ομάδες του ΠΑΣΟΚ και φυσικά η ηγεσία του, ενώ άγνωστο παραμένει τι είδους συμβιβασμούς είναι η κάθε πλευρά διατεθειμένη να κάνει για να βρεθεί αν υπάρχει η χρυσή τομή και να προχωρήσει το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η πρωτοβουλία αυτή των Κινήσεων της «Ελιάς», σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε ανεξάρτητα από τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο κατά τη φάση των ζυμώσεων έγινε αποδεκτή από την πλευρά Βενιζέλου. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η Χαριλάου Τρικούπη χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του κειμένου, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αντιμετωπίζει θετικά τη σχετική πρωτοβουλία.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκεπτικό του κειμένου, το οποίο υπογράφουν μεταξύ πολλών άλλων οι Γιώργος Βερνίκος, Νίκος Μπίστης και Παντελής Καψής, σημειώνεται ότι «χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και τον δεξιό νεοσυντηρητισμό».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «η εκλογική επίδοση της "Ελιάς" απέτρεψε την πολιτική αποσταθεροποίηση και τον κλονισμό της σημερινής κυβέρνησης», για την οποία υπογραμμίζει ότι «αποτελεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, τη μόνη εφικτή κυβερνητική λύση, αλλά όχι επαρκή για τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελιά
ΠΑΣΟΚ