Έντυπη Έκδοση

Πανστρατιά Κούρδων στη Συρία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών

Δεκαέξι κουρδικά χωριά κατέλαβαν χθες οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα της Αϊν αλ Αραμπ, στη Βόρεια Συρία και, αν καταλάβουν και την ίδια την πόλη, θα μπορούν από εκεί να επεκταθούν άμεσα στις κουρδικές περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας.

Σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «το ΙΚ χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό, πυροβολικό και άρματα».

Η Κομπάνι (όπως λέγεται στα κουρδικά η Αϊν αλ Αραμπ), στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, είναι η τρίτη σε μέγεθος κουρδική συριακή πόλη μετά το Καμισλί και το Αφρίν. Η κατάληψή της θα επιτρέψει αυτόματα στους τζιχαντιστές να έχουν υπό τον έλεγχό τους μια μεγάλης έκτασης ενιαία εδαφική περιοχή πάνω στα σύνορα των δύο χωρών.

Τον Ιούλιο οι Κούρδοι είχαν απωθήσει μια μεγάλη επίθεση του ΙΚ, όμως αυτή που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες 24 ώρες είναι ακόμη μεγαλύτερη, σημείωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Εκατοντάδες Κούρδοι της Τουρκίας είχαν σπεύσει τον Ιούλιο στην Κομπάνι για να βοηθήσουν στον αγώνα των Σύρων αδελφών τους. Και αυτή τη φορά, οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία ζήτησαν στρατιωτική υποστήριξη από άλλες κουρδικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Ενώ οι συγκρούσεις Πεσμεργκά και ΙΚ συνεχίζονται, ένα άρθρο του αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Γαλλία φαίνεται πως «άναψε φωτιές» σε σοσιαλιστές υπουργούς και οικολόγους, που εφιστούν την προσοχή στον κίνδυνο «επιλεκτικής» ερμηνείας. Πρόκειται στην ουσία για ένα άρθρο που θα επιτρέπει στο εξής τον αποκλεισμό ιστοτόπων που «δικαιολογούν την τρομοκρατία».

Μια διοικητική αρχή θα μπορεί να ζητεί από τους παρόχους στο Ιντερνετ να εμποδίζουν την πρόσβαση στους εν λόγω ιστοτόπους, όπως προβλέπει ήδη ο νομοθέτης για τις περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας.

Το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται από τη Δευτέρα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, έχει στόχο να περιορίσει τις αναχωρήσεις υποψήφιων τζιχαντιστών προς τη Συρία ή το Ιράκ, σε μια χώρα η οποία γνωρίζει πως είναι πολύ εκτεθειμένη σε αυτόν τον κίνδυνο και στην οποία επίσης διαπιστώνεται ένα νομικό κενό.

Το νομοσχέδιο αυτό, πολλά άρθρα του οποίου έχουν ήδη ψηφιστεί από τους βουλευτές, θεσπίζει πρώτη φορά ένα νέο αδίκημα, αυτό της «ατομικής τρομοκρατικής επιχείρησης» -φτάσαμε φαίνεται και στην εποχή που ο οποιοσδήποτε επίδοξος τρομοκράτης θα πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία! Μοιάζει τόσο απλό. Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δίνει το «πράσινο φως» για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των θέσεων του ΙΚ, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία δεν θα εμπλακεί σε χερσαίες επιχειρήσεις.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Ιράκ