Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανακούφιση στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα

Μία απόσχιση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν «καταστροφική» για την Ευρώπη, θα προκαλούσε αποσχιστικές τάσεις σε άλλες περιοχές και θα οδηγούσε στη δημιουργία μίας «ακυβέρνητης» ηπείρου με αντίπαλα εθνικιστικά αισθήματα σχολίασε ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος και ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπη είχε τηρήσει ουδέτερη στάση, τα σχόλιά του απηχούν την ανησυχία στους κόλπους της. "Εάν συνέβαινε αυτό στη Σκοτία, θεωρώ ότι θα ήταν πολιτικά συντριπτικό, του επιπέδου της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης", είπε ο Βέλγος φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος δεν υποστηρίζει το αίτημα ορισμένων ομοεθνών του Φλαμανδών για ανεξαρτησία.

"Μία Ευρώπη οδηγούμενη από την αυτοδιάθεση των λαών θα ήταν ακυβέρνητη γιατί θα υπήρχαν δεκάδες οντότητες, αλλά και τομείς πολιτικής για τους οποίους απαιτείται ομοφωνία ή πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Περισσότερο, μιλάμε για χώρες ή τμήματα πρώην χωρών που θα συμπεριφέρονταν με πολύ εθνικιστικό τρόπο" κατέληξε.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή