Έντυπη Έκδοση

Οταν θα περάσει το χανγκόβερ...

Σήμερα είναι η ημέρα ενός τυπικού χανγκόβερ. Μετά τις βαθιές βουτιές στο αλκοόλ της προεκλογικής εκστρατείας στη Σκοτία, σήμερα η ζαλάδα και ο πονοκέφαλος κυριαρχούν παντού, από την Αμερική ώς τη Ρωσία. Γιατί δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα. Σημασία έχουν όσα ελέχθησαν προεκλογικώς και τα συμπεράσματα αυτών.

Στη Βρετανία τις μέρες αυτές έγινε ένας ευρύς διάλογος για τον εθνικισμό, για την οικονομία, για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, για τον εθνικό πλούτο, για τη δημοκρατία και τον αποκλεισμό, για όλα. Και τον παρακολούθησε όλος ο κόσμος, όχι μόνο επειδή ο διάλογος, ακόμα και στις έντονες εκφάνσεις του, έγινε μάλλον στο γεωγραφικό κέντρο του καπιταλισμού, κάπου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, πολύ κοντά στις Βρυξέλλες, αλλά και επειδή αφορά όλον τον κόσμο το σημερινό αποτέλεσμα. Είναι πια σαφές ότι η Σκοτία δεν διαφέρει από την υπόλοιπη Ευρώπη, που αγωνιά για την κρίση και ασφυκτιά από το δυτικό καπιταλιστικό μοντέλο που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ και θέλει αυτόν που έχει την εξουσία να τα έχει όλα. Και οι Σκοτσέζοι προτιμούν ένα μοντέλο κράτους σκανδιναβικού τύπου. Μακάρι αυτό να το κατάλαβαν όλες οι δυτικές πολιτικές ελίτ.

Αλλιώς, στην άλλη πλευρά, ελλοχεύει ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός. Η λογική τού «εμείς» και οι «άλλοι». Φωνές και αντιδράσεις σαν της Μαρίν Λεπέν ή, ακόμα χειρότερα, σαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο λαϊκισμός μεταφράζεται πολύ εύκολα σε οργή εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, εναντίον των (όποιων) «άλλων».

Είναι πολύ δύσκολη λοιπόν σήμερα η θέση του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα πρέπει να συμβιβάσει ασυμβίβαστα πράγματα. Να κάνει την κυβέρνηση και τη διακυβέρνησή του περισσότερο υπόλογη στους ψηφοφόρους, πιο προσιτή στον κόσμο. Οι ευρωεκλογές έδειξαν εφέτος πού οδηγούν οι πολιτικές των αποκλεισμών.

Η λύση προφανώς δεν είναι εύκολη. Οι ανοιχτές πολυπολιτισμικές κοινωνίες δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται παιδεία και εκπαίδευση προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται ένα γενναίο βήμα που θα αλλάξει την πολιτική τού περαιτέρω πλουτισμού των πλουσίων, σε βάρος των φτωχών που γίνονται πιο φτωχοί. Αυτή την πολιτική, την οποία κατ' εξοχήν προωθεί το σύγχρονο μόρφωμα του καπιταλιστικού διεθνισμού, με την παγκοσμιοποίηση και με τη στρεβλή χρήση των νέων τεχνολογιών και με την ανοχή των πολιτικών ελίτ.

Ολη αυτή η πορεία όμως εκτρέφει πάσης φύσεως εθνικισμούς. Ειδικά στην Ευρώπη, που ο πολιτισμός και η νοοτροπία των λαών απέχουν πολύ από τις σκληρές καπιταλιστικές κοινωνίες, αυτή η πορεία οδηγεί τις κοινωνίες σε εκρήξεις και, φυσικά, πολλές δεκαετίες πίσω.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γνώμες/Απόψεις
Αναλύσεις
Σκοτία
Βρετανία