Έντυπη Έκδοση

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ

Φρένο Εθνικής στα περί Finansbank σενάρια

Τραπεζικό πατατράκ στο ταμπλό (-3,76%)

«Δεν έχει αποφασισθεί η διαδικασία, ο χρόνος και τα στάδια μείωσης της θέσης μας στη Finansbank». Αυτή είναι η απάντηση κύκλων της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας στις πληροφορίες για πρόσληψη συμβούλων πώλησης για τη Finansbank.

Το θέμα προέκυψε έπειτα από αναφορές του δικτύου Bloomberg, πως η ΕΤΕ έχει προσλάβει τις Morgan Stanley, Bank of America και Goldman Sachs προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο της εκχώρησης μετοχικού μεριδίου της θυγατρικής στην Τουρκία. Σύμφωνα με αυτές, στελέχη της Finansbank όντως βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο Λονδίνο και έχουν σειρά επαφών με επενδυτές, τις οποίες συντονίζουν τα τρία αμερικανικά επενδυτικά σπίτια.

Η ΕΤΕ από την πλευρά της δεν επιβεβαιώνει την πρόσληψη των ξένων ως «συμβούλων πώλησης», αλλά παραπέμπει στο εδώ και καιρό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου, το οποίο περιλαμβάνει και τη δέσμευση της Εθνικής για πώληση ενός μεγάλου μετοχικού μεριδίου (έως 40% του μετοχικού κεφαλαίου), αλλά μέχρι το 2016. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως προς το παρόν δεν έχουν αποφασιστεί η διαδικασία και ο χρόνος αυτής της συναλλαγής, που όμως -όπως θυμίζουν- αποτελεί υποχρέωση και δέσμευση της ελληνικής τράπεζας προς τους δανειστές.

Η διοίκηση της Εθνικής έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της η μείωση του ποσοστού στη Finansbank να προχωρήσει σε δύο στάδια, ενώ στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο η εν λόγω διαδικασία να διενεργηθεί με αύξηση κεφαλαίου ή πώληση μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή ή με συνδυασμό αυτών των δύο λύσεων.

Η Εθνική θα είχε λόγο να επισπεύσει την πώληση μεριδίου της θυγατρικής της (με ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου ή πώληση ποσοστού της Finansbank) στην περίπτωση που θα ήθελε να θωρακίσει περισσότερο τον όμιλο της Εθνικής λόγω της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης της ΕΚΤ. Παράλληλα, μέσω αυτής της διαδικασίας θα εξασφάλιζε στη θυγατρική της τη δυνατότητα περαιτέρω ταχείας ανάπτυξης των εργασιών της. Αυτό γιατί παρ' ότι οι τουρκικές τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ίσο ή υψηλότερο του 8%, η τοπική κεντρική τράπεζα απαγορεύει σε τράπεζες με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερο του 12% να ανοίγουν νέα υποκαταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση η νέα σεναριολογία ήταν από τις αφορμές που πυροδότησαν σημαντικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών (όχι μόνο της Εθνικής) στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον κλαδικό δείκτη να «βουτά» κατά 3,76% χαμηλότερα, στις 148 μονάδες. «Βουτιά» που παρέσυρε σε μαζικές ρευστοποιήσεις και άλλων μετοχών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οσον αφορά την υπόθεση της Finansbank, η αγορά της είχε γίνει επί θητείας του Τάκη Αράπογλου, σκέψεις για πώληση μειοψηφικού ποσοστού και προτάσεις εξετάστηκαν επί ημερών Απόστολου Ταμβακάκη, ενώ η διοίκηση Αλέξανδρου Τουρκολιά από την αρχή του 2013 έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπη με άμεσες και έμμεσες πιέσεις για την αποχώρησή της από τη Finansbank.

Αρχές Φεβρουαρίου η «Ε» αποκάλυπτε τις προθέσεις των Τούρκων να «πουλήσουν» τη Finansbank στο Κατάρ, σημειώνοντας, στις 5 Φεβρουαρίου 2013, πως τουρκικά κέντρα ανακινούν διαρκώς θέμα πώλησης της συμμετοχής της Εθνικής.

Η διοίκηση της ΕΤΕ πιέσθηκε και από τους δανειστές -μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού/ DG Com- για να αποχωρήσει από τη Finansbank (πουλώντας πλειοψηφικό ποσοστό), πετυχαίνοντας έπειτα από επίμονες προσπάθειες να «χαμηλώσει» τις απαιτήσεις τους.

Καταλήγοντας στην υποχρέωση μείωσης της θέσης της (έως 40%) σε διάστημα διετίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Τράπεζα
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Τράπεζες