Ηλεκτρονική Έκδοση

Τουρκία: Εκατοντάδες Κούρδοι της Συρίας στα σύνορα

Περίπου χίλιοι Κούρδοι της Συρίας, κυρίως γυναικόπαιδα, συγκεντρώθηκαν στα σύνορα και ζητούν να εισέλθουν στην Τουρκία, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν 21 χωριά και πολιόρκησαν την κουρδική πόλη Κομπανί στη βόρεια Συρία.

Οι κούρδοι εκτοπισμένοι έχουν καθίσει πίσω από το συρματόπλεγμα που υψώνεται κατά μήκος των συνόρων απέναντι από το τουρκικό χωριό Ντικμετάς, 20 χλμ. από την κουρδική συριακή πόλη Άιν αλ-Άραμπ, γνωστή στα κουρδικά ως Κομπανί.
 
Ο αριθμός των Κούρδων στα σύνορα έχει μειωθεί από τις περίπου 3.000 που ήταν το βράδυ της Πέμπτης, όμως κι άλλοι φθάνουν πεζή από γειτονικά χωριά μεταφέροντας τα πράγματά τους σε σάκκους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν τους επιτρέπουν να διασχίσουν τα σύνορα.
 
«Έκανε κρύο τη νύχτα, έτσι οι περισσότεροι επέστρεψαν στα χωριά τους. Άρχισαν να επιστρέφουν στα σύνορα σήμερα το πρωί», δήλωσε 40χρονος στην τουρκική πλευρά των συνόρων.
 
Τούρκοι στρατιώτες οπλισμένοι με τουφέκια σχημάτισαν μια γραμμή για να διατηρήσουν την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων, όμως επέτρεψαν σε ντόπιους από την τουρκική πλευρά να πετάξουν από την άλλη πλευρά μπουκάλια νερού και σακκούλες με ψωμί.
 
«Άνθρωποι συνεχίζουν να καταφθάνουν πεζή ή εποχούμενοι. Περιμένουμε ότι ο αριθμός τους θα φθάσει τους 3.000 με 4.000», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Πρόσθεσε πως στρατιωτικοί και αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων επισκέφθηκαν την περιοχή και λένε στους Κούρδους της Συρίας ότι θα τους προσφερθεί βοήθεια στη συριακή πλευρά των συνόρων πλησιέστερα στην Κομπανί.
 
Μετά τη σφοδρή επίθεση των τζιχαντιστών στην Κομπανί, κούρδοι μαχητές απηύθυναν έκκληση προς τη νεολαία στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. 
 
Προ ημερών, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως η βοήθεια των Κούρδων της Συρίας θα χρειασθεί εναντίον των τζιχαντιστών.
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως οι κυβερνήτες των μεθοριακών επαρχιών της Τουρκίας, όπου κούρδοι μαχητές διεξάγουν επί δεκαετίες αγώνα για μεγαλύτερη αυτονομία, έλαβαν την εντολή να παράσχουν βοήθεια στους πρόσφυγες στη συριακή πλευρά των συνόρων.
 
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας που συγκεντρώνονται στα σύνορα ανεξάρτητα από την εθνότητα και το θρήσκευμά τους. Όμως προτεραιότητά μας είναι να τους παράσχουμε βοήθεια εντός των συνόρων της Συρίας», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου την Πέμπτη.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος
Κούρδοι
Συρία
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα για τους Κούρδους της Συρίας