Έντυπη Έκδοση

Και το ουίσκι στη δίνη των εξελίξεων

Το σκοτσέζικο «Ναι» ίσως να μην είναι και η καλύτερη εξέλιξη για το ουίσκι, το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μετά το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας. Οι εξαγωγές προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα γίνονται πλέον με άλλους όρους, ενώ χωρίς την Κοινή Αγροτική Πολιτική θα επηρεαστεί ακόμα και η σκοτσέζικη παραγωγή κριθαριού.

«Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της θετικής ψήφου θα μειωθούν, ενώ τα ρίσκα είναι πολύ σημαντικά», εκτιμά η Ελενα Σαπούτο, αναλύτρια της ολλανδικής τράπεζας Rabobank, η οποία υπογραμμίζει ότι το ουίσκι, το εμβληματικό ποτό της Σκοτίας, ενδεχομένως να πληγεί από την περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία αντιστοιχεί το 37% της εξαγωγής του σκοτσέζικου ουίσκι, τα πράγματα θα είναι ρευστά μέχρι να διαπιστωθεί η φύση της σχέσης μεταξύ μιας ανεξάρτητης Σκοτίας και της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, η ανεξαρτησία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση και στις τιμές των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την παρασκευή του ποτού. Εκτιμά ότι χωρίς την ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), «δεν είναι βέβαιο ότι οι Σκοτσέζοι αγρότες θα μπορέσουν να παράγουν αρκετό κριθάρι», το κύριο δημητριακό που χρησιμοποιείται για τη βύνη.

Μεταξύ άλλων, η τράπεζα εντάσσει και το ζήτημα της στερλίνας στα αρνητικά, αφού υπό νέο νομισματικό καθεστώς ενδέχεται να σημειωθεί αύξηση των επιτοκίων και των φόρων.

Οι παραγωγοί ουίσκι έχουν ήδη εκφράσει τους τελευταίους μήνες φόβους, μπροστά σε ένα πιθανό «άλμα προς το άγνωστο». Η Ενωση Παραγωγών (Scotch Whiksy Association) επεσήμανε ότι πιθανή έξοδος από την Ε.Ε. -έστω και προσωρινή- θα είναι «επιζήμια και δύσκολα διαχειρίσιμη».

Σύμφωνα με την Ενωση Παραγωγών, οι εξαγωγές ουίσκι για το 2013 ανήλθαν στο ποσόν των 4,3 δισεκατομμυρίων λιρών (5,4 δισ. ευρώ), ενώ ο κλάδος απασχολεί 10.000 εργαζομένους άμεσα και 35.000 έμμεσα. Το σκοτσέζικο ουίσκι, τονίζει, πωλείται σχεδόν παντού, με κυριότερες αγορές τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία
Κύριο θέμα
Το ισχυρό χαρτί της Σκοτίας