Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΛΗΣΑΝ ΜΟΝΟ 82,6 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

Σνόμπαραν το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ οι τράπεζες

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πήραν 5,2 δισ. από τα 9,7 που δικαιούνταν

Απογοητευτική ήταν η χθεσινή πρεμιέρα των TLTROs (targeted longer-term refinancing operations), του πολυδιαφημιζόμενου εργαλείου της ΕΚΤ που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο με τυμπανοκρουσίες. Η πρώτη από τις οκτώ στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης δεν βρήκε στόχο.

Ο Ντράγκι μπαίνει πάντως βαθιά στο χορό των τρισ., έχοντας σκοπό να αυξήσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ από τα 2 στα 3 τρισ., με τις αγορές κρατικών ομολόγων να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού, πολλών σίγουρα όχι των Γερμανών Ο Ντράγκι μπαίνει πάντως βαθιά στο χορό των τρισ., έχοντας σκοπό να αυξήσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ από τα 2 στα 3 τρισ., με τις αγορές κρατικών ομολόγων να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού, πολλών σίγουρα όχι των Γερμανών Η συμμετοχή των τραπεζών στο φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ ήταν χαμηλή, καθώς άντληθηκαν 82,6 δισ. ευρώ από 255 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όταν οι προβλέψεις έδιναν 100-300 δισ. Η μερίδα του λέοντος πήγε σε ισπανικές και ιταλικές τράπεζες.

Αυτή η συμπεριφορά πόρρω απέχει από τη δημοπρασία τριετών δανείων LTROs τον Δεκέμβριο του 2011 οπότε και 523 τράπεζες άντλησαν 489,2 δισ. ευρώ όταν οι προβλέψεις μιλούσαν για περί τα 300 δισ. Μεγάλο μέρος των δανείων από εκείνη την πράξη αναχρηματοδότησης και τη δεύτερη που ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2012 χρησιμοποιήθηκαν από τις τράπεζες για την αγορά κρατικών ομολόγων, η ζήτηση των οποίων οδήγησε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους. Τώρα που το εργαλείο της ΕΚΤ στοχεύει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες όλοι κόπτονται, οι τράπεζες φαίνεται πως έχουν μερικούς δισταγμούς.

Οπως είχε ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου και εξειδικεύθηκε στην επόμενη στις 3 Ιουλίου, τα TLTROs είναι δάνεια τετραετούς διάρκειας με λήξη τον Σεπτέμβριο του 2018 και ετήσιο επιτόκιο δέκα μονάδων βάσης πάνω από το ισχύον βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ - δηλαδή 0,15%. Ερχονται δε σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά τη χθεσινή δημοπρασία και αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου, όπου οι τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν ποσά στο 7% του ενεργητικού τους, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων, κάτι που αντιστοιχεί περίπου σε 400 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη φάση είναι πιο σύνθετη και αφορά έξι δημοπρασίες ανά τρίμηνο από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, με τις τράπεζες να λαμβάνουν τρία ευρώ για κάθε ένα δανειζόμενο υπό προϋποθέσεις. Θεωρείται η σημαντικότερη, καθώς συνδέει το δανεισμό της ΕΚΤ με τη ροή των καθαρών χορηγήσεων από τις τράπεζες προς τον μη-χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης.

Εδώ, οι τράπεζες, που εκτιμάται ότι θα λάβουν 350-700 ευρώ ανάλογα με το ρυθμό της πιστωτικής τους επέκτασης, χωρίζονται σε αυτές που στο δωδεκάμηνο έως τις 30 Απριλίου 2014 έχουν αυξήσει τις καθαρές χορηγήσεις τους και σε αυτές που στο ίδιο διάστημα θα εμφανίζουν αρνητικό ρυθμό δανειοδοτήσεων.

Οι πρώτες θα πρέπει να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό χορηγήσεων για τα επόμενα δύο χρόνια έως τον Απρίλιο του 2016. Στις δεύτερες επιτρέπεται ουσιαστικά να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό την απομόχλευση έως τον Απρίλιο του 2015. Από εκεί και ύστερα ο δανεισμός από τη Φρανκφούρτη θα εξαρτηθεί από τις καθαρές χορηγήσεις των τραπεζών σε σχέση με ένα προκαθορισμένο «δείκτη αναφοράς».

Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα λάβουν τριπλάσια ποσά από τη διαφορά «καθαρές χορηγήσεις στο δωδεκάμηνο έως τις 30 Απριλίου 2014» μείον «δείκτης αναφοράς» τη στιγμή που λαμβάνει χώρα η κάθε TLTRO. Για τις πρώτες, ο δείκτης ισούται με μηδέν, δηλαδή τινάζουν την μπάνκα στον αέρα. Για τις δεύτερες, που είναι και οι περισσότερες, ο δείκτης αναφοράς έως τον Απρίλιο του 2015 θα ισούται με τον μηνιαίο μέσο όρο των καθαρών χορηγήσεων στο δωδεκάμηνο έως τις 30 Απριλίου 2014. Για το υπόλοιπο διάστημα έως τον Απρίλιο του 2016, ο δείκτης γίνεται μηδέν.

Πρακτικά, η ΕΚΤ τους ανοίγει παράθυρο σε επόμενα TLTROs με την προϋπόθεση να δώσουν κατιτίς παραπάνω από τα ψίχουλα που δανείζουν. Για όλες τις τράπεζες που χάνουν τους στόχους, υπάρχει πέναλτι που εκτελείται τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή οι τράπεζες που δεν δάνεισαν ως όφειλαν, θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν από την ΕΚΤ, δύο χρόνια νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος.

Αναλυτές και παράγοντες των αγορών δεν σηκώνουν τους τόνους και δίνουν προς το παρόν ψήφο εμπιστοσύνης στον Ντράγκι, που έριξε στη μάχη τα TLTROs σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά και να συγκρατηθεί η πτώση των τιμών.

Στο πακέτο τόνωσης περιλαμβάνονται και τα ABS, λεπτομέρειες για τα οποία θα ανακοινωθούν στις 2 Οκτωβρίου, προσφέροντας το ιδανικό άλλοθι για τη χθεσινή ατολμία.

Η ΕΚΤ μπαίνει βαθιά στο χορό των τρισ., έχοντας σκοπό να αυξήσει τον ισολογισμό της από τα 2 στα 3 τρισ. με τις αγορές κρατικών ομολόγων να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών, σίγουρα όχι των Γερμανών. Σύμφωνα με το Reuters, οι τράπεζες «ενδεχομένως να φοβήθηκαν ότι μπορεί να στιγματιστούν ως αδύναμες», καθώς ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των στρες τεστ της ΕΚΤ.

Οι πληροφορίες λένε πως οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πήραν 5,2 δισ. ευρώ από τα 9,7 που δικαιούνταν στην πρώτη φάση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τράπεζες
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα