Έντυπη Έκδοση

Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η Σκοτία θα ξυπνήσει διαφορετική

Η μόνη προβλεπόμενη... ανάλυση που διακινδύνευσαν σχολιαστές στη Βρετανία συνοψίζεται στο ότι όποια κι αν ήταν τα σημερινά πρωτοσέλιδα, ένα δυνατό επιχείρημα ξεπερνά κι αυτό το ίδιο το αποτέλεσμα κι έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα πολιτικά πράγματα στη Σκοτία δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια.

«Ναι! Για να πάτε στις κάλπες με καθαρά εσώρουχα» «Ναι! Για να πάτε στις κάλπες με καθαρά εσώρουχα» Είναι κάτι που φάνηκε πρώτα απ' όλα στο δρόμο. Νέοι άνθρωποι που πήραν μέρος στην εκστρατεία κι από τις δύο πλευρές μοιάζουν να μεγάλωσαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ψηφοφόροι που δεν ασχολούνταν εδώ και χρόνια με την πολιτική, τώρα έτρεξαν να εγγραφούν (118.000 μόνο τον τελευταίο μήνα). Καθιερωμένα κόμματα δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη από το πάθος που ήταν διάχυτο τις τελευταίες μέρες και παρέπεμπε καθαρά στο φολκλόρ άλλων εποχών, όταν ίσως οι ψηφοφόροι νοιάζονταν περισσότερο κι έδιναν μεγαλύτερη σημασία στις αιτίες.

Πέρα από την πικρία στο στρατόπεδο των ηττημένων, η Σκοτία θα είναι πλέον διαφορετική γιατί αυτή ακριβώς είναι η πρώτη συνέπεια αυτής της εκστρατείας. Οποια συμφωνία κι αν επιτευχθεί μεταξύ των βασικών κομμάτων του Γουέστμινστερ, η σχέση Βορρά-Νότου δεν μπορεί να παραμείνει η ίδια.

Η δυσφορία των ηγετών του Γουέστμινστερ εκφράστηκε με μια δύσκολη ανταπόκριση στα βέλη του Αλεξ Σάλμοντ και του κόμματός του, αλλά το βασικό είναι ότι άρχισαν να κατανοούν τη δυναμική της ενίσχυσης των εθνικιστών. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη αντίδραση της ευρύτερης απώλειας της πίστης τους στην εδραιωμένη ηγεσία, που ξεπερνά στην πραγματικότητα το ερώτημα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Μάλιστα, κανείς από τους ιθύνοντες δεν έχει τη δύναμη να ανακόψει αυτό το ρεύμα.

Το μήνυμα

Κατά συνέπεια διαπίστωσαν ότι οι ψηφοφόροι δεν πιστεύουν πια κατ' ανάγκη ότι η ένωση συνεπάγεται σταθερότητα και ευημερία. Εξίσου βέβαια δεν πιστεύουν με συντριπτική πλειοψηφία ότι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη συνεργασία.

Ετσι, διαμορφώθηκε έξω από τα δύο στρατόπεδα (που κανείς δεν μπορεί ωστόσο να αμφισβητήσει ότι παρέχουν μια ιδεολογική ασφάλεια) ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος που μοιράζεται ουσιαστικά τις ίδιες ελπίδες για τη Σκοτία, ανεξαρτήτως αν ψήφισε «ναι» ή «όχι» στο δημοψήφισμα. Αυτοί επιθυμούν απλώς ένα ισχυρό κοινοβούλιο, μια κοινωνία που να σέβεται τις αρχές των Σκοτσέζων και να έχει συναίσθηση της ιστορίας και του πολιτισμού τους, που θέλουν να διατηρηθούν χωρίς παραμορφωτικές αλλοιώσεις. Βλέπουν μια ένωση που δεν βασίζεται στην ευγνωμοσύνη, αλλά χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και διάθεση αλλαγής.

Αν το Γουέστμινστερ δεν έχει λάβει το μήνυμα έπειτα από τόσες δημόσιες συζητήσεις και ολόκληρη την εκστρατεία των τελευταίων μηνών, θα πει ότι απλώς δεν άκουγε.

(Πηγή: Guardian)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία
Κύριο θέμα
Το ισχυρό χαρτί της Σκοτίας