Έντυπη Έκδοση

800 ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Συλλαμβάνουν και για υποψίες

Σε 15 συλλήψεις οδήγησε χθες η μεγαλύτερη, όπως γράφηκε στα αυστραλιανά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην ιστορία της χώρας. Περισσότεροι από οχτακόσιοι άνδρες της αστυνομίας εισέβαλαν σε σπίτια στο Σίδνεϊ και στο Μπρίσμπεϊν. Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν μερικές μέρες μετά την κήρυξη της Αυστραλίας σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου» για ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα από Αυστραλούς που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία.

Ααστυνομική έφοδο «κατά των τρομοκρατών» Ααστυνομική έφοδο «κατά των τρομοκρατών» Σύμφωνα με πληροφορίες των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών, μέλη του Ι.Κ. είχαν δώσει εντολή σε Αυστραλούς πολίτες αφγανικής καταγωγής, όπως ο 22χρονος Ομαρχάν Αζαρί, ο οποίος και συνελήφθη, να προβούν στην απαγωγή και την εκτέλεση τυχαίων πολιτών, τους οποίους στη συνέχεια θα αποκεφάλιζαν, αφού προηγουμένως θα τους «έντυναν» με τη σημαία της οργάνωσης. Στη συνέχεια θα ανέβαζαν τα σχετικά βίντεο στο Διαδίκτυο.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανησυχεί για τους πολίτες της που εκτιμά ότι έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και πολεμούν με τις ομάδες των τζιχαντιστών.

«Δεν μιλάμε για υποψίες αλλά για πρόθεση» δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλ Σόρτεν, χαρακτήρισε τις καταγγελίες «φρικιαστικές».

Περίπου 250.000 μουσουλμάνοι από τους 500.000 συνολικά που ζουν στην Αυστραλία, διαμένουν στο Σίδνεϊ, η πλειονότητα των οποίων μένει στις δυτικές συνοικίες, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι έφοδοι των αστυνομικών αρχών.

Μέλη της ισλαμικής κοινότητας παρακολουθούν την αστυνομική έφοδο Μέλη της ισλαμικής κοινότητας παρακολουθούν την αστυνομική έφοδο Φόβος αντιποίνων

Ο αστυνομικός διοικητής Αντριου Σκιπιόνε δήλωσε στο Reuters ότι είχε διατάξει την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων μετά τις εφόδους στις συνοικίες αυτές, για να αποφευχθούν αναταραχές από το «ενδεχόμενο» αντιποίνων.

Στη δυτική συνοικία Λακέμπα στο Σίδνεϊ, όπου ζει η μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της πόλης, τίποτε όμως δεν μαρτυρούσε χθες, σύμφωνα με το Reuters, αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Οταν ρωτήθηκαν κάποιοι κάτοικοι της περιοχής από δημοσιογράφους για τις εφόδους, είπαν πως δεν ήξεραν τίποτα και εξέφρασαν επιφύλαξη για το όλο «σενάριο».

«Ελπίζω να έχουν ακράδαντα στοιχεία» δήλωσε στο Reuters ο Σαμιέρ Νταντάμ, πρόεδρος της Λιβανέζικης Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμπληρώνοντας ότι, κατά την εκτίμησή του, οι έφοδοι, αν δεν βασίζονται σε βάσιμες αιτιολογίες, μπορεί να δυναμιτίσουν τις σχέσεις των Αρχών με την κοινότητα.

(Πηγή: Reuters, EuropaPress, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αυστραλία
Διεθνής τρομοκρατία