Έντυπη Έκδοση

ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώστε την πώληση του Ελληνικού

Αμεση διακοπή της διαδικασίας υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο -με δόσεις- για το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο -με δόσεις- για το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης Στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές τονίζουν ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) λόγω παράβασης των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, Απόστολος Αλεξόπουλος, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Γελαλής, Φωτεινή Κούβελα, Βασιλική Κατριβάνου, Χαρά Καφαντάρη, Στάθης Παναγούλης, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Στρατούλης και Αννα Χατζησοφιά στην ερώτησή τους επισημαίνουν το εξαιρετικά χαμηλό τίμημα της τελικής προσφοράς, όπως επίσης ότι στη δεύτερη δεσμευτική φάση τροποποιήθηκαν εκ των υστέρων δύο ουσιώδεις όροι του διαγωνισμού, που περιλαμβάνονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση εκδήλωσης.

Χαμηλό τίμημα

Σημειώνουν ειδικότερα ότι από τα 70 ευρώ ανά τ.μ. της αρχικής προσφοράς, φθάσαμε στα περίπου 100 ευρώ ανά τ.μ., για το «καλύτερο παραλιακό οικόπεδο της Ευρώπης» (τελικό τίμημα 915 εκατ. ευρώ «με δόσεις», που κατεβάζουν την πραγματική αξία στο ύψος της ονομαστικής αξίας της προσφοράς που είχε ήδη απορριφθεί).

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι έναντι της αρχικής πρόβλεψης διατήρησης από το ΤΑΙΠΕΔ μειοψηφικού πακέτου μετοχών με πλήρη δικαιώματα μειοψηφίας, αναλογική συμμετοχή στο σύνολο των αποδόσεών της, αλλά και δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο), οι όροι του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν στη δεύτερη φάση και προέβλεψαν την πώληση στον επενδυτή του συνόλου (100%) των μετοχών της εταιρείας, επιφυλάσσοντας για το ΤΑΙΠΕΔ μόνο το δικαίωμα λήψης του 30% του ποσού που υπερβαίνει το 15% των αποδόσεών της μετά την 7η επέτειο της ημερομηνίας μεταβίβασης των μετοχών στον επενδυτή.

Μάλιστα οι επίμαχες τροποποιήσεις μετέβαλαν ουσιωδώς εκ των υστέρων και σε στάδιο της ελεγχόμενης διαδικασίας το διαγωνισμό, κατά το οποίο δεν ήταν δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από μη προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν συνιστούν παραβίαση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Επίσης σημειώνουν ότι η Lamda Development SA με δηλώσεις της εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι συνηθισμένες για τις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου και εκτιμάται ότι στο δεύτερο στάδιο, μετά τη σχετική άσκηση αίτησης ανάκλησης της απόφασης από το ΤΑΙΠΕΔ, θα υπάρξει θετική γνωμοδότηση». Και πράγματι, σε αποφάσεις που είχε λάβει και σε άλλους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, όπως το ακίνητο της Κασσιόπης στην Κέρκυρα στο fund NCH Capital, του Παλιουρίου Χαλκιδικής στον Ιβάν Σαββίδη, του χαρτοφυλακίου των 28 κτηρίων του Δημοσίου μέσω sale & lease-back στις Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, στη συνέχεια τις παρέπεμπε σε πιο «ευέλικτα» τμήματά του, όπου οι προηγούμενες αποφάσεις ανακαλούνταν ως εσφαλμένες στην κρίση τους.

Με αυτά τα δεδομένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει στη Βουλή εάν σκοπεύει να διακόψει άμεσα τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ή προτίθεται να προχωρήσει, παραβλέποντας την κατάφωρη παράβαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, που συνιστούν παραβίαση τόσο της εθνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά κυρίως συνιστούν προφανή βλάβη του δημοσίου συμφέροντος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνικό
Ιδιωτικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις
ΣΥΡΙΖΑ
ΤΑΙΠΕΔ