Έντυπη Έκδοση

Συνθήκη κατάρρευσης

Με το που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας μέσα από την τόνωση της απασχόλησης, της ζήτησης και των δημόσιων επενδύσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε διά στόματος υφυπουργού Ν. Μηταράκη να δηλώσει πως τα στοιχεία διαψεύδουν τον κ. Τσίπρα κι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αποεπένδυσης στην ελληνική οικονομία, αφού οι μεν ξένες άμεσες επενδύσεις το 2013 επέστρεψαν στο μέσο όρο της πενταετίας προ κρίσης και το α' εξάμηνο 2014 υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 (βλ. Τράπεζα Ελλάδος ή Τ.Ε.), ενώ οι συνολικές νέες επενδύσεις στην οικονομία ανέρχονται στο ύψος ρεκόρ των 37 δισ. ευρώ (βλ. ΚΕΠΕ).

Χωρίς να μπω εδώ στην ουσία του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός είναι πως οι κ.κ. Δραγασάκης - Τσίπρας έχουν δίκιο να μιλάνε για συνθήκες όχι απλώς αποεπένδυσης αλλά κατάρρευσης των επενδύσεων στη χώρα. Γιατί, αντίθετα από τους ρόδινους ισχυρισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης, στην πραγματικότητα συμβαίνουν τα εξής:

1. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τ.Ε., οι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) πράγματι αυξήθηκαν το 2012 - 2013 φθάνοντας τα 2,4 δισ. και το α' εξάμηνο 2014 τα 637 εκατ. ευρώ έναντι 285 εκατ. του α' εξαμήνου 2013. Αυτό όμως δεν σημαίνει υπερτριπλασιασμό τους, αλλά αύξησή τους κατά 2,2 φορές.

2. Επιπλέον, το μπουμ του α' 5μήνου των ΞΑΕ δεν είχε συνέχεια στο γ' τρίμηνο, με τους ξένους επενδυτές να απέχουν εξαιτίας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών που αποκάλυψε την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης προκαλώντας μεγάλη αβεβαιότητα. Την πολιτική αυτή αβεβαιότητα επισήμανε πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών, Μ. Χρυσοχοΐδης, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τονίζοντας πως μετά τις ευρωεκλογές οι ξένοι επενδυτές λάμπουν με την απουσία τους.

3. Ανεξάρτητα απ' αυτά οι ΞΑΕ αποτελούν το 10% των συνολικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην ελληνική οικονομία, αφού το 2013 ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ανήλθε στα 22,1 δισ. ευρώ (ΕΛΣΤΑΤ). Από πού, λοιπόν, προκύπτουν τα 37 δισ. του ΥΠΑΝ; Αυτό που παρέλειψε να εξηγήσει ο κ. Μηταράκης, αλλά είχε αναφέρει στις 22/5 ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης, είναι πως τα 37 δισ. αφορούν τους τελευταίους 22 μήνες, δηλαδή κατανέμονται σε περίπου δύο χρόνια... Στο μεταξύ, το α' εξάμηνο 2014 οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα είναι μειωμένες κατά 5,8% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2013 και με το ρυθμό αυτό, το έτος θα κλείσει με συνολικές επενδύσεις 20,8 δισ.

4. Ακόμη, όμως, και τα 22 δισ. του 2013 αποτελούν ένα χαμηλότερο σκαλοπάτι σε μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα καθ' όλη την περίοδο της κρίσης και των Μνημονίων 2008 - 2013. Σε σχέση με το προ κρίσης έτος 2007, όταν οι συνολικές επενδύσεις είχαν φθάσει τα 59,4 δισ., το 2013 εμφανίζουν μείωση 63%, που το 2014 θα επεκταθεί στο 65%!

5. Οποιος εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την τραγική πορεία αποεπένδυσης στην Ελλάδα, που ορθά κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας, δεν έχει παρά να εξετάσει τα στοιχεία της Eurostat για το λόγο επενδύσεων/ΑΕΠ την περίοδο 2007 - 2013. Το ποσοστό στην Ελλάδα από 26,6%, που ήταν το 2007, κατρακύλησε στο 12,1% το 2013, όταν στην Ευρωζώνη από 21,9% έπεσε σε 17,7% αντίστοιχα.

Συμπέρασμα: αντί το ΥΠΑΝ να βλέπει τον φουσκωμένο υπερτριπλασιασμό των ΞΑΕ ενός εξαμήνου, καλά θα έκανε να αντικρίσει κατάματα τον πραγματικό υποτριπλασιασμό των συνολικών επενδύσεων μιας εξαετίας...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις