Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ Ε.Ε. - ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑ * ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ:

«Μη δώσετε γη και ύδωρ σε ιδιώτες»

Στις 25 Σεπτεμβρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι πολίτες αποχαιρετούν οριστικά το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, όπως η υγεία, η παιδεία, η ύδρευση και η αποχέτευση. Κι αυτό γιατί την ίδια μέρα θα γίνει στις Βρυξέλλες η συνάντηση κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Καναδά για την επικύρωση της διμερούς Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας, της CETA (Comprehensive Economic And Trade Agreement). Η οποία και θα είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και θα υπερτερεί της εθνικής νομοθεσίας.

Κάτι που σημαίνει ότι αν ένα κράτος-μέλος δεν την τηρήσει, δεν θελήσει δηλαδή να ιδιωτικοποιήσει τις δημόσιες υπηρεσίες του, θα κληθεί να πληρώσει ρήτρα στις καναδικές εταιρείες που θα θελήσουν να ιδρύσουν στη χώρα νοσοκομεία, κλινικές, αναγνωρισμένα κολέγια, ή να επενδύσουν σε δημόσιες ή δημοτικές εταιρείες ύδρευσης. Στην περίπτωση δε της Ελλάδας, η CETA αφορά και τον ορυκτό πλούτο.

Σύμφωνα με το καναδικό δίκτυο CBC News, η υπογραφή της συμφωνίας θα δώσει στις καναδικές εταιρείες εύκολη πρόσβαση στους 500 εκατ. κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων οικονομία της. Και επικαλείται Καναδούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει την καναδική οικονομία κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και να δημιουργήσει σχεδόν 80.000 θέσεις εργασίας.

Κληρονομιά του Μπαρόζο

Ενώ άλλες πηγές δηλώνουν στο CBC News ότι οι Καναδοί αξιωματούχοι πιέζουν σκληρά για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, εν μέρει επειδή η θητεία του Μπαρόζο ως προέδρου λήγει στο τέλος του Οκτωβρίου. Η αναχώρησή του θα μπορούσε να σημαίνει περαιτέρω καθυστερήσεις και αβεβαιότητα για την τελική υπογραφή της συμφωνίας.

Η υπογραφή της CETA θεωρείται σημαντική κληρονομιά του Μπαρόζο, καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. βαδίζουν στην πολύ μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, την ΤΤΙΡ.

Η CETA είναι η πρώτη από τις τρεις παρόμοιες συμφωνίες που οδεύουν προς επικύρωση. Ακολουθεί η ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, και η TISA (Trade in Services Agreement), που αφορά αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες και οι συζητήσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και εκτός Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος και αναγνωρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών.

Οσον αφορά τη CETA, για την Ελλάδα υπάρχει ακόμη ένα ενδιαφέρον: η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Γιατί αν επικυρωθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά, η Eldorado Gold θα μπορεί να προσφύγει εναντίον της Ελλάδας μέσω της ρήτρας διαιτησίας κράτους-επενδυτών, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση, σημερινή ή μελλοντική, επιλέξει να ακυρώσει τη σύμβαση της εταιρείας για την προώθηση των εξορύξεων χρυσού σε Σκουριές, Εβρο, Κιλκίς, Σέρρες και όπου αλλού.

Σύμφωνα με κινήματα πολιτών στην Ευρώπη που αντιδρούν στην επικύρωση της CETA, η ρήτρα διαιτησίας κράτους-επενδυτών είναι ένα αδιαφανές μέσο παράκαμψης της δημοκρατίας και υπονόμευσης της κυριαρχίας των κρατών να νομοθετούν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής ενοχλείται από κάποιο νέο νόμο για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, μπορεί να ζητά την κατάργησή του.

Η προσφυγή των εταιρειών κατά των κρατών δεν θα γίνεται σε εθνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια, ούτε καν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά σε μια εξωθεσμική ειδική επιτροπή δικηγόρων (διαιτητές).

Οι διαιτητές μπορούν να έχουν πολλαπλούς ρόλους, γεγονός που οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων. Μπορούν να συμμετέχουν ως διαιτητές σε μια υπόθεση, ενώ σε άλλη να εργάζονται ως δικηγόροι (είτε για την κυβέρνηση είτε για τους επενδυτές). Επικαλούνται μελέτη των επιπτώσεων της εμπορικής συμφωνίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ρήτρα περί διαιτησίας χαρακτηρίζεται προβληματική, ενώ η εκτίμηση των επιπτώσεων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή η ρήτρα δεν είναι επωφελής ούτε περιβαλλοντικά ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται η μεγάλη απειλή που αποτελεί για την ίδια την κυριαρχία των κρατών να νομοθετούν για λόγους δημόσιου συμφέροντος και διαβρώνει τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών οργάνων, κυβερνήσεων και Κοινοβουλίων να θεσπίζουν κανόνες.

Το θέμα των εξορύξεων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Με την υπογραφή της CETA ισχυροποιούνται οι θέσεις των καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών και σε άλλες προβληματικές χώρες της Ε.Ε., όπως η Ρουμανία με τα ορυχεία της Rosia Montana, όπου εκεί κυβέρνηση και κάτοικοι ακόμη ανθίστανται, ή η Βουλγαρία. Στη Γερμανία και στην Αυστρία, κινήματα πολιτών συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της κύρωσης της CETA και ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να μην ενδώσουν.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι Αυστριακοί πολίτες και απευθύνεται προς την κυβέρνηση της χώρας, υπογραμμίζουν την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες ΤΤΙΡ και CETA. «Οι αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης μας πληροφορούν ότι στο τέλος του Σεπτεμβρίου θα επικυρωθεί το κείμενο της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά - CETA», αναφέρεται στην επιστολή. «Αυτή η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα για τις εταιρείες να είναι σε θέση να μηνύσουν τα κράτη (η διευθέτηση των διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους).

»Με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επομένως κάνει σαφές ότι η διαδικασία διαβούλευσης, που ξεκίνησε για το θέμα αυτό, είναι μια φάρσα, επειδή ολοκληρώνει τη συμφωνία CETA πριν από την αξιολόγηση της συγκεκριμένης διαβούλευσης», αναφέρει η επιστολή.

Φόβοι πολιτών

Οι υπογράφοντες επικαλούνται αναλύσεις εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις οποίες με τη συγκεκριμένη συμφωνία «θίγεται η ελευθερία που είχαμε για τη μη χρήση της γενετικής μηχανικής, τις δημόσιες υπηρεσίες μας (όπως νοσοκομεία, ύδρευση, εκπαίδευση), τα εργασιακά δικαιώματα και τα περιβαλλοντικά πρότυπα και προστασίας καταναλωτή». Και εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί, όπως επισημαίνουν, αυτό που φοβούνται οι πολίτες για την επερχόμενη συμφωνία ΤΤΙΡ μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., περιλαμβάνεται ήδη και στη CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.

«Μην επιτρέψετε να γίνει μια συμφωνία όπου οι επενδυτές μπορούν να μηνύσουν τα κράτη, αν θέλετε να προστατευθούν οι πολίτες σας. Σας καλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τόσο τις δικές μου όσο και τις ανησυχίες πολλών Αυστριακών. Μη δεχτείτε τη συμφωνία με τον Καναδά», καταλήγει η επιστολή που υπογράφουν και στέλνουν οι Αυστριακοί πολίτες στην κυβέρνησή τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Ιδιωτικοποιήσεις
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Αποκρατικοποιήσεις
Νερό/Υδροδότηση
Θεσσαλονίκη
Ευρωπαϊκή Ένωση