Ηλεκτρονική Έκδοση

Επανακατατέθηκαν οι δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία ενημέρωση:

Επανακατατέθηκαν στη Βουλή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο τροπολογίες της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, για παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και για επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Η διατύπωση της τροπολογίας για την παροχή δωρεάν ρεύματος, είναι η ίδια με εκείνη της αποσυρθείσας.

Η ρύθμιση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, διορθώνει αναντιστοιχία που εντοπιζόταν ανάμεσα στην αιτιολογική έκθεση της αποσυρθείσας τροπολογίας (που έκανε λόγο για Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 21 ευρώ/χιλιόλιτρο) και στη διατύπωση της νομοθετικής της πρότασης, (η οποία παρέπεμπε σε αποκατάσταση προβλέψεων του ν. 3986/2011, ο οποίος προσδιόριζε το φόρο στα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο).

Με τη νέα διατύπωση της τροπολογίας, η διάσταση αυτή διορθώνεται -και πλέον η φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζεται, ορίζοντας τον ΕΦΚ σαφώς στα 21 ευρώ/χιλιόλιτρο.

“Η τροπολογία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και για το πετρέλαιο θέρμανσης, επανακατατέθηκε σήμερα, στο Νομοσχέδιο, αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής», όπως ακριβώς είχε κατατεθεί και στο Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ για τις κυρώσεις των συμβάσεων παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, χωρίς καμία αλλαγή. Συνεπώς, τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περί αλλαγών, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
 
Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτές και τις 2 τροπολογίες (για δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες και μείωση του ΕΦΚ), ώστε να συζητηθούν επί της ουσίας και να «σταματήσει να πετάει την μπάλα στην κερκίδα» φυγομαχώντας”, δήλωσε σχετικά ο υπεύθυνος Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖA Θανάσης Πετράκος
 
Οι δύο τροπολογίες αποσύρθηκαν χθες, από το νομοσχέδιο στο οποίο είχαν ενταχθεί και αφορά στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος, γιαί όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Δρίτσας, στο ίδιο νομοσχέδιοείχαν ενταχθεί  εννιά υπουργικές τροπολογίες, και έτσι δεν θα υπήρχε χρόνος για εκτενή συζήτηση.
“Είναι δύο τροπολογίες που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να γίνει ευρεία συζήτηση. Θα τις ξανακαταθέσει” είπε ο Θ. Δρίτσας σημειώνοντας ότι το προεδρείο δεν θα έπρεπε να δεχθεί τουλάχιστον τις εκπρόθεσμες και “ο κάθε υπουργός να αντιμετωπίζει τη Βουλή ως να είναι φέουδο”.
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΕΗ
Ψηφίσματα/Τροπολογίες
ΣΥΡΙΖΑ
Πετρέλαιο θέρμανσης
Ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ)