Έντυπη Έκδοση

Ελεγχος στις ιδιωτικές κλινικές

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι συναλλαγές ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, και συγκεκριμένα η νομιμότητα οικονομικών απαιτήσεών τους έναντι του οργανισμού, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν έχουν υπάρξει μέσα στο έτος 2013 διπλές εισαγωγές ασθενών, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να υπερχρεωθεί κατά 130 εκατομμύρια ευρώ.

Δύο φορές σε ένα μήνα νοσηλεύτηκαν 55.058 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ Δύο φορές σε ένα μήνα νοσηλεύτηκαν 55.058 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αποφάσισε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να εξεταστούν απαιτήσεις όπως χρεώσεις ανοικτής περίθαλψης, χρεώσεις πέραν του ΚΕΝ, περιστατικά εικονικών εξαγωγών, υπερχρεώσεις και άλλα. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο είχε επικαλεσθεί σχετικό πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών για τις απαιτήσεις των κλινικών από τον οργανισμό.

Στο ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, καταγράφεται πως ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την προηγούμενη νοσηλεία, καθώς και ότι 55.058 ασφαλισμένοι νοσηλεύθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γι' αυτές τις επανεισαγωγές ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να καταβάλει το 6% της συνολικής δαπάνης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα, στην επίμαχη έκθεση οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες έχουν ζητήσει να ελεγχθούν νοσηλείες ασφαλισμένων που χρεώθηκαν με περίπου 130.000.000 ευρώ, όταν οι συνολικές απαιτήσεις των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ για το 2013 ανέρχονται στα 430.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα, η υπέρβαση από τον προϋπολογισμό έχει υπολογιστεί περίπου στα 100.000.000 ευρώ και αναμένεται να «κουρευθεί».

Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας, ο εισαγγελέας που «χρεώθηκε» την υπόθεση, πρόκειται να ελέγξει κατά πόσο οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών κλινικών έχουν διαπράξει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της τέλεσης απάτης στρεφόμενης εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου με όφελος ή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Εισαγγελικές έρευνες
Υγεία
Δικαστικό ρεπορτάζ
ΕΟΠΥΥ