Έντυπη Έκδοση

ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥΣ:

«Δεν έχω ζήσει ούτε μια μέρα ευτυχισμένη»

«Ηθελα να σώσω τα παιδιά και γι' αυτό επέζησα», λέει η 19χρονη Dooa Al Zamel, από τη Συρία, σε απεσταλμένο του Γαλλικού Πρακτορείου στα Χανιά. Η νεαρή γυναίκα είναι από τους ελάχιστους επιζήσαντες του ναυαγίου ανοιχτά της Μάλτας, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Ηταν στο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 500 άτομα. Η ίδια μαζί με άλλους πέντε επιζήσαντες μεταφέρθηκε με Σούπερ Πούμα στο αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης και από εκεί με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο Χανίων.

Η 19χρονη Dooa Al Zamel, η οποία παραμένει φιλοξενούμενη στα Χανιά, μίλησε στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), όπως και ο 23χρονος Παλαιστίνιος Mohamed Raad. Η «Liberation» στην ηλεκτρονική της έκδοση παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης τις συγκλονιστικές ιστορίες των δύο διασωθέντων που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Dooa, μία 19χρονη Σύρα, κατάφερε να σωθεί από το ναυάγιο της 10ης Σεπτεμβρίου, ο απολογισμός του οποίου είναι δεκάδες νεκροί. Η Dooa έσωσε εκτός των άλλων και τη ζωή ενός μωρού, το οποίο της εμπιστεύθηκε η μητέρα του, σε βαθιά απόγνωση, λίγο προτού ξεψυχήσει.

Η 19χρονη Σύρα και ο Μοχάμεντ Raad, ένας 23χρονος Παλαιστίνιος, συνάντησαν χθες τον ανταποκριτή του AFP στα Χανιά. Είναι ανάμεσα στους περίπου δέκα από τους 500 που ξεκίνησαν στις 6 του Σεπτέμβρη από την Αίγυπτο με την ελπίδα να καταφύγουν στην Ιταλία. Και οι δυο τους μαζί με ακόμα έναν Παλαιστίνιο, που προτίμησε να μην κάνει δηλώσεις, ήταν σε καλή κατάσταση σήμερα, αν εξαιρέσει κανείς σημάδια από ηλιακά εγκαύματα.

Η Dooa, εξαιρετικά λυπημένη αλλά ταυτόχρονα ήρεμη κατά την ώρα που διηγιόταν τον εφιάλτη του ναυαγίου, είπε ότι υπήρξε μάρτυρας του θανάτου του αρραβωνιαστικού της. «Θα πηγαίναμε στην Ιταλία για να παντρευτούμε. Τώρα πια δεν έχω κανένα λόγο για να πάω».

Η 19χρονη  Dooa Al Zamel Η 19χρονη Dooa Al Zamel Ο Mohamed θυμάται ότι μετά το ναυάγιο 80-90 άτομα προσπαθούσαν να κρατηθούν από τα συντρίμμια, παλεύοντας για την επιβίωσή τους. «Οι γυναίκες και τα παιδιά διψούσαν και οι άνδρες ουρούσαν μέσα σε μπουκάλια για να πιουν και να μην αφυδατωθούν. Δύο νύχτες και τρεις μέρες βρισκόμασταν στο κρύο, στη δίψα, στο φόβο. Την τρίτη μέρα αρχίσαμε να τρελαινόμαστε».

Περνάει ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια του η εικόνα «κάποιων που είχαν τα παιδιά τους μαζί τους. Και όταν αυτά πέθαιναν, τα άφηναν απλά να γλιστρήσουν μέσα στο νερό...». Εκείνοι που χάθηκαν ήταν Σύροι, Παλαιστίνιοι, Αιγύπτιοι, Σουδανοί και, όπως πολλοί, ο Μοχάμεντ είχε φύγει από τη Γάζα αναζητώντας λίγη ειρήνη. «Από τότε που γεννήθηκα δεν θυμάμαι να έχω ζήσει μία ευτυχισμένη μέρα. Πάντα πόλεμος, ανεργία, να μην ξέρουμε πότε θα σκοτωθούμε».

Πηγή: http://www.liberation.fr/monde/2014/09/17/naufrage-de-migrants-une-syrienne-dit-avoir-survecu-pour-sauver-des-enfants_1102882

* Κέρδισε, όπως όλα δείχνουν, τη μάχη για τη ζωή το 2χρονο κοριτσάκι που διασώθηκε από ναυάγιο, την περασμένη εβδομάδα, στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Μάλτας και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το κοριτσάκι εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, ωστόσο οι γιατροί θεωρούν ότι έχει ξεφύγει τον κίνδυνο.

Συγκινητικά είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης στο αγγελούδι που έρχονται απ' όλη την Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι όσοι ενδιαφέρονται να το υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχοι γονείς, αφού οι γονείς της μικρής πνίγηκαν στο ναυάγιο.

Εως και 500 μετανάστες αγνοούνται από τη βύθιση του σκάφους, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΜΟ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Πρόσωπα
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
Μετανάστες και πρόσφυγες