Έντυπη Έκδοση

Πρώτες ρωγμές στην παγκοσμιοποίηση

Ερευνα: Ανοιξε η ψαλίδα της εισοδηματικής ανισότητας, αυξήθηκε η εργασιακή ανασφάλεια

Μπορεί η μεταπολεμική ανάπτυξη να βασίστηκε στην απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου και μπορεί η ένταξη των πρώην ανατολικών οικονομιών στην παγκόσμια αγορά να τις οδήγησε σε ανάπτυξη, έξοδο από τη φτώχεια και βελτίωση της ευημερίας τους, όμως οι πρώτες ρωγμές στο οικοδόμημα της παγκοσμιοποίησης εμφανίζονται τώρα στις αναπτυγμένες οικονομίες κυρίως, όπως δείχνει επισκόπηση του Pew Research Center, που έγινε σε 44 χώρες και δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα και η εργασιακή ανασφάλεια κάνουν τους κατοίκους των αναπτυγμένων χωρών να αμφιβάλλουν για τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, με τη Γερμανία, που έχει ωφεληθεί περισσότερο απ' όλες από αυτήν, να μην εκφράζει δυσαρέσκεια σχετικά με την εξαγορά των επιχειρήσεών της από ξένους.

Γενικά ο κόσμος συμφωνεί πως η διεθνής εμπορική δραστηριότητα είναι καλό πράγμα, ιδίως ο κόσμος των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ομως ο σκεπτικισμός είναι ιδιαίτερα έντονος σε χώρες όπως οι Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα διαπραγματεύονται μεγάλες περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες και είναι πιθανόν να προσκρούσουν στο εμπόδιο αυτό του σκεπτικισμού.

Συγκεκριμένα, ενώ το 84% στις αναπτυγμένες οικονομίες λένε πως το εμπόριο είναι καλό για τη χώρα τους, δεν υπάρχει τόσος ενθουσιασμός γι' αυτό. Μόνο το 44% πιστεύουν πως το εμπόριο αυξάνει την απασχόληση και μόνο το 25% εκτιμούν πως οδηγεί σε υψηλότερους μισθούς. Πρόκειται μάλλον για το αποτέλεσμα της σύγκλισης της παγκοσμιοποίησης με μία αργή οικονομική ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και στάσιμα εισοδήματα στις χώρες αυτές.

Οι μισοί Αμερικανοί απάντησαν πως το διεθνές εμπόριο καταστρέφει θέσεις εργασίας στην πατρίδα τους και μόνο το 20% πιστεύουν πως δημιουργεί απασχόληση. Στη Γερμανία το 90% θεωρούν πως η εξαγορά εγχώριων επιχειρήσεων από ξένες εταιρείες είχε κακή επίδραση στην οικονομία, ενώ σε αυτό συμφωνεί το 75% των Ιαπώνων, τα 2/3 των Αμερικανών και το 53% των Βρετανών.

Αντίθετα, το 78% των ερωτηθέντων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θεωρούν πως το εμπόριο είναι επωφελές, ενώ το 52% εκτιμούν πως δημιουργεί θέσεις εργασίας και το 45% πως οδηγεί σε υψηλότερους μισθούς. Το εντυπωσιακό πάντως είναι πως αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι οικονομολόγοι για την πτωτική επίδραση του εμπορίου στις τιμές κατανάλωσης, οι μισοί στις αναδυόμενες και η πλειονότητα στις αναπτυγμένες οικονομίες πιστεύουν πως το διεθνές εμπόριο αυξάνει τις τιμές των προϊόντων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες