Έντυπη Έκδοση

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΡΙΑ ΒΟΥΛΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 17 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Ολοι δεν τα έκαναν όλα...

Την ανατροπή των τριών βουλευμάτων, με τα οποία συνολικά δεκαεπτά κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», έφερε χθες ο εισαγγελέας Εφετών Σωτ. Μπάγιας αναφέροντας πως «η παραδοχή ότι όλοι τα έκαναν όλα, είναι απορριπτέα».

Ο εισαγγελέας μοίρασε τις ευθύνες των μελών των Πυρήνων της Φωτιάς Ο εισαγγελέας μοίρασε τις ευθύνες των μελών των Πυρήνων της Φωτιάς Επειτα από περίπου δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, η δίκη... «μπλέντερ», όπου συνεκδικάζονται οι δικογραφίες των βομβο-δεμάτων σε πρεσβείες, στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και αλλού, και των επιχειρήσεων του 2010 σε σπίτια στην Αττική και στην επαρχία, μπήκε στην τελική ευθεία.

Ετσι χθες, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που συνεδριάζει στις φυλακές Κορυδαλλού, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε για το βασικό αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής στην οργάνωση την ενοχή της μειοψηφίας των κατηγορουμένων. Ο Σ. Μπάγιας υποστήριξε ότι «η παραδοχή του βουλεύματος ότι όλοι τα έκαναν όλα, είναι απορριπτέα» και ζήτησε να καταδικαστούν για την επίμαχη πράξη έξι κατηγορούμενοι (Γερ. Τσάκαλος, Ιω. Μιχαηλίδης, Θ. Μαυρόπουλος, Ολγα Οικονομίδου, Κ. Σακκάς και Στ. Αντωνίου).

Αντίστοιχα, πρότεινε στο δικαστήριο να γίνει δεκτή η ένσταση εκκρεμοδικίας που έχει υποβάλει η υπεράσπιση για εννέα κατηγορούμενους (Χ. Χατζημιχελάκη, Ντ. Μπολάνο, Χρ. Τσάκαλο, Γ. Νικολόπουλο, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Πολυδώρου, Π. Αργυρού, Γ. Καραγιαννίδη και Αλ. Μητρούσια). Υποστήριξε ότι θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη και να απαλλαγούν οι εν λόγω κατηγορούμενοι, καθώς «όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις (187Α ΠΚ) δεν πρέπει να κατηγορούνται ξανά για αυτό».

Τέλος, εισηγήθηκε την αθώωση για την ίδια πράξη του Κ. Παπαδόπουλου, με το σκεπτικό ότι «δεν μπορεί να είναι μέλος σε μία οργάνωση και να μην κατηγορείται για καμία άλλη πράξη. Ενα μέλος που δεν συμμετέχει σε καμία οργάνωση σημαίνει ότι δεν είναι μέλος. Το γεγονός ότι διανυκτέρευσαν κατηγορούμενοι σπίτι του δεν σημαίνει τίποτα απολύτως».

Παράλληλα, έκρινε ότι θα πρέπει να απαλλαχθεί από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας κακουργημάτων ο ήδη καταδικασθείς Χ. Χατζημιχελάκης. Σύμφωνα με τον Σ. Μπάγια, «για να έχει κάποιος μια διευθυντική θέση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που νομίζω ότι τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν. Και αν κάποιος κάνει ένα ψυχογράφημα του κατηγορούμενου, θα δει ότι το επίμαχο διάστημα ήταν κρατούμενος και δεν μπορούσε να πείσει όλους τους υπολοίπους να τελέσουν τις επίμαχες πράξεις. Αλλωστε, οι πολιτικές θέσεις των κατηγορουμένων δεν συνάδουν με τη λογική της ιεραρχίας».

Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε:

* Για τη δικογραφία των «βομβο-δεμάτων»: ενοχή των κατηγορουμένων για μία πράξη, αυτή της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού κατά συρροή με επιβαρυντικές πράξεις, ενώ για το αδίκημα της έκρηξης και της απόπειρας έκρηξης ζήτησε την καταδίκη του Γερ. Τσάκαλου και του Π. Αργυρού (απλή συνέργεια) και του Χρ. Τσάκαλου (απλή συνέργεια στην απόπειρα έκρηξης). Οι υπόλοιποι 5 κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν τις ίδιες πράξεις (Οικονομίδου, Πολυδώρου, Μιχ. Νικολόπουλος, Γ. Νικολόπουλος και Ντ. Μπολάνος) έκρινε πως θα πρέπει να απαλλαχθούν, λόγω αμφιβολιών.

* Για την υπόθεση των όπλων που κατασχέθηκαν από διάφορα διαμερίσματα: την απαλλαγή από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης για τους Ντ. Μπολάνο, Γ. Νικολόπουλο και Χρ. Τσάκαλο, αφού «δεν υπήρξε κανένα στοιχείο, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή», ενώ πρότεινε και τη συγχώνευση της πράξης της κατοχής εκρηκτικών υλών με αυτή της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

* Για τον Κ. Μαυρόπουλο να καταδικαστεί για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση για το περιστατικό που είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2011 στην Πεύκη, με δύο αστυφύλακες τραυματίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εισαγγελικές έρευνες
Αντιτρομοκρατική
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τρομοκρατία