Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΣΚΟΤΣΕΖΟΙ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΕΜΑΘΑΝ ΠΙΑ ΠΩΣ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ

Το ισχυρό χαρτί της Σκοτίας

Με το ΝΑΙ στην καρδιά, αλλά το ΟΧΙ στην κάλπη έδειχναν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι δημοσκοπήσεις πως ψήφισαν οι Σκοτσέζοι στο χθεσινό ραντεβού τους με την Ιστορία, όπου διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους. Το οριστικό αποτέλεσμα, αν και θα το μάθουν στο σημερινό «English breakfast», όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, πιθανότατα θα δίνει ανάσα στους Βρετανούς και πολύ περισσότερα στους Σκοτσέζους.

Γιατί όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, οι Σκοτσέζοι κατάφεραν να βγουν νικητές από μια εκλογική διαδικασία στην οποία επικράτησε ο εκφοβισμός, η τρομολαγνεία και η έλλειψη σεβασμού στην αντίθετη άποψη.

Ο 59χρονος Σκοτσέζος πρωθυπουργός Αλεξ Σάλμοντ είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο της ημέρας, αφού κατάφερε σε λίγους μήνες να πείσει τα πέντε εκατομμύρια των Σκοτσέζων να φλερτάρουν όσο ποτέ με την ιδέα της ανεξαρτησίας, που θα έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στη χώρα να αποκτήσει δική της φωνή διεθνώς.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκοτία έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην επόμενη συνάντησή της στο Λονδίνο όπου θα μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα προνόμια από όσα έχει μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της διευρυμένης αυτονομίας που αποκτά το Κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα κληθεί να επιλέξει είτε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πριν από τον Μάιο του 2015 είτε να υποβάλει την παραίτησή του και να ζητήσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης.

Ουρές στις κάλπες

Εως αργά χθες το βραδυ εκατομμύρια Σκοτσέζοι δημιούργησαν ουρές στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν στη μαζικότερη εκλογική αναμέτρηση που είδε ποτέ η χώρα, καθώς υπολογίζεται ότι ψήφισε το 97% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις πάντως, που δημοσιεύτηκαν σε αγγλικές και σκοτσέζικες εφημερίδες, έδιναν προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων στο ΟΧΙ με ποσοστό 53% έναντι 47% του ΝΑΙ, ενώ οι αναποφάσιστοι έφταναν το 4%-9%.

Και τα σκυλιά στον προεκλογικό αγώνα... Και τα σκυλιά στον προεκλογικό αγώνα... Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν κυρίως ψηφοφόροι από 50 χρόνων και πάνω και οι γυναίκες, ενώ οι άνδρες και οι νέοι τόλμησαν το ΝΑΙ παρά την απίστευτη ψυχολογική πίεση που ασκήθηκε μέχρι την τελευταία μέρα στους ψηφοφόρους από διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, ανάμεσά τους και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου που υπογράμμισε ότι «μια ενδεχόμενη απόσχιση της περιοχής αναμένεται να έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, την παραμονή του δημοψηφίσματος στο Twitter, ο οποίος εξέφρασε «την ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει ισχυρό και ενωμένο καθώς είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για την Αμερική και μια δύναμη του καλού σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω ότι θα παραμείνει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο».

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πάντως, επέμεινε χθες ότι το δημοψήφισμα «ήταν η μεγαλύτερη γιορτή της δημοκρατίας που έχει οργανωθεί ποτέ στη Σκοτία».

(ΠΗΓΕΣ: BBC-Guardian-ΑΠΕ)

Και το ουίσκι στη δίνη των εξελίξεων

Το σκοτσέζικο «Ναι» ίσως να μην είναι και η καλύτερη εξέλιξη για το ουίσκι, το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μετά το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας. Οι εξαγωγές προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα γίνονται πλέον με άλλους όρους, ενώ χωρίς την Κοινή Αγροτική Πολιτική θα επηρεαστεί ακόμα και η σκοτσέζικη παραγωγή κριθαριού.

«Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της θετικής ψήφου θα μειωθούν, ενώ τα ρίσκα είναι πολύ σημαντικά», εκτιμά η Ελενα Σαπούτο, αναλύτρια της ολλανδικής τράπεζας Rabobank, η οποία υπογραμμίζει ότι το ουίσκι, το εμβληματικό ποτό της Σκοτίας, ενδεχομένως να πληγεί από την περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία αντιστοιχεί το 37% της εξαγωγής του σκοτσέζικου ουίσκι, τα πράγματα θα είναι ρευστά μέχρι να διαπιστωθεί η φύση της σχέσης μεταξύ μιας ανεξάρτητης Σκοτίας και της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, η ανεξαρτησία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση και στις τιμές των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την παρασκευή του ποτού. Εκτιμά ότι χωρίς την ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), «δεν είναι βέβαιο ότι οι Σκοτσέζοι αγρότες θα μπορέσουν να παράγουν αρκετό κριθάρι», το κύριο δημητριακό που χρησιμοποιείται για τη βύνη.

Μεταξύ άλλων, η τράπεζα εντάσσει και το ζήτημα της στερλίνας στα αρνητικά, αφού υπό νέο νομισματικό καθεστώς ενδέχεται να σημειωθεί αύξηση των επιτοκίων και των φόρων.

Οι παραγωγοί ουίσκι έχουν ήδη εκφράσει τους τελευταίους μήνες φόβους, μπροστά σε ένα πιθανό «άλμα προς το άγνωστο». Η Ενωση Παραγωγών (Scotch Whiksy Association) επεσήμανε ότι πιθανή έξοδος από την Ε.Ε. -έστω και προσωρινή- θα είναι «επιζήμια και δύσκολα διαχειρίσιμη».

Σύμφωνα με την Ενωση Παραγωγών, οι εξαγωγές ουίσκι για το 2013 ανήλθαν στο ποσόν των 4,3 δισεκατομμυρίων λιρών (5,4 δισ. ευρώ), ενώ ο κλάδος απασχολεί 10.000 εργαζομένους άμεσα και 35.000 έμμεσα. Το σκοτσέζικο ουίσκι, τονίζει, πωλείται σχεδόν παντού, με κυριότερες αγορές τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη.

Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η Σκοτία θα ξυπνήσει διαφορετική

Η μόνη προβλεπόμενη... ανάλυση που διακινδύνευσαν σχολιαστές στη Βρετανία συνοψίζεται στο ότι όποια κι αν ήταν τα σημερινά πρωτοσέλιδα, ένα δυνατό επιχείρημα ξεπερνά κι αυτό το ίδιο το αποτέλεσμα κι έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα πολιτικά πράγματα στη Σκοτία δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια.

«Ναι! Για να πάτε στις κάλπες με καθαρά εσώρουχα» «Ναι! Για να πάτε στις κάλπες με καθαρά εσώρουχα» Είναι κάτι που φάνηκε πρώτα απ' όλα στο δρόμο. Νέοι άνθρωποι που πήραν μέρος στην εκστρατεία κι από τις δύο πλευρές μοιάζουν να μεγάλωσαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ψηφοφόροι που δεν ασχολούνταν εδώ και χρόνια με την πολιτική, τώρα έτρεξαν να εγγραφούν (118.000 μόνο τον τελευταίο μήνα). Καθιερωμένα κόμματα δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη από το πάθος που ήταν διάχυτο τις τελευταίες μέρες και παρέπεμπε καθαρά στο φολκλόρ άλλων εποχών, όταν ίσως οι ψηφοφόροι νοιάζονταν περισσότερο κι έδιναν μεγαλύτερη σημασία στις αιτίες.

Πέρα από την πικρία στο στρατόπεδο των ηττημένων, η Σκοτία θα είναι πλέον διαφορετική γιατί αυτή ακριβώς είναι η πρώτη συνέπεια αυτής της εκστρατείας. Οποια συμφωνία κι αν επιτευχθεί μεταξύ των βασικών κομμάτων του Γουέστμινστερ, η σχέση Βορρά-Νότου δεν μπορεί να παραμείνει η ίδια.

Η δυσφορία των ηγετών του Γουέστμινστερ εκφράστηκε με μια δύσκολη ανταπόκριση στα βέλη του Αλεξ Σάλμοντ και του κόμματός του, αλλά το βασικό είναι ότι άρχισαν να κατανοούν τη δυναμική της ενίσχυσης των εθνικιστών. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη αντίδραση της ευρύτερης απώλειας της πίστης τους στην εδραιωμένη ηγεσία, που ξεπερνά στην πραγματικότητα το ερώτημα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Μάλιστα, κανείς από τους ιθύνοντες δεν έχει τη δύναμη να ανακόψει αυτό το ρεύμα.

Το μήνυμα

Κατά συνέπεια διαπίστωσαν ότι οι ψηφοφόροι δεν πιστεύουν πια κατ' ανάγκη ότι η ένωση συνεπάγεται σταθερότητα και ευημερία. Εξίσου βέβαια δεν πιστεύουν με συντριπτική πλειοψηφία ότι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη συνεργασία.

Ετσι, διαμορφώθηκε έξω από τα δύο στρατόπεδα (που κανείς δεν μπορεί ωστόσο να αμφισβητήσει ότι παρέχουν μια ιδεολογική ασφάλεια) ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος που μοιράζεται ουσιαστικά τις ίδιες ελπίδες για τη Σκοτία, ανεξαρτήτως αν ψήφισε «ναι» ή «όχι» στο δημοψήφισμα. Αυτοί επιθυμούν απλώς ένα ισχυρό κοινοβούλιο, μια κοινωνία που να σέβεται τις αρχές των Σκοτσέζων και να έχει συναίσθηση της ιστορίας και του πολιτισμού τους, που θέλουν να διατηρηθούν χωρίς παραμορφωτικές αλλοιώσεις. Βλέπουν μια ένωση που δεν βασίζεται στην ευγνωμοσύνη, αλλά χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και διάθεση αλλαγής.

Αν το Γουέστμινστερ δεν έχει λάβει το μήνυμα έπειτα από τόσες δημόσιες συζητήσεις και ολόκληρη την εκστρατεία των τελευταίων μηνών, θα πει ότι απλώς δεν άκουγε.

(Πηγή: Guardian)

Προετοιμασμένη η Βρετανία και για τα δύο σενάρια

* Ολα θα πήγαιναν έτσι κι αλλιώς βάσει προγράμματος. Νωρίς το πρωί, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχε απολύτως προγραμματιστεί τηλεοπτικό μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού προς εκτόνωση των πολιτικών εντάσεων, όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα.

«Μη μας αφήνετε έτσι»... το πρωτοσέλιδο  της «Daily Mirror» «Μη μας αφήνετε έτσι»... το πρωτοσέλιδο της «Daily Mirror» Το πρωθυπουργικό γραφείο λέγεται ότι ετοίμαζε με μεγάλη προσοχή την απάντηση που θα μπορούσε να σταθεί στο ύψος του ενός ή του άλλου αποτελέσματος.

Συνεργάτες του αποκάλυπταν πως συμβούλευαν τον Ντέιβιντ Κάμερον να εμφανιστεί μεγαλόψυχος έναντι του Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος στην περίπτωση επικράτησης του «όχι» θα αντιμετώπιζε ισχυρότατες πιέσεις από τους συντετριμμένους -λόγω του αποτελέσματος- υποστηρικτές του «ναι».

Επίσης ήταν αναμενόμενη κοινή δήλωσή του, μαζί με τους Εντ Μίλιμπαντ και Νικ Κλεγκ, για την ενίσχυση της αποκέντρωσης.

Ωστόσο, ακούγονταν και προειδοποιήσεις από συντηρητικούς βουλευτές ότι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ξυπνήσει τον λανθάνοντα αγγλικό εθνικισμό εν μέσω προειδοποιήσεων για σπασμωδικές κινήσεις έναντι προσφορών της τελευταίας στιγμής στους Σκοτσέζους ψηφοφόρους.

«Αν επικρατήσει το ναι, θα επέλθει πολιτικός αρμαγεδδώνας» δήλωνε πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση αυτή, «ο πρωθυπουργός δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει ούτε για ένα λεπτό». Περισσότεροι πάντως ήταν εκείνοι που δεν ανησυχούσαν για την «ασφάλεια» του Βρετανού πρωθυπουργού, θεωρώντας πως απλώς θα ήταν θέμα διασφάλισης της σταθερότητας κατά την περίοδο της κρίσης που θα ακολουθούσε.

* Ενα καλομελετημένο σχέδιο είχε εκπονηθεί μυστικά στο Γουάιτχολ τους τελευταίους μήνες για να δρομολογηθεί στην περίπτωση που η σημερινή Παρασκευή έβρισκε τη Σκοτία να έχει ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ολα θα ξεκινούσαν με ένα τηλεφώνημα του Ντέιβιντ Κάμερον στον Αλεξ Σάλμοντ προς παραδοχή της ήττας. Ο πρωθυπουργός με ζεστό τόνο θα έπρεπε να καθησυχάσει τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι το Λονδίνο δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί σε αντεγκλήσεις με τη Σκοτία, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πρώτα απ' όλα αποσταθεροποιητικό για τις οικονομίες και των δύο χωρών.

Εξίσου σταθερά προβλεπόταν η διαβεβαίωση από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει προοπτική ικανοποίησης του αιτήματος του Σάλμοντ για νομισματική ένωση.

Από την πλευρά του και ο Σάλμοντ έκανε σαφές μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο ότι επιθυμεί να αναδειχθεί σε πατέρα του έθνους. Ετσι σχεδίαζε να καλέσει όλους τους ηγέτες της εκστρατείας του «όχι» να ενωθούν μαζί του για να διαπραγματευτούν την απόσχιση.

Εξίσου και ο πρώτος υπουργός της Σκοτίας είχε προβλέψει την ανάγκη να καθησυχάσει τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία θα είναι εποικοδομητικές αν όχι φιλικές.

Το λόγο θα είχαν στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Αγγλίας.

(Πηγή: Guardian)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοψηφίσματα
Σκοτία