Έντυπη Έκδοση

Προετοιμασμένη η Βρετανία και για τα δύο σενάρια

* Ολα θα πήγαιναν έτσι κι αλλιώς βάσει προγράμματος. Νωρίς το πρωί, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχε απολύτως προγραμματιστεί τηλεοπτικό μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού προς εκτόνωση των πολιτικών εντάσεων, όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα.

«Μη μας αφήνετε έτσι»... το πρωτοσέλιδο  της «Daily Mirror» «Μη μας αφήνετε έτσι»... το πρωτοσέλιδο της «Daily Mirror» Το πρωθυπουργικό γραφείο λέγεται ότι ετοίμαζε με μεγάλη προσοχή την απάντηση που θα μπορούσε να σταθεί στο ύψος του ενός ή του άλλου αποτελέσματος.

Συνεργάτες του αποκάλυπταν πως συμβούλευαν τον Ντέιβιντ Κάμερον να εμφανιστεί μεγαλόψυχος έναντι του Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος στην περίπτωση επικράτησης του «όχι» θα αντιμετώπιζε ισχυρότατες πιέσεις από τους συντετριμμένους -λόγω του αποτελέσματος- υποστηρικτές του «ναι».

Επίσης ήταν αναμενόμενη κοινή δήλωσή του, μαζί με τους Εντ Μίλιμπαντ και Νικ Κλεγκ, για την ενίσχυση της αποκέντρωσης.

Ωστόσο, ακούγονταν και προειδοποιήσεις από συντηρητικούς βουλευτές ότι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ξυπνήσει τον λανθάνοντα αγγλικό εθνικισμό εν μέσω προειδοποιήσεων για σπασμωδικές κινήσεις έναντι προσφορών της τελευταίας στιγμής στους Σκοτσέζους ψηφοφόρους.

«Αν επικρατήσει το ναι, θα επέλθει πολιτικός αρμαγεδδώνας» δήλωνε πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση αυτή, «ο πρωθυπουργός δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει ούτε για ένα λεπτό». Περισσότεροι πάντως ήταν εκείνοι που δεν ανησυχούσαν για την «ασφάλεια» του Βρετανού πρωθυπουργού, θεωρώντας πως απλώς θα ήταν θέμα διασφάλισης της σταθερότητας κατά την περίοδο της κρίσης που θα ακολουθούσε.

* Ενα καλομελετημένο σχέδιο είχε εκπονηθεί μυστικά στο Γουάιτχολ τους τελευταίους μήνες για να δρομολογηθεί στην περίπτωση που η σημερινή Παρασκευή έβρισκε τη Σκοτία να έχει ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ολα θα ξεκινούσαν με ένα τηλεφώνημα του Ντέιβιντ Κάμερον στον Αλεξ Σάλμοντ προς παραδοχή της ήττας. Ο πρωθυπουργός με ζεστό τόνο θα έπρεπε να καθησυχάσει τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι το Λονδίνο δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί σε αντεγκλήσεις με τη Σκοτία, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πρώτα απ' όλα αποσταθεροποιητικό για τις οικονομίες και των δύο χωρών.

Εξίσου σταθερά προβλεπόταν η διαβεβαίωση από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει προοπτική ικανοποίησης του αιτήματος του Σάλμοντ για νομισματική ένωση.

Από την πλευρά του και ο Σάλμοντ έκανε σαφές μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο ότι επιθυμεί να αναδειχθεί σε πατέρα του έθνους. Ετσι σχεδίαζε να καλέσει όλους τους ηγέτες της εκστρατείας του «όχι» να ενωθούν μαζί του για να διαπραγματευτούν την απόσχιση.

Εξίσου και ο πρώτος υπουργός της Σκοτίας είχε προβλέψει την ανάγκη να καθησυχάσει τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία θα είναι εποικοδομητικές αν όχι φιλικές.

Το λόγο θα είχαν στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Αγγλίας.

(Πηγή: Guardian)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Ξένος τύπος
Σκοτία
Κύριο θέμα
Το ισχυρό χαρτί της Σκοτίας