Έντυπη Έκδοση

Η Περιστέρη πνέει μένεα κατά των συναδέλφων της

Η ανασκαφέας της Αμφίπολης έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ

Υγρασία, σκοτάδι και χώμα, δηλαδή συνθήκες σπηλαίου, αντιμετωπίζει τώρα η ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης, αναζητώντας τον τρόπο εισόδου στον τρίτο θάλαμο του τάφου, σύμφωνα με την επικεφαλής της ανασκαφής Αικατερίνη Περιστέρη, η οποία στην πρώτη ενημέρωσή της στους δημοσιογράφους που έχουν στρατοπεδεύσει πέριξ της Αμφίπολης καταφέρθηκε εναντίον των συναδέλφων της που βγαίνουν στα ΜΜΕ και αμφισβητούν τη χρονολόγηση του ευρήματός της, ανάγοντάς το στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Αρχικά η κ. Περιστέρη εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνθήκες που επικρατούν εντός του μνημείου. Στον τρίτο θάλαμο έχουν μπει ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός, όπως είπε, οι οποίοι μελετούν το σχέδιο υποστύλωσης και αντιστήριξης του θόλου που τον στεγάζει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης όλου του ταφικού οικοδομήματος.

Πλήρης αποκάλυψη

«Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα» είπε. «Δεν υπάρχει ασφάλεια, για να μπορέσουν να μπουν οι εργάτες, αλλά και να αποφευχθεί η κατάρρευση, οπότε αναθεωρείται ο τρόπος εισόδου» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα επιχειρήσουν να μπουν στον τρίτο θάλαμο όχι από τη γνωστή «τρύπα του τυμβωρύχου», την οποία εκείνη αποκαλεί «άνοιγμα», αλλά από την είσοδο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή βυθισμένη στο χώμα. Συνεπώς, πρέπει να αποχωματώσουν και να ελευθερώσουν τον επόμενο διαφραγματικό τοίχο μετά τις Καρυάτιδες, κάτι που η ίδια χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολο», γιατί προφανώς είναι μέσα στη λάσπη, παρά τα μέτρα αποστράγγισης που έλαβαν.

Προανήγγειλε την πλήρη αποκάλυψη εντός του Σαββατοκύριακου των δύο Καρυατίδων και επέμεινε στη χρονολόγηση του μνημείου στα τέλη του 4ου αι. π.Χ., παρ' όλο που δεν έχει ακόμη βρει κεραμική, με την οποία οι αρχαιολόγοι χρονολογούν τα ευρήματά τους με ασφάλεια. Η κ. Περιστέρη στράφηκε εναντίον κάποιων συναδέλφων της που χρονολογούν το μνημείο «εκ του μακρόθεν», όπως είπε, στη ρωμαϊκή εποχή. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες της αλλά και την πολιτική ηγεσία.

Η πλήρης δήλωσή της έχει ως εξής:«Νιώθω αγανάκτηση για συναδέλφους, οι οποίοι, χωρίς να ξέρουν ούτε την ανασκαφή ούτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες κ.ο.κ, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά, για να φανούν οι ίδιοι. Αυτό για εμένα δεν είναι καλό. Προσβάλλει και την ανασκαφή, προσβάλλει όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο. Γιατί αυτή η ανασκαφή γίνεται, όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, γίνεται για το καλό αυτού του τόπου, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος. »Και χαίρομαι που συνάδελφοι αρχαιολόγοι από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, από Αμερική, Ευρώπη κ.λπ., με παίρνουν τηλέφωνο για να μου πουν τα καλά τους λόγια. Αυτό μας δίνει δύναμη και μας κάνει να πιστεύουμε ότι πραγματικά αξίζει η δουλειά που κάνουμε και μας δικαιώνει ακόμη πιο πολύ.

»Από εκεί και πέρα, πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του 4ου π.Χ. αιώνα, και έχουμε όλες τις αποδείξεις για αυτό. Εξ ου και είναι μάταιο να βγαίνουν κάποιοι συνάδελφοί μου και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή έχουμε περιπτώσεις, όπως, π.χ., της κ. Ολγας Παλαγγιά, η οποία μιλάει για ρωμαϊκά χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει δει ούτε την ανασκαφή ούτε την Αμφίπολη και χωρίς να έχω εγώ κάποια επαφή μαζί της ή χωρίς να με έχει ρωτήσει οτιδήποτε.

»Κάτι καινούργιο με αυτή την ανασκαφή είναι ότι προσπαθούμε να ενημερώσουμε, όχι μόνο τους αρχαιολόγους, αλλά όλο τον κόσμο, και τον πιο απλό άνθρωπο, και τον πιο απλό αγρότη, και τον μαθητή και όλους, με τα δελτία Τύπου, τα οποία εκδίδουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, με τη γ.γ. Λίνα Μενδώνη που είναι στο πλευρό μας, με την Αννα Παναγιωταρέα, και από εκεί και πέρα τον υπουργό και όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους. Αυτό βοηθά ώστε όλος ο κόσμος να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή. Μέχρι τώρα ξέρουμε καλά ότι οι ανασκαφές ήταν στα κρυφά. Οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από κάποιες δεκαετίες να μελετηθούν, αφού έχουν μείνει χρόνια στις αποθήκες με σκοπό να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους.

»Για εμάς είναι καλό η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί. Γιατί είναι καλό όχι μόνο για την ίδια την ανασκαφή, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Εχουμε παραδείγματα, εδώ στο Μουσείο της Αμφίπολης, την επιγραφή του Εφηβαρχικού Νόμου, την οποία μελετά από το 1984 η κόρη του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη, κ. Καλλιόπη Λαζαρίδη, και ακόμη δεν έχει μελετηθεί. Ερχονται ξένοι συνάδελφοι και ρωτούν τι γίνεται. Κι εγώ ως διευθύντρια του Μουσείου νιώθω άσχημα, διότι η έρευνα πρέπει να προχωρά. Πρέπει αυτά που ξέρουμε να τα δίνουμε στους άλλους, όχι μόνο στους δημοσιογράφους».

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

Το «μοντέλο της Αμφίπολης» δεν θα περάσει

Οι αρχαιολόγοι βλέπουν «νομιμοποίηση» της επικοινωνιακής πολιτικής τύπου «Αμφίπολης» με την απόφαση συγκρότησης τριμελούς επιτροπής με έργο τη «συνδρομή στο έργο του υπουργείου επί θεμάτων προβολής και επικοινωνιακής διαχείρισης της ασκούμενης πολιτικής» και συντονίστρια την Αννα Παναγιωταρέα. Στη χθεσινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Προφανώς, πρόκειται για μια προσπάθεια εκ των υστέρων "νομιμοποίησης", μέσω άτυπου διορισμού, της απαράδεκτης εμπλοκής εξωυπηρεσιακών και εξωθεσμικών παραγόντων στον κρίσιμο τομέα της προβολής και επικοινωνίας. Φαίνεται δε, πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ θεωρεί τόσο επιτυχημένο το επικοινωνιακό "μοντέλο Αμφίπολης", ώστε επιχειρεί τη γενίκευσή του στο σύνολο του παραγόμενου από το επιστημονικό δυναμικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έργου!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη στηλιτεύσει την πρόθεση της κυβέρνησης για υπαγωγή των αποτελεσμάτων του αρχαιολογικού έργου στους εκάστοτε σχεδιασμούς της, όπως αποτυπώνονται και στη δημιουργία, μέσω του νέου Οργανισμού, της υπαγόμενης απευθείας στον υπουργό "Ειδικής Υπηρεσίας Προβολής και Αξιοποίησης", αλλά και στην ταυτόχρονη κατάργηση των Τμημάτων Προβολής και Επικοινωνίας από τα μεγάλα μουσεία. Δυστυχώς, οι φόβοι μας επαληθεύονται πριν καν τεθεί ο νέος Οργανισμός σε ισχύ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αναλύσεις